Nemačka razume ekonomske i političke poteškoće Srbije

Zamenik šefa poslaničkog kluba CDU/CSU Andreas Šokenhof pokazao je tokom razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem razumevanje za političke i ekonomske poteškoće sa kojima se Srbija suočava.

Vučić se sastao danas sa Šokenhofom i Hansom Joakimom falenskim, spoljnopolitičkim savetnikom poslaničkog kluba CDU/CSU, koji su juče doputovali u dvodnevnu posetu Beogradu tokom koje će razgovarati sa predstavnicima Vlade i opozicije.

Zvaničnici su razgovarali o ekonomskim pitanjima, predstojećim reformskim koracima koje srpska vlada planira da preduzme, kao i novom Zakonu o radu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijer Vučić je istakao da se Srbija suočava sa velikim fiskalnim deficitom, posledicama poplava i štetom načinjenom u energetskom sektoru.

On je nemačkim parlamentarcima rekao da veruje u reforme i da se nada da će Vlada u prvih 100 dana rada ostvariti izuzetno važne rezultate. Vučić je ponovo naglasio značaj Nemačke na evropskom putu Srbije.

Šokenhof je pokazao je razumevanje za političke i ekonomske poteškoće sa kojim se Srbija suočava, ističući da poslanički klub CDU/CSU pruža podršku Srbiji u sporovođenju neophodnih reformi, kao i njenom putu ka EU, navedeno je u saopštenju.

Kako je Tanjugu rečeno u ambasadi Nemačke u Beogradu, Šokenhof i falenski sastaće i sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, ministrom privrede Dušanom Vujovićem, ministarkom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović i direktorom Kancelarije za Kosovo Markom Đurićem.

 

Joksimović: Dolazak Šokenhofa je podrška Beogradu

 

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da poseta poslanika nemačkog Bundestaga znači podršku Beogradu, ali i interesovanje Berlina za dešavanja u Srbiji.

Ona je u izjavi Tanjugu, uoči susreta sa nemačkim poslanicima, istakla da je nedavna poseta premijera Aleksandra Vučića Berlinu, tokom koje je razgovarao sa kancelarkom Angelom Merkel, doprinela da stav Nemačke prema procesu evrointegracija “donekle bude ublažen”.

“Ja to vidim kao dodatno interesovanje nakon posete premijera Vučića Berlinu za ono što se u Srbiji dešava i neku vrstu podrške bez obzira na poznat stav Nemačke koji postoji i koji je nama potpuno jasan i čini mi se da je donekle i ublažen spoljnopolitičkom aktivnošću koju smo imali u prethodnom periodu”, objasnila je ona.

Prema njenoj oceni, dolazak poslanika vladajuće nemačke partije CDU predstavlja za nas “jednu sasvim dobru poruku” jer je to prilika da se, kako kaže, razgovara “o aktuelnim pitanjima”.

Joksimović navodi da su na dnevnom redu “uobičajne teme vezane za evropske integracije”, poput onih koja se tiču poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i osnovna prava) i poglavlja 35 (ostala pitanja i Kosovo).
“To je nešto što znamo da njih svakako interesuje”, navela je ona i dodala da je “važno da razgovaramo i sa poslanicima Bundestaga jer će u krajnjoj fazi i nemački parlement imati svoju ulogu”.

Joksimović je primetila i da mediji u Srbiji “pomalo traže stalno neko negativno značenje ove posete” s obzirom na njihove pređašnje dolaske u Srbiju.

Šokenhof je prilikom posete Beogradu 2012. izneo sedam tačaka koje Berlin očekuje od Srbije na evropskom putu, uključujući i pravno obavezujuću izjavu Beograda i Prištine, a kao primer je naveo ugovor o dobrosusedskim odnosima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *