Turska i Balkan, izgubljeni u prevodu

Nijednog sekunda nismo nijednu ružnu reč uputili Bošnjacima, niti ćemo to da učinimo, rekao je premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Uveren sam da je Erdogan izgovorio pretnju, kaže Dodik.

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, povodom izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da će svako ko dirne Bošnjake protiv sebe imati sto miliona Turaka.

Turski premijer je, inače, više puta davao kontroverzne izjave o Balkanu.

“Mi ćemo u miru gledati da rešavamo naše probleme. Poštujemo integritet Bosne i Hercegovine i nijednog sekunda nismo nijednu ružnu reč uputili Bošnjacima, niti ćemo to da učinimo”, rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Dodikom.

Vučić je istakao da je danas razgovarao sa ambasadorom Turske koji ga je uveravao da izjava premijera Turske Erdogana o brodovima te zemlje u Neumu nije data i da on želi da veruje da to nije rečeno.

Premijer je naveo da svako ima pravo na svoje zaključke u vezi s izjavom Erdogana, ali da on nema pravo da negira i omalovažava zabrinutost predsednika RS. Vučić je istakao i da bi reakcija Srbije bila drugačija da je siguran da je turski premijer zaista izjavio da bi turski brodovi mogli uploviti u Neum.

Vučić je, međutim, podsetio na ranije Erdoganove izjave, onu u Prizrenu i na poslednju datu pre 15 dana u Austriji. Erdogan je tada rekao da su Austrijanci potomci Osmanlija, nakon čega čitavo austrijsko rukovodstvo nije želelo da se susretne sa turskom delegacijom izuzimajući šefa diplomatije Sebastijana Kurca, koji je pri tome izneo mišljenje i stav svoje zemlje o takvoj izjavi.

Vučić je naglasio da želi i Tursku i ostale da zamoli i da im kaže da takve stvari nisu nikome u interesu, jer “Srbija mora da vodi računa o stabilnosti i ne može da gleda u nebo ukoliko bi bilo ko na bilo koji način urušavao regionalnu stabilnost”.

“Želimo da gradimo sa Turskom partnerske odnose, ali želim da imamo budno oko i EU nad celim Balkanom, jer Balkan je uvek opasno bure baruta i zato nije dozvoljeno igranje ni sa fitiljem, šibicom, upaljačem”, rekao je Vučić.

Srpski premijer je dodao da je srpsko rukovodstvo sa predstavnicima Turske imalo važne sastanke, a sa time će se, kaže, nastaviti i u budućnosti.

Dejtonski sporazum treba da se poštuje, ponovio je premijer i ocenio da Srbija to i čini, poštujući istovremeno svoj srpski narod, te podsetio da RS nema vojsku, pa stoga ne može da ugrozi bilo koga.

Vučić je dodao i da je Srbija po međunarodnom pravu spremna da štiti svoj narod, kako u Srbiji tako i njegove interese svuda u svetu.

Dodik: Uveren sam da je Erdogan to rekao

Predsednik Republike Srpske ukazao je da Turska pomaže isključivo bošnjačku stranu u BiH i da vodi navijačku politiku.

Dodik je rekao da je uveren da je Erdogan zaista izgovorio pretnju i da “ako može da zabrani Tviter može i da skine svoju izjavu sa nekih medija”. Podsetio je da je Turska predstavnica Islamske organizacije i da je članica Saveta za implementaciju mira u BiH, te da je upravo zato taj savet izgubio snagu, a njegove odluke nemaju autoritet u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da Turska ima svoj vojni kontingent u BiH i da stoga izjava poput Erdoganove predstavlja “opasne namere”, tim pre što je politika turske navijačka i bespogovorno brani bošnjačka uverenja ne mareći za stavove drugih naroda koji žive u BiH.

Predsednik RS je podsetio i da je ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutlogu u Sarajevu govorio slično, da je nakon toga to negirao, iako je taj njegov govor snimljen.

Dodik je rekao i da je Republika Srpska nezadovoljna načinom na koji Turska od BiH pokušava da napravi unitarnu državu i naglasio da Republika Srpska nije za eskalaciju nasilja.

Istakao je i da nije tačno da nema turskih brodova na Jadranu kod Neuma koji su čekali da uplove u teritorijalne vode BiH, ali da do toga nije došlo jer nema saglasnosti sva tri konstitutivna naroda.

“Republika Srpska je odlučna da da odgovor na svaku vrstu takvih izazova”, rekao je Dodik dodajući da je zahvalan Srbiji za privrženost teritorijalnom integritetu Srpske.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne prihvata pretnje koje dolaze sa turske strane i naglasio da politika i diplomatija treba da rešavaju takva pitanja.

“Generalno želim da kažem da smo više puta isticali u direktnom razgovoru sa turskim zavničnicima da je davanje takvih izjava suprotno javno izrečenom stavu – da oni budu konstruktivan faktor na Balkanu i da žele dobre odnose sa Srbijom”, rekao je Dačić.

Dačić je sa izjavom turskog premijera upoznao i američkog državnog sekretara Viktoriju Nulan, a 16. jula u Briselu sa time će upoznati i članove Evropske komisije. Dačić je poručio da na takve izjave treba da reaguju međunarodni faktori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *