Путин: Договорили смо се о мирном решењу кризе

 Председник Русиjе Владимир Путин и председник Украjине Петро Порошенко договорили су се да криза на истоку Украjине буде решена мирно, путем преговора и да се грешке, попут насилног преузимања власти, висе не понове, изjавио jе Путин у интервjуу Првом каналу руске државне телевизиjе, а преносе РИA Новости.

“Чини ми се да jе то веома добра лекциjа за све нас, да бисмо ту трагедиjу окончали што jе пре могуће, мирно и путем преговора и о томе сам се с Петром Порошенком договорио, као и о томе да више нико и никада не понови грешку као што jе била учињена оружаним преузимањем власти у Украjини. Jер то jе узрок овоме што се сада дешава”, оценио jе председник Русиjе.

Путин jе рекао да власт у Kиjеву од априла на истоку Украjине спроводи насилну акциjу против незадовољног становништва Донбаса. Према последњим информациjама, навео jе руски председник, убиjено jе више од две хиљаде, а рањено око 600 мирних житеља те области.

Западне агенциjе из интервjуа преносе да jе Путин рекао да не може да процени када ће се окончати украjинска криза и да то, како jе рекао, зависи од воље украjинског руководства. Руски председник jе оценио да подршка запада воjним операциjама Украjинским властима ниjе у складу са демократским вредностима, преноси Роjтерс. Oва агенциjа истиче Путинове речи да Русиjа неће са стране посматрати убиjање људи.

Из интервjуа коjи jе данас емитован на државноj телевизиjи, AфП издваjа да jе руски председник позвао на разговоре о државности источне Украjине. Oва агенциjа оцењуjе да jе Путин “драматично подигао улог украjинског конфликта позиваjући по први пут да се размотри државност источног дела бивше совjетске државе”.
“Mорамо моментално почети разговоре о потенциjалноj организациjи друштва И државности jугоисточне Украjине са циљем да заштитимо законите интересе становништва коjе тамо живи”, изjавио jе руски председник.

AфП наглашава да jе Русиjа раниjе захтевала само већа права за већинско руско становништво у источним деловима Украjине у оквиру децентрализованог федералног система .

Путин jе jош jедном демантовао да jе Русиjа у Украjину слала припаднике своjе редовене воjске,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *