U pucnjavi kod Slavjanska poginula deca

Dvoje dece je poginulo u napadu na periferiju Slavjanska u Donjeckoj oblasti Ukrajine, gde ukrajinska armija sprovodi vojnu operaciju.

Na udaru su se našli stambeni objekti. Pravosudni organi saopštavaju da je poginuo 12-godišnji dečak i 8-godišnja devojčica. Pretpostavlja se da su deca poginula zbog gelera.

„Ljudi ginu svaki dan i broj poginulih i ranjenih stalno raste“, saopšteno je u pres-službi „narodnog gradonačelnika“ Slavjanska Vjačeslava Ponomarjova. Vlasti Slavjanska planiraju da zatraže pomoć od međunarodne organizacije „Lekari bez granica“, jer gradu fale lekari i lekovi.

Dva izviđačka broda NATO snaga, kako se očekuje, će narednih dana ući u Crno more. Oni će obavljaati radio i elektronsko izviđanje vojnih objekata Crnomorske flote RF, saopštio je ruskim novinarima izvor u Glavnom štabu ratne mornarice Rusije.

On je podsetio da se u Crnom moru nalaze još 2 NATO broda: francuska fregata Surcouf i raketna krstarica ratne mornarice SAD Vella Gulf.

„Politički cilj njihovog prisustva je pružanje moralne podrške kijevskim vlastima“, izjavio je izvor.

Prilikom napada na kontrolni punkt Nacionalne garde Ukrajine između Slavjanska i Kramatorska u Donjeckoj oblasti poginuo je jedan pripadnik narodne vojske, a 2 su ranjeni. Oni nisu uspeli da unište kontrolni punkt, ali su uništili 2 mitraljeske posade i zarobili jednu haubicu.

Ukrajinska armija i dalje napada na Slavjansk, koristeći višecevne bacače raketa „Grad“, saopštio je predstavnik štaba narodne vojske. Na periferiji Slavjanska ukrajinska armija koristi haubice i samohodne minobacače i tenkove.

Osim toga, predstavnik gradskog veća Slavjanska je saopštio da ima mnogo poginulih među civilnim stanovništvom. U gradu praktično nema struje, vode i mobilne telefonije.

Predstavnik narodne vojske Ukrajine je saopštio ruskim novinarima da je na aerodromu u Lugansku skoncentrisano do 2.000 pripadnika Nacionalne garde.

„Na aerodromu se nalaze najjače snage protivnika. Tamo je oko 2.000 ljudi, velika količina oklopnog i drugog oružja“, rekao je on novinarima. On je dodao da je protekle noći na aerodromu vođena borna između pristalicama nezavisnosti i pripadnicima ukrajinske armije.

Slična situacije je protekle noći bila i oko aerodroma u Donjecku. Kijevske vlasti od sredine aprila sprovode vojnu operaciju protiv pristalica federalizacije zemlje.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_06_10/Na-aerodromu-Luganska-se-nalazi-2-000-pripadnika-Nacionalne-garde-Ukrajine-9275/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *