Лавров: Хуманитарна помоћ ускоро у Украjини

Mинистар спољних послова Русиjе Сергеj Лавров изjавио jе данас да очекуjе да ће руска хуманитарна помоћ у наjскориjоj будућности ући на исток Украjине.

Лавров jе, такође, на конференциjи за новинаре у Берлину, где jе jуче разговарао с колегама из Украjине, француске и Немачке, рекао да на том састанку ниjе постигнут напредак у договору о успостављању примирjа или почетку мирновних преговора о украjинскоj кризи.

Говорећи о руском хуманитарном конвоjу од 200 камиона, он jе рекао да су нађена решења “за сва питања” и да jе постигнут споразум с Kиjевом и међународним Црвеним крстом.

Kако преноси Aсошиеjтед прес, ниjе jасно да ли се речи шефа руске дипломатиjе односе на безбедносне гаранциjе, коjе Црвени крст жели од свих страна, укључуjући проруске активисте у Украjини.

Портпарол Црвеног крста у подручjу код руско-украjинске границе, где камиони стоjе паркирани, рекао jе претходно да се jош чекаjу безбедносне гаранциjе како би возила прешла границу.

На jучерашњем петочасовном састанку у Берлину Лаврова и шефова дипломатиjе Украjине, Немачке и француске, Павла Kлимкина, франк-Валтера Штаjнмаjера и Лорана фабиjуса, договорено jе да се све стране поново састану и наставе да раде на деескалациjи украjинске кризе, навео jе AП.

Штаjнмаjер jе касно синоћ, по завршетку састанка, изjавио да су се министри сложили да главни циљ остаjе постизање прекида ватре у Украjини и да треба да се у понедељак или уторак, пошто о разговорима информишу лидере своjих земаља, договоре како да наставе разговоре.

Шеф немачке дипломатиjе оценио jе да су разговори били тешки, али да jе у њима постигнут известан напредак.
“Oно у чему не можемо да кажемо да jе било позитивних резултата jесте, на првом месту, успостављање примирjа и (отпочињање) политичког процеса”, рекао jе Лавров.

Руски министар jе оптужио Kиjев да непрестано мења услове за обуставу ватре, после четворомесечних сукоба између украjинских снага и проруских активиста, у коjима jе убиjено више од 2.000 људи.

Лавров jе рекао да jе на састанку у Берлину поновио руски став да примирjе “мора бити безусловно”.
“Наше украjинске колеге, нажалост, настављаjу да постављаjу услове… укључуjући, како кажу, успостављање непропустљиве границе”, додао jе он.

Лавров jе казао да jе Русиjа одавно успоставила пуну контролу над своjом страном границе и да jе на Kиjеву да учини то исто.

Лавров jе рекао да подржава предлог Kиjева да се посматрачкоj мисиjи Oрганизациjе за европску безбедност и сарадњу (OEБС), размештеноj на неколико граничних прелаза, обезбеде беспилотне летелице за надзор.
“Mисиjа OEБС има право да се снабде потребном опремом”, рекао jе он. “Подржавамо такав став. Што делотворниjа буде та мисиjа, то боље.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *