Kako je Putin pobedio u Andrićgradu

Film „Putin“, osim stručne, izazvao je i najveću pažnju publike, a njegov tvorac, reditelj Jevgenije Kulik, kaže da je nastojao da rasvetli i Rusima nepoznatu drezdensku legendu o mladom KGB oficiru Vladimiru Putinu

Režiser početnik Jevgenije Kulik (27) iz Jekaterinburga (Rusija) pobednik je prvog međunarodnog Festivala kratkometražnog dokumentarnog filma „12 duhovnih veza“ u nominaciji Putin. Svečana ceremonija nagrađivanja pobednika u svim kategorijama održana je u Andrićgradu, u Republici Srpskoj 4. avgusta, a organizator dešavanja bio je Omladinski projekat „Mreža“ uz podršku režisera Emira Kusturice i njegove Škole filma.
Na festivalu je učestvovalo više od 200 mladih režisera iz Rusije, Srbije, Belorusije, Estonije i Ukrajine u nominacijama: velikodušnost, istorija, Vaskrs, pobeda, otadžbina, porodica, milosrđe, ruski jezik, Putin, narod, država i književnost.
Film „Putin“ osim stručne izazvao je i najveću pažnju publike. Sa njegovim autorom Jevgenijem Kulikom razgovarali smo o umetničkom motivu bavljenja ličnošću aktuelnog ruskog predsednika .
Mladi arhitekta Jevgenij, kako nam je rekao, ni slutio nije da će se jednoga dana zainteresovati za dokumentarni film, još manje za politiku. Ali, jednoga dana 2008. godine trebalo je da odluči za koga će da glasa na predsedničkim izborima. Najpre je mislio da će poverenje dati Žirinovskom, ali je ipak odlučio da pre konačne odluke na internetu pretraži biografske podatke o pojedinačnim kandidatima. U jednom trenutku naišao je na knjigu u kojoj je pročitao nemačku legendu o mladom oficiru koji je 1989. učinio podvig u Drezdenu, a ta legenda se Rusijom još nije pronela…
„Posle pada Berlinskog zida 1989. u Drezdenu je došlo do masovnih antiruskih demonstracija. Masa ljudi izvikivala je na ulicama parole protiv Sovjetskog Saveza i KGB-a, i njih oko 5000 srušili su najpre zgradu Štazija a onda krenuli na rezidenciju KGB-a. Kada su već prešli ogradu i našli se na teritoriji druge države, pred njih je izašao mladi oficir i rekao da će tu zgradu, u kojoj su bili i njegova žena i dete, da brani po cenu života. Iako je raspolagao velikom količinom oružja, posle konsultacija sa Moskvom koja mu je ostavila slobodu da sam donese odluku o daljem postupanju, taj mladi oficir je odlučio da masu ubedi rečima umesto kuršumima. I tako je učinio. Njegova odluka u knjizi je opisana kao herojski podvig Vladimira Vladimiroviča Putina“, ispričao je Jevgenij Kulikov.
I ta činjenica bila je isključivi motiv da o junačkom podvigu i drezdenskoj legendi nepoznatoj Rusima napravi film.
„Hteo sam, zapravo, da svojoj generaciji pokažem da je Putin čovek koji je u teškoj i nezavidnoj političkoj situaciji doneo pravu odluku. Film sam pravio 20 dana, od toga sam 10 dana bio u Nemačkoj i razgovarao sa svedocima drezdenskih događaja. Iznenadilo me je koliko su Nemci poštovali Putinov gest i smatrali ga istinskim podvigom“, seća se Kulikov.
Film Putin je u Andrićgradu doživeo i svoju prvu projekciju.
„U Moskvi film još nije prikazan, ali pre nego što bude poručujem svima da njime nikome ne sugerišem svoje viđenje, nego da svako pre nego što odluči sudi sam, na osnovu istinitog događaja“, naglašava mladi autor.

_________________________________________________________________________________

Umrežavanje
„‚Mreža‘ je omladinski obrazovni projekat i radi u Rusiji u 11 regiona od Kalinjingrada do Vladivostoka. Cilj projekta je da na svetskoj medijskoj sceni prikaže mlade aktiviste koji propagiraju ruske vrednosti i svojim talentima se okupljaju oko Rusije koja se ponovo rađa. Projekat ima ideju da okupi sve mlade ljude u slovenskim zemljama koji snimaju istinite, a ne izmišljene priče“, rekla je za „Pečat“ Anja Honjko, organizator Festivala „12 duhovnih veza“. zaйmы na kartu sročno эlьdorado zaйmtroйka zaйmvzяtь zaйm onlaйn na kartu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *