Igor Silecki – Tragedija Boinga: Istina nije potrebna?

Malezija je 22. avgusta odala poštu žrtvama tragedije leta MN17 avionske kompanije Malezija Erlajns. Kralj je lično dočekao na aerodromu u Kualalumpuru avion koji je stigao iz Ukrajine sa telima poginulih podanika.

Međutim, Vašington i Kijev koji su odmah posle katastrofe 17. jula optužili za događaj ustanike ukrajinskog jugoistoka i čak direktno Rusiju, do danas nisu predstavili nikakve dokaze. Šta više, tema tragedije na nebu iznad Donbasa se povlači u senku. A sve zato što činjenice koje ne žele da objave SAD, svedoče ne u njihovu korist, uvereni su eksperti.

Vlada SAD pridržava se prethodnih zaključaka o uzrocima pada malezijskog Boinga-777, izjavila je na novom brifingu zamenik rukovodioca pres-službe stejtdepartmenta SAD Mari Harf. Tačnije: avion su tobože oborili „proruski teroristi“. Istovremeno američka društvena organizacija Profesionalni obaveštajci-veterani za zdrav razum još u julu su uputili Baraku Obami memorandum s pozivom da se prekine antiruska retorika i da se otvore sve informacije o okolnostima avionske nesreće. Vetarane obaveštajne službe zabrinula je tako otvorena neželja vlade da predstavi javnosti zaključke izvedene na osnovu obaveštajnih podataka, govori predstavnik organizacije Profesionalni obaveštajci-veterani za zdrav razum, bivši analitičar Cije Rejmond Mekgovern.

Postojale su samo izjave Džona Kerija da su to uradili pobunjenici koji ratuju protiv kijevske hunte. I gotovo – nema ni jednog dokaza koji bi potvrdio ove izjave. Tačno pre godinu dana, kada se saznalo da je kod Damaska primenjeno hemijsko oružje, Džon Keri je momentalno izjavio; mi znamo da je to uradio Bašar Asad. On je 35 puta rekao „mi znamo“. Ova izjava na kraju se ispostavila lažnom. Sada mi znamo da su hemijsko oružje primenili teroristi, a ne Bašar Asad. Sada da se vratimo padu malezijskog Boinga. Džon Keri je odmah izjavio: to su Rusi. A nadalje tišina, potpuno ćutanje u svim američkim medijima. I između ostalog, u holandskim takođe.

Ovih dana SB Holandije izjavio je da neće u potpunosti objavljivati podatke crnih kutija sa palog Boinga, već samo one informacije koje imaju veze sa određenjem uzroka nesreće. Pa i jasnosti povodom datuma objavljivanja ekspertskog referata i dalje nema. Kijev sa svoje strane kategorički je odbio da objavljuje snimak pregovora između pilota i dispečera – tačnije, faktički otvoreno sprečava istragu. Jednom reči, slika je jasna: slučaj se zataškava. Pri tome Rusija je odmah posle tragedije predala svim zainteresovanim stranama podatke objektivne kontrole koji su ukazivali na učešće aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u incidentu. Samo zvaničnih pristalica takve verzije na Zapadu iz jasnih razloga za sada nema, kaže profesor Ženevskog instituta za međunarodne odnose Andre Libih.

Alternativna verzija koju u datom trenutku manje razvijaju ili u krajnjoj liniji manje podražvaju jeste da je avion bio oboren iz mitraljeza sa ukrajinskog aviona koji ga je pratio. Neki znaci govore u korist ove verzije. Nema ih previše, tu opet postoji nedostatak fizičkih dokaza. Zato što potvrda ili opovrgavanje ove verzije zahtevalo bi detaljno proučavanje olupine aviona.

U to da se Kijev definitvno zapleo u laži i da će dalje po navici lagati, niko ne sumnja. Ipak uverenje Vašingtona da će ga takva taktika spasiti problema nije osnovano. Probleme administraciji mogu da osiguraju isti ti veterani obaveštajci. U oragnizaciju Profesionalni obaveštajci-veterani za zdrav razum ulaze mnogi ugledni stručnjaci u SAD, među kojima su bivši sradnici Cije. Ako Obamina administracija nastavi da ignoriše njihova obraćanja, to može da provocira grandiozni skandal. Jer mnogi veterani još uvek imaju veliki uticaj na Kongres.
http://serbian.ruvr.ru/2014_08_22/Tragedija-Boinga-Istina-nije-potrebna-7503/

2 komentara

  1. Žuti Kartel i ovi preobraženi otkresali su krila našem orlu, sada čerupaju ostake od države i nacije srpske. Nemožemo verovati
    ovima na vlasti jer su produžili tamo gde ŽUTI-KARTEL zasto dok se ovi ne uhodaju.U skupštini Srbije imamo većinu za sve što NATO
    IMPERIJA TRAŽI tu većinu mogu da koriste dok ulica nebude govorila kao u FERGUSONU MISURI.

  2. Za onog prvog koji je nestao kao igla u plastu sena, mislim da su ga trazili tamo gde nije pao.

    Malo muckanja glavom, prostom coveku postaje jasno ko je oborio ovaj drugi Boing, mozda je greskom oboren jer je trebalo neki drugi.

    Osude su u prvim danima bile ostre striktne, ali I odmah se znao krivac.

    London ?????? vestaci crne kutije i tisina –oborila ga kijevska hunta, a za onaj prvi ?????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *