Lavrov: Humanitarna pomoć uskoro u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da očekuje da će ruska humanitarna pomoć u najskorijoj budućnosti ući na istok Ukrajine.

Lavrov je, takođe, na konferenciji za novinare u Berlinu, gde je juče razgovarao s kolegama iz Ukrajine, francuske i Nemačke, rekao da na tom sastanku nije postignut napredak u dogovoru o uspostavljanju primirja ili početku mirnovnih pregovora o ukrajinskoj krizi.

Govoreći o ruskom humanitarnom konvoju od 200 kamiona, on je rekao da su nađena rešenja “za sva pitanja” i da je postignut sporazum s Kijevom i međunarodnim Crvenim krstom.

Kako prenosi Asošiejted pres, nije jasno da li se reči šefa ruske diplomatije odnose na bezbednosne garancije, koje Crveni krst želi od svih strana, uključujući proruske aktiviste u Ukrajini.

Portparol Crvenog krsta u području kod rusko-ukrajinske granice, gde kamioni stoje parkirani, rekao je prethodno da se još čekaju bezbednosne garancije kako bi vozila prešla granicu.

Na jučerašnjem petočasovnom sastanku u Berlinu Lavrova i šefova diplomatije Ukrajine, Nemačke i francuske, Pavla Klimkina, frank-Valtera Štajnmajera i Lorana fabijusa, dogovoreno je da se sve strane ponovo sastanu i nastave da rade na deeskalaciji ukrajinske krize, naveo je AP.

Štajnmajer je kasno sinoć, po završetku sastanka, izjavio da su se ministri složili da glavni cilj ostaje postizanje prekida vatre u Ukrajini i da treba da se u ponedeljak ili utorak, pošto o razgovorima informišu lidere svojih zemalja, dogovore kako da nastave razgovore.

Šef nemačke diplomatije ocenio je da su razgovori bili teški, ali da je u njima postignut izvestan napredak.
“Ono u čemu ne možemo da kažemo da je bilo pozitivnih rezultata jeste, na prvom mestu, uspostavljanje primirja i (otpočinjanje) političkog procesa”, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je optužio Kijev da neprestano menja uslove za obustavu vatre, posle četvoromesečnih sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista, u kojima je ubijeno više od 2.000 ljudi.

Lavrov je rekao da je na sastanku u Berlinu ponovio ruski stav da primirje “mora biti bezuslovno”.
“Naše ukrajinske kolege, nažalost, nastavljaju da postavljaju uslove… uključujući, kako kažu, uspostavljanje nepropustljive granice”, dodao je on.

Lavrov je kazao da je Rusija odavno uspostavila punu kontrolu nad svojom stranom granice i da je na Kijevu da učini to isto.

Lavrov je rekao da podržava predlog Kijeva da se posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), razmeštenoj na nekoliko graničnih prelaza, obezbede bespilotne letelice za nadzor.
“Misija OEBS ima pravo da se snabde potrebnom opremom”, rekao je on. “Podržavamo takav stav. Što delotvornija bude ta misija, to bolje.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *