Како је Путин победио у Андрићграду

Филм „Путин“, осим стручне, изазвао је и највећу пажњу публике, а његов творац, редитељ Јевгеније Кулик, каже да је настојао да расветли и Русима непознату дрезденску легенду о младом КГБ официру Владимиру Путину

Режисер почетник Јевгеније Кулик (27) из Јекатеринбурга (Русија) победник је првог међународног Фестивала краткометражног документарног филма „12 духовних веза“ у номинацији Путин. Свечана церемонија награђивања победника у свим категоријама одржана је у Андрићграду, у Републици Српској 4. августа, а организатор дешавања био је Омладински пројекат „Мрежа“ уз подршку режисера Емира Кустурице и његове Школе филма.
На фестивалу је учествовало више од 200 младих режисера из Русије, Србије, Белорусије, Естоније и Украјине у номинацијама: великодушност, историја, Васкрс, победа, отаџбина, породица, милосрђе, руски језик, Путин, народ, држава и књижевност.
Филм „Путин“ осим стручне изазвао је и највећу пажњу публике. Са његовим аутором Јевгенијем Куликом разговарали смо о уметничком мотиву бављења личношћу актуелног руског председника .
Млади архитекта Јевгениј, како нам је рекао, ни слутио није да ће се једнога дана заинтересовати за документарни филм, још мање за политику. Али, једнога дана 2008. године требало је да одлучи за кога ће да гласа на председничким изборима. Најпре је мислио да ће поверење дати Жириновском, али је ипак одлучио да пре коначне одлуке на интернету претражи биографске податке о појединачним кандидатима. У једном тренутку наишао је на књигу у којој је прочитао немачку легенду о младом официру који је 1989. учинио подвиг у Дрездену, а та легенда се Русијом још није пронела…
„После пада Берлинског зида 1989. у Дрездену је дошло до масовних антируских демонстрација. Маса људи извикивала је на улицама пароле против Совјетског Савеза и КГБ-а, и њих око 5000 срушили су најпре зграду Штазија а онда кренули на резиденцију КГБ-а. Када су већ прешли ограду и нашли се на територији друге државе, пред њих је изашао млади официр и рекао да ће ту зграду, у којој су били и његова жена и дете, да брани по цену живота. Иако је располагао великом количином оружја, после консултација са Москвом која му је оставила слободу да сам донесе одлуку о даљем поступању, тај млади официр је одлучио да масу убеди речима уместо куршумима. И тако је учинио. Његова одлука у књизи је описана као херојски подвиг Владимира Владимировича Путина“, испричао је Јевгениј Куликов.
И та чињеница била је искључиви мотив да о јуначком подвигу и дрезденској легенди непознатој Русима направи филм.
„Хтео сам, заправо, да својој генерацији покажем да је Путин човек који је у тешкој и незавидној политичкој ситуацији донео праву одлуку. Филм сам правио 20 дана, од тога сам 10 дана био у Немачкој и разговарао са сведоцима дрезденских догађаја. Изненадило ме је колико су Немци поштовали Путинов гест и сматрали га истинским подвигом“, сећа се Куликов.
Филм Путин је у Андрићграду доживео и своју прву пројекцију.
„У Москви филм још није приказан, али пре него што буде поручујем свима да њиме никоме не сугеришем своје виђење, него да свако пре него што одлучи суди сам, на основу истинитог догађаја“, наглашава млади аутор.

_________________________________________________________________________________

Умрежавање
„‚Мрежа‘ је омладински образовни пројекат и ради у Русији у 11 региона од Калињинграда до Владивостока. Циљ пројекта је да на светској медијској сцени прикаже младе активисте који пропагирају руске вредности и својим талентима се окупљају око Русије која се поново рађа. Пројекат има идеју да окупи све младе људе у словенским земљама који снимају истините, а не измишљене приче“, рекла је за „Печат“ Ања Хоњко, организатор Фестивала „12 духовних веза“. займы на карту срочно эльдорадо займтройка займвзять займ онлайн на карту

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *