Vilijamson: Bez dokaza o trgovini organima

BRISEL – Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, Klint Vilijamson rekao je danas u Briselu da nije nađeno dovoljno dokaza da su kidnapovanim licima na Kosovu 1999. godine nasilno vađeni organi, ali da postoje dokazi o umešanosti vrha OVK u etničko čisćenje.

“To što zasad nema dokaza za uzimanje organa, ne znači da ih neće bit”, ukazao je Vilijamson i dodao da će se istraga nastaviti.

On je podsetio i da je u izveštaju specijalnog izvestitelja Saveta Evrope Dika Martija rečeno da se radilo o “nekolicini” slučajeva vađenja organa, a ne o stotinama kao što se spekuilisalo u medijima.
“Mogu da kažem da lično verujem da je toga bilo, a bez obzira što je reč o relativno malom broju ljudi radi se divljačkim postupcima za koje nema opravdanja”, rekao je tužilac, predstavljajući rezultate trogodišnje istrage.

Na pitanje da precizira šta znači da je “šačica ljudi” učestvovala u trgovini organima, američki diplomata je rekao da misli da je reč o broju koji je manji od 10.
“Nemam informacije koje podržavaju tvrdnje da je svaki Srbin koji je otet bio žrtva trgovine organima”, naveo je on i dodao da je reč o “ograničenoj razmeri i da tu nema mesta preterivanjima”.

On nije isključio mogućnost da se podigne optužnica i za trgovinu organima do trenutka kad bude formiran Specijalni sud i naglasio da ti zločini “ostaju u fokusu istrage”.

On je naglasio da ne može da govori o nalazima istrage pre formiranja Specijalnog suda koji će se baviti zločinima na Kosovu.
“Sve do tada nalazi istrage ostaju zapečaćeni”, rekao je Vilijamson.

On je precizirao da će biti podignuta jedna optužnica koja će uključiti više pojedinaca.

Vilijamson je rekao da su nađeni dokazi o sistematskim zločinima protiv nacionalnih manjina na Kosovu a naročito protiv Srba i Roma.
“Svi Srbi koji su hteli da ostanu na Kosovu posle rata, a to su uglavnom bili stari i bolesni ljudi, bili su mete napada”, ukazao je on.

“Elementi iz visoke komande OVK su nakon okončcanja sukoba na Kosovu 1999. godine organizovali etničko čišćenje južno od Ibra, a zatim i eliminaciju političkih rivala”, rekao je Vilijamson i dodao da nije reč o individualnim činovima, već o organizovanoj kampanji u kojoj je učestvovao sam vrh OVK.

Upitan da li su u zločine umešani članovi Dreničke grupe, kojom je rukovodio premijer Kosova u ostavci Hašim Tači, Vilijamson je rekao da su nalazi u skladu sa izveštajem Dika Martija.

On je naveo da je “sam vrh” OVK bio predmet istrage njegovog tima.

Vilijamson je, odgovarajući na pitanje novinara, da li su neki od aktuelnih političara umešani u zločine o kojima je vođena istraga, rekao da su “pojedinci koji su bili predmet istrage bili u samom vrhu OVK”.

Specijalni tužilac je naveo da je reč o zločinima protiv čovečnosti, uključujući ubistva, kidnapovanja i nehumano postupanje prema civilnom stavnovništvu, što je u skladu sa onim što stoji u Martijevom izveštaju.

Vilijamson je naveo da će konkretna imena optuženih za ove zločine biti otkrivena kada bude formiran poseban sud u okviru kosovskog pravnog sistema, ali koji će biti ustanovljen van Kosova, i da će istom optužnicom biti obuhvaćeni svi optuženi.
“Mi smo u pravnoj situaciji bez presedana, jer imamo tim ovlašćen da podiže optužnice, ali još nemamo sud”, rekao je on, izrazivši razočarenje što se sa formiranjem suda kasni.

Vilijamson je istakao da je njegov tim imao veoma težak zadatak, jer se bavio zločinima koji su izvrešeni pre 15 godina u nekoliko država.
“Tokom tog vremena, mnogi svedoci su umrli, a neki su suviše krhkog zdravlja”, ukazao je on.

Tužilac se posebno osvrnuo na sistematsko zastrašivanje svedoka, koje je predstavljalo problem i za ranije istrage o rukovodiocima OVK.
“Kako je naša istraga napredovala, klima zastrašivanja je bila sve prisutnija”, rekao je on i okrivio neimenovane kosovske “moćnike” za ometanje pravde.

“Sve dok nekolicina moćnika bude pokusavala da sakrije dokaze o zločinima, cenu će plaćati vladavina prava i kosovski narod”, upozorio je on.

Vilijamson je rekao da su u toku pregovori sa “jednom zemljom” koja je iskazala spremnost da bude domaćin Specijalnom sudu.

Sud će, kako je ukazao, imati svoj Statut i Pravilnik, a biće zasnovan na kosovskim zakonima, ali će “uključiti i ono što je uobičajno za međunarodno humanitarno pravo”.

On se posebno zahvalio vladama Srbije i Albanije na podršci koju je njegov tim dobio tokom vođenja istrage.
“Vlada Srbije je puno ucinila da nam olakša rad, a nije mešala u nezavisnost istrage”, istakao je on.

Američki diplomata je naveo da njegov mandat ističe 23. avgusta.

Vekarić: Izveštaj objektivan i korak ka ostvarenju pravde

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da je izveštaj specijalnog tužioca Euleksa Klinta Vilijamsona objektivan i da predstavlja korak napred ka ostvarenju međunarodne pravde.

“Ključno je to da su dokazani ratni zločini i činjenice koje ukazuju ko je odgovoran za te ratne zločine”, rekao je Vekarić Tanjugu i dodao da je važno što će se istraga o trgovini ljudskim organima nastaviti.

Vekarić je naveo da je značajno i to što je tužilac ukazao na vakuum koji je načinio Haški tribunal, odnosno na to da su Srbi optuživani pred tribunalom, a da se isto nije desilo i obrnuto, i istakao da je formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu ključna stvar za sprovođenje pravde.

Prema njegovim rečima, dobro je što je tužilac Vilijamson pohvalio podršku vlade Srbije i pravosudnih ograna, čime je, kako navodi Vekarić, Srbija pokazala da spada u red civilizovanih država kojoj je stalo do istine i pravde.

Vekarić je istakao da je jako važno što se tužilac usredsredio na ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i podsetio da nije odbačena mogućnost podizanja optužnice ni za trgovinu organima.
“Najteže se dokazuje trgovina organima. Ako nađete skelet, ne zna se da li je toj osobi neko izvadio organe, to je jako teško dokazati, i u tom smislu tužilački je opravdano ono što je Vilijamson izneo”, rekao je Vekarić.

 

Del Ponte: Šteta što nisu pronađeni dokazi
Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izrazila je danas žaljenje što tim glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. Klint Vilijamson nije pronašao dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv odgovornih za te zločine.

“Znate, to je šteta, ali nisam iznenađena jer je mnogo teže da se obavi adekvatna istraga posle toliko mnogo godina od onoga što se dogodilo”, rekla je Del Ponte u telefonskoj izjavi Tanjugu i objasnila da ni istražitelji suda u Hagu nisu mogli da pronađu dokaze “jer niko nije hteo da im pomogne”.

Ona je izrazila nadu da će u budućnosti ipak biti pronađeno dovoljno dokaza da se podigne optužnica za trgovinu organima.

Del Ponte je, pak, istakla činjenicu koju je tužilac Vilijamson izneo na pres konferenciji u Briselu da on lično veruje da je bilo trgovine organima.

Ona je iznela dokaze za trgovinu organima na Kosovu u svojoj knjizi “Lov” 2008. godine.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je potom otvorilo slučaj “žuta kuća” posle objavljivanja njene knjige.

Saopštavajući rezultate trogodišnje istrage, Vilijamson je danas izneo da nije nađeno dovoljno dokaza da su kidnapovanim licima na Kosovu 1999. godine nasilno vađeni organi, ali da postoje dokazi o umešanosti vrha OVK u etničko čisćenje.
“To što zasad nema dokaza za uzimanje organa, ne znači da ih neće bit”, ukazao je Vilijamson i dodao da će se istraga nastaviti.

6 komentara

  1. Zar Vekaric nije davao izjave da ima dokaze za trgovinu organima na Kosovu? Da li srpski dokazi ne vaze na zapadu ili je Vekaric lagao?

  2. A od americkog diplomate Vilijamsona i Euleksa : Moz’ da bidne al’ ne mora da znaci !Tresla se gora…
    pa nasa dika Vekaric pozuri da se posluzi panaijom ubijenoj PRAVDI za srpske zrtve.Amin.

  3. A za Šešelja, Miloševića, Karadžića , Mladića, … imaju dokazi !?

  4. Znali smo,kako će izgledati istražiteljski rad,krajnji izveštaj Klinta Viljamsona,nisu Srbi u pitanju pa da sve bude jasno.Mi,samo mi smo u večitom fokusu krivice,za njih,fokus može i da zamagli.A,Vekarić,Vukčević,zajedno s vlašću,su veliki neprijatelji svih nas.Dokaz,ni da pisnu bilo kome,snishodljivi čak i pred Tačijem,Dačić se srdačno zdravi,ni Vučić nije izmakao,naprotiv,prvi pružaju ruku.Više od svega boli Toni Bler,đavolji lobista,uživao je,da nam decu ubijaju,najveće zasluge ima za bombardovanje Srbije.Ali,za sve,sve,greh je naša ćutnja.Nisu samo Blerove ruke utonule u nevinu krv do lakata,krv naše dece,mi,ćutnjom,praštanjem,prijeteljovanjem sa njima snosimo dobar deo krivice,svako rukovanje sa njima,bode duše naših nevinih žrtava.Zašto nikad nije zabranjeno,da ti zlikovci kroče u našu zemlju?Kažu,osnovaće sud u skladu s međunarodnim pravima,zar to nismo iskusili,isto pokušavaju i sa Rusima.Bože,sačuvaj nas njihove pravde!Sistematski,polako zajedno s”našom”vladom,oduzimaju nam svako pravo na život,ma da najgore tek sledi.Čuvaj me Bože prijatelja,od neprijatelja ću sam,davno smo zaboravili te,jednostavne reči.Poštovanje uredništvu,živela slepa pravda,koju tako obožavamo.Luna.

  5. Vi treba da zavrsite posao za koji svi znamo da se desio,a i vi naravno…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *