Islamska država nadomak grada na granici s Turskom

Džihadisti Islamske države došli su danas na pet kilometara od ključnog kurdskog grada Aina al-Araba, na granici Sirije sa Turskom, objavila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Pripadnici Islamske države su ispalili najmanje 15 raketa koje su pogodile centar grada, navela je Opservatorija, napominjući da je jedna osoba poginula.

Islamska država je krenula na ovaj grad, u severnoj sirijskoj provinciji Alepo, pre dve nedelje, prenela je agencija AfP.

Al Džazira je javila da je više od 15.000 ljudi napustilo grad pred naletom ekstremista.

Međunarodna koalicija predvođena SAD izvela je tokom noći vazdušne napade na pripadnike Islamske države u četiri sirijske provincije Alepo, Raku, Hasakeh i Deir el-Zour i najveću sirijsku plinaru Konoko.

SAD i njeni arapski saveznici započeli su vazdušne udare u prošli utorak, nešto više od mesec dana pošto je Vašington krenuo sa vazdušnim napadima na džihadiste u Iraku.

Vašington planira da obuči i naoruža oko 5.000 sirijskih “umerenih” pobunjenika, iako je načelnik združenog generalštaba američke vojske Martin Dempsi rekao da je potrebno između 12.000 i 15.000 vojnika da se povrati “izgubljena teritorija” u Siriji.

Džihadisti Islamske države drže po kontrolom značajan deo iračke i sirijske teritorije.

Turska pred ulaskom u koaliciju protiv Islamske države

Turska je danas rasporedila tenkove i oklopne transportere da bi ojačala granicu prema Siriji, a vlada će uputiti parlament zahtev da odobri vojnu akciju protiv pripadnika Islamske države.

Turska armija pomerila je tenkove i oklopna vozila kod pograničnog grada Mursitpinar koji se nalazi nedaleko od sirijskog grada Ain al Araba, koji je naseljen pretežno Kurdima i odakle su proteklih dana više puta doleteli projektili na tursku stranu, prenela je agencija AfP.

Vlada je saopštila da će sutra uputiti zahtev parlamenu za odobrenje vojsci da se uključi u akciju u Iraku i Siriji u okviru antiterorističke kampanje zapadnih i arapskih zemalja pod vođstvom SAD.

Turska je odbila da se priključi koaliciji država u borbi protiv Islamske države dok su islamisti držali kao taoce više desetina Turaka, a nakon što su oni oslobođeni, predsednik Redžep Tajip Erdogan nagovestio je da će se njegova zemlja uključiti u akciju, rekavši da je stav Ankare promenjen.
“Ne možemo da ostanemo izvan ovoga”, naveo je Erdogan u nedelju i istakao da Islamska država nema nikakve veze sa islamom koji je “religija mira” i da ne odobrava “divljašto i nasilje”.

Više od 1,5 miliona izbeglica iz Siriji našlo je utočište u Turskoj tokom tri i po godine oružanih sukoba.

Jedan komentar

  1. Rade sve po planu sad ce pomalo uvuci izrael i tursku u rat protiv sirije te izazvati iran daonratuje s sirijom protiv ove koalicije naverovatnije ce irusi delom biti u siriji manje jedinice mozda i kinezi VELIKA IGRA POCINJE NAZALOST

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *