Putin na Baltik poslao borbene avione, NATO digao uzbunu

Nekoliko aviona britanskog ratnog vazduhoplovstva je angažovano na presretanju najmanje šest ruskih lovaca i jednog transportnog aviona

Nekoliko aviona britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) u utorak je angažovano na presretanju najmanje šest ruskih lovaca i jednog transportnog aviona koji su leteli međunarodnim vazdušnim prostorom nad Baltičkim morem, dosta blizu teritorija tri baltičke države članiceNATO-a. 

Dignuti su lovci tipa Typhoon, a uočena su četiri Suhoija Su27, po jedan Berijev A50 i bombarder tipa Tupolev Tu22 ‘Backfire’. Identifikovan je i transportni Antonov An26, a svi su navodno obavljali rutinske letove.

 

‘Ruske letelice smo držali pod nadzorom. Ispratili smo ih izvan područja u kom su leteli‘, stoji u saopštenju RAF-a objavljenom u sredu.

RAF je objavio i nekoliko fotografija iz vazduha, na kojima se vide neki od uočenih ruskih aviona.

NATO je zbog situacije u Ukrajini proteklih meseci pojačao svoju prisutnost na Baltiku, s obzirom da su tri članice tog vojnog saveza, nekadašnje sovjetske republike Estonija, Litvanija i Letonija izrazile bojazan da bi Rusija mogla krenuti i na njih kao što je „navalila na delove Ukrajine“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *