Игор Силецки – Трагедија Боинга: Истина није потребна?

Малезија је 22. августа одала пошту жртвама трагедије лета МН17 авионске компаније Малезија Ерлајнс. Краљ је лично дочекао на аеродрому у Куалалумпуру авион који је стигао из Украјине са телима погинулих поданика.

Међутим, Вашингтон и Кијев који су одмах после катастрофе 17. јула оптужили за догађај устанике украјинског југоистока и чак директно Русију, до данас нису представили никакве доказе. Шта више, тема трагедије на небу изнад Донбаса се повлачи у сенку. А све зато што чињенице које не желе да објаве САД, сведоче не у њихову корист, уверени су експерти.

Влада САД придржава се претходних закључака о узроцима пада малезијског Боинга-777, изјавила је на новом брифингу заменик руководиоца прес-службе стејтдепартмента САД Мари Харф. Тачније: авион су тобоже оборили „проруски терористи“. Истовремено америчка друштвена организација Професионални обавештајци-ветерани за здрав разум још у јулу су упутили Бараку Обами меморандум с позивом да се прекине антируска реторика и да се отворе све информације о околностима авионске несреће. Ветаране обавештајне службе забринула је тако отворена нежеља владе да представи јавности закључке изведене на основу обавештајних података, говори представник организације Професионални обавештајци-ветерани за здрав разум, бивши аналитичар Ције Рејмонд Мекговерн.

Постојале су само изјаве Џона Керија да су то урадили побуњеници који ратују против кијевске хунте. И готово – нема ни једног доказа који би потврдио ове изјаве. Тачно пре годину дана, када се сазнало да је код Дамаска примењено хемијско оружје, Џон Кери је моментално изјавио; ми знамо да је то урадио Башар Асад. Он је 35 пута рекао „ми знамо“. Ова изјава на крају се испоставила лажном. Сада ми знамо да су хемијско оружје применили терористи, а не Башар Асад. Сада да се вратимо паду малезијског Боинга. Џон Кери је одмах изјавио: то су Руси. А надаље тишина, потпуно ћутање у свим америчким медијима. И између осталог, у холандским такође.

Ових дана СБ Холандије изјавио је да неће у потпуности објављивати податке црних кутија са палог Боинга, већ само оне информације које имају везе са одређењем узрока несреће. Па и јасности поводом датума објављивања експертског реферата и даље нема. Кијев са своје стране категорички је одбио да објављује снимак преговора између пилота и диспечера – тачније, фактички отворено спречава истрагу. Једном речи, слика је јасна: случај се заташкава. При томе Русија је одмах после трагедије предала свим заинтересованим странама податке објективне контроле који су указивали на учешће авиона украјинског ратног ваздухопловства у инциденту. Само званичних присталица такве верзије на Западу из јасних разлога за сада нема, каже професор Женевског института за међународне односе Андре Либих.

Алтернативна верзија коју у датом тренутку мање развијају или у крајњој линији мање подражвају јесте да је авион био оборен из митраљеза са украјинског авиона који га је пратио. Неки знаци говоре у корист ове верзије. Нема их превише, ту опет постоји недостатак физичких доказа. Зато што потврда или оповргавање ове верзије захтевало би детаљно проучавање олупине авиона.

У то да се Кијев дефинитвно заплео у лажи и да ће даље по навици лагати, нико не сумња. Ипак уверење Вашингтона да ће га таква тактика спасити проблема није основано. Проблеме администрацији могу да осигурају исти ти ветерани обавештајци. У орагнизацију Професионални обавештајци-ветерани за здрав разум улазе многи угледни стручњаци у САД, међу којима су бивши срадници Ције. Ако Обамина администрација настави да игнорише њихова обраћања, то може да провоцира грандиозни скандал. Јер многи ветерани још увек имају велики утицај на Конгрес.
http://serbian.ruvr.ru/2014_08_22/Tragedija-Boinga-Istina-nije-potrebna-7503/

2 коментара

 1. Жути Картел и ови преображени откресали су крила нашем орлу, сада черупају остаке од државе и нације српске. Неможемо веровати
  овима на власти јер су продужили тамо где ЖУТИ-КАРТЕЛ засто док се ови не уходају.У скупштини Србије имамо већину за све што НАТО
  ИМПЕРИЈА ТРАЖИ ту већину могу да користе док улица небуде говорила као у ФЕРГУСОНУ МИСУРИ.

 2. Za onog prvog koji je nestao kao igla u plastu sena, mislim da su ga trazili tamo gde nije pao.

  Malo muckanja glavom, prostom coveku postaje jasno ko je oborio ovaj drugi Boing, mozda je greskom oboren jer je trebalo neki drugi.

  Osude su u prvim danima bile ostre striktne, ali I odmah se znao krivac.

  London ?????? vestaci crne kutije i tisina –oborila ga kijevska hunta, a za onaj prvi ?????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *