Putin: Dogovorili smo se o mirnom rešenju krize

 Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Petro Porošenko dogovorili su se da kriza na istoku Ukrajine bude rešena mirno, putem pregovora i da se greške, poput nasilnog preuzimanja vlasti, vise ne ponove, izjavio je Putin u intervjuu Prvom kanalu ruske državne televizije, a prenose RIA Novosti.

“Čini mi se da je to veoma dobra lekcija za sve nas, da bismo tu tragediju okončali što je pre moguće, mirno i putem pregovora i o tome sam se s Petrom Porošenkom dogovorio, kao i o tome da više niko i nikada ne ponovi grešku kao što je bila učinjena oružanim preuzimanjem vlasti u Ukrajini. Jer to je uzrok ovome što se sada dešava”, ocenio je predsednik Rusije.

Putin je rekao da vlast u Kijevu od aprila na istoku Ukrajine sprovodi nasilnu akciju protiv nezadovoljnog stanovništva Donbasa. Prema poslednjim informacijama, naveo je ruski predsednik, ubijeno je više od dve hiljade, a ranjeno oko 600 mirnih žitelja te oblasti.

Zapadne agencije iz intervjua prenose da je Putin rekao da ne može da proceni kada će se okončati ukrajinska kriza i da to, kako je rekao, zavisi od volje ukrajinskog rukovodstva. Ruski predsednik je ocenio da podrška zapada vojnim operacijama Ukrajinskim vlastima nije u skladu sa demokratskim vrednostima, prenosi Rojters. Ova agencija ističe Putinove reči da Rusija neće sa strane posmatrati ubijanje ljudi.

Iz intervjua koji je danas emitovan na državnoj televiziji, AfP izdvaja da je ruski predsednik pozvao na razgovore o državnosti istočne Ukrajine. Ova agencija ocenjuje da je Putin “dramatično podigao ulog ukrajinskog konflikta pozivajući po prvi put da se razmotri državnost istočnog dela bivše sovjetske države”.
“Moramo momentalno početi razgovore o potencijalnoj organizaciji društva I državnosti jugoistočne Ukrajine sa ciljem da zaštitimo zakonite interese stanovništva koje tamo živi”, izjavio je ruski predsednik.

AfP naglašava da je Rusija ranije zahtevala samo veća prava za većinsko rusko stanovništvo u istočnim delovima Ukrajine u okviru decentralizovanog federalnog sistema .

Putin je još jednom demantovao da je Rusija u Ukrajinu slala pripadnike svoje redovene vojske,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *