Ubijeno 10 i ranjeno osam civla u napadu na Donjeck

 Najmanje 10 civila je poginulo, a osam je ranjeno u napadu ukrajinske vojske raketama tipa “Grad” na Donjeck i predgrađe tog grada u poslednjih 24 sata, javila je ruska novinska agencija Itar Tas s.

“Noć je bila napeta i zvuci simultane i sukcesivne artiljerije i eksplozije čule su se širom grada”, saopšteno je iz Gradskog veća.

Juče tokom dana porušeno je nekoliko zgrada, a zbog oštećena trafo stanice, bez struje je ostalo više od 40.000 stanovnika.

Gađana je hemijska fabrika koksa i železničku stanicu u Makejevki, gde je jedna granata pala na peron.
Glas Rusije je javio da je predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio da su ukrajinske oružane snage zauzele grad Ždanovka u Donjeckoj oblasti, međutim, u štabu snaga samoodbrane je saopšteno da se tamo vode pozicione bitke.

Misija OEBS juče, u svom dnevnom izveštaju, navela da je situacija u Donjecku, na istoku Ukrajine, i dalje napeta i da se u pojedenim kvartovima mogu čuti eksplozije.

Predstavnici specijalne posmatračke misije OEBS-a u Donjecku naveli su da su se čule snažne eksplozije u kvartovima istočno i južno od centra grada, dok je sever Donjecka trenutno bio miran.

Sergej Kavtaradze, član bezbednosnog saveta samoproglašene Narodne Republike Donjeck, rekao je za Itar-tas s da ukrajinska vojska svakodnevno “zasipa” Donjeck projektilima.

“Donjeck, uključujući i centar grada, pod stalnom je artiljerijskom vatrom”, rekao je Kavtaradze i dodao da su posledica tih napada civilne žrtve.

Ruska agencija prenosi i da je Donjecku hitno potrebna pomoć – u apotekama nema lekova, niti ima dovoljno hrane u prodavnicama, a bankarski sistem je u kolapsu i građani ne mogu da podignu novac sa svojih kreditnih kartica.

 

Ukrajinska zastava na objektu policijske stanice u Lugansku

 

Ukrajinska vojska zauzela je policijsku stanicu u Lugansku na istoku Ukrajine i na objektu stanice podignuta je ukrajinska zastava, saopštio je danas portparol ukrajinskog informativnog centra Nacionalne bezbednosti i Saveta odbrane Andrij Lisenko.

“Juče, posle borbi za rezidencionalnu oblast Luganska, snage (vojska) su preuzele kontrolu nad objektom Žovtnevij (okrug) policijske stanice i podigao ukrajinsku zastavu”, rekao je Lisenko, prenela je agencija AfP.
Lisenko je naveo novinarima da je viđeno kako “sveže” rusko vojno naoružanje iz Rusije ulazi u Ukrajinu, u poslednjih 24 sata, uključujući raketni sistem “Grad”.
Istovremeno ruski avionu ugrozili su ukrajinski vazdušni prostor u 10 navrata, tvrdi Lisenko, dodaje Rojters.
Istovremeno proruske snage oborile su jutros u Luganskoj oblasti ukrajinski borbeni avion MIG-29, izjavio je portparol ukrajinske vojske Leonid Matjuhin, javlja Itar Tas s.
Pilot se katapultirao i on je pronađen i prebačena na sigurno, dodao je Matjuhin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *