Izlog knjige

Miroslav Perišić – Sarajevski atentat,  povratak dokumentima
Andrićev institut, Andrićgrad − Višegrad, 2014.

Povratak dokumentima nastaje u vremenu kada tema Prvog svetskog rata ni posle 100 godina ne napušta čovečanstvo, ali i kada, kako stoji u predgovoru knjige, s posebno obnovljenom energijom cveta revizionistička istoriografija. Tekst i dokumenta u ovoj knjizi usmereni su ka polazištima na kojima su građene ocene i u istoriografiji često nekritički prihvatane teze o pojedinim aspektima Sarajevskog atentata, a da nisu zasnovane na izvorima ili je ta zasnovanost delimična. S obzirom na istoriografski značaj teme i brojne nepoznanice, postoji naučno opravdanje da se Sarajevskom atentatu vratimo na način koji uspostavlja vezu između objavljenih i pojedinih neobjavljenih izvora.

Biljana Živković – Ispovesti iz sarajevskih kazamata
„Besjeda“, Banja Luka, Beograd, 2014.

Knjiga „Ispovesti iz sarajevskih kazamata“ predstavlja svedočenje i dirljiv pomen stradalim sarajevskim Srbima, najčešće civilima tokom rata 1992−1995 godine. Knjiga je zasnovana na autentičnim kazivanjima autorovih sagovornika, ali i na istraživanjima stradanja Srba u Sarajevu koje je vršio Institut za istraživanje ratnih zločina u 20. veku, kao i na svedočenjima Srba stradalnika u sarajevskim logorima i kazamatima, čak i bolnicama.
Autor ističe da su skrivene grobnice, pojedinačne i masovne, poznate samo muslimanskim vlastima i egzekutorima i da se uprkos činjenici da je postojalo 120 muslimanskih logora za Srbe, ta mesta i njihove žrtve vešto prikrivaju.

Milanka Janjević – Porodična putovanja, Evropa u srcu
„Stvarnost“, 2013.

Putopis Aranđelovčanke Milanke Janjević sabrana su sećanja sa višedecenijskih porodičnih putovanja po Evropi. Nesvakidašnjom svežinom izneti utisci, opisi detalja i događaja, te susreti sa ljudima predstavljaju novo poimanje putovanja − ono između nemira, zadovoljstva i opsesije.

Mira Radojević – Milan Grol
„Filip Višnjić“, Beograd, 2014.

Nakon više decenija ćutanja o Milanu Grolu, čije je ime gotovo uzgred pominjano uglavnom u istoriografskim radovima o političkom životu između dva svetska rata, emigrantskoj vladi Kraljevine Jugoslavije, knjiga istoričara, dr Mire Radojević pokušaj je da se prikaže i naučno protumači politička delatnost Milana Grola tokom četiri višestruko različita perioda njegovog života: Prvog svetskog rata, razdoblja između svetskih ratova, Drugog svetskog rata i kratkog posleratnog doba. Iz brojnih citata iznetih u knjizi naziru se komplikovani intelektualni i emotivni svetovi Milana Grola, svetovi koje je stvarao u sebi, a koji mu celog života nisu davali mira, sileći ga na neprestano mučenje samoga sebe.

Emil Vlajki – Demonizacija Srba
„Filip Višnjić“, SPKD „Prosvjeta“, Beograd, 2013.

Dopunjeno izdanje „Demonizacije Srba“ prof. dr Emila Vlajkija izvrsna je studija o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, imperijalizmu Zapada, njegovim, kako stoji u podnaslovu knjige, zločinima i lažima. Autor dvadesetak knjiga iz oblasti političke filozofije, komunikologije i socijalne problematike, Emil Vlajki u „Demonizaciji Srba“ razotkriva fabrikovane laži o srpskim zločinima, uzrocima rata u SFRJ i na naučno utemeljen način razobličava pokušaje demonizovanja Srba. „Kombinovana sa vojnom intervencijom i drugim represivnim merama, demonizacija koju sprovode SAD i međunarodna zajednica primenjuje se na svaki režim koji se želi suprotstaviti zapadnoj dominaciji, čime se ujedno daje i upozorenje svakoj drugoj zemlji koja drži do očuvanja svog vlastitog političkog, ekonomskog i kulturnog identiteta.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *