Davutoglu: Balkanski narodi bratski rešavaju nesuglasice

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu izjavio je danas da su balkanski narodi kao jedna porodica i da na bratski način mogu da reše sve nesuglasice. Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je turske privrednike da investiraju u Srbiju.

Davutoglu je posetu Srbiji počeo susretom sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, a zatim se sastao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Premijer Vučić, kako je saopšteno iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima, zahvalio se na sastanku sa Davutogluom Vladi i turskom narodu na pomoći u otklanjanju posledica nedavnih poplava u Srbiji i naglasio da je brza reakcija Turske dokaz bliskosti i prijateljstva dva naroda.

Ministar Davutoglu je izrazio solidarnost Turske sa narodom Srbije i rekao da Turska raspolaže efikasnim sistemom za reagovanje u vanrednim situacijama i ponudio pomoć u slučaju novih elementarnih nepogodaa.

Tokom sastanka dvojica zvaničnika su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Turske dobri uz neophodnost dodatnog jačanja ekonomske saradnje.

U tom smislu, premijer Vučić je pozvao turske privrednike da investiraju u Srbiju nudeći povolje uslove za ulaganja i pogodnosti prilikom zapošljvanja novih radnika. Pored toga, srpski premijer i turski ministar razgovarali su i o infrastrukturnim projektima, pri čemu je turska strana izrazila interes za učešće u izgradnji koridora 10 i posebno 11, kao i železničke pruge Kragujevac-Bar imajući u vidu da je jedna turska kompanija privatizovala 60 odsto Luke Bar.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju regionalne saradnje. Ministar Davutoglu je naglasio da Turska smatra Srbiju strateškim partnerom u očuvanju stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope.

 

U daljim odnosima da tražimo zajedničke interese

Ranije danas Davutoglu je razgovarao sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare poručio da pojedini postupci i izjave ne treba da budu prepreka za razvoj dobrih bilateralnih odnosa.

“Turska i Srbija imaju različito viđenje istorije u nekim delovima, različito viđenje i poglede na sadašnjost, što je i razumljivo, i zato je neophodno da u daljim bilateralnim odnosima tražimo zajedničke interese”, rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade je ocenio da su odnosi Srbije i Turske izuzetno značajni za mir i stabilnost u regionu i da je u narednom periodu neophodno razvijati što bolje bilateralne odnose na temelju zajedničkih interesa.

Prema njegovim rečima, zajedničko opredeljenje dveju zemalja je da se bilateralni odnosi relaksiraju, normalizuju i što više jačaju.
“Sada, da budem potpuno otvoren i iskren, što ne znači da dosad nisam bio. Važnije od svega onoga što smo razgovarali jeste to da se ova poseta desila, da pokrenemo stvari”, zaključio je Dačić obraćanje novinarima.

Davutoglu je izjavio da Turska smatra Srbiju “prvim komšijom” i da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, uključujući cilj da “otvaraju vrata između Istoka i Zapada”.
“Spremni smo i želimo da, rame uz rame sa Srbijom, radimo za bolju budućnost i Srbije i Turske i Balkana jer znamo da je Srbija kičmeni stub Balkana”, rekao je turski ministar.

“Mir na Balkanu je veoma važan i bitan, a tačka koja je najvažnija jeste Srbija i Turska. Ja odavde poručujem svima na svetu da je Srbija veoma važna tačka na Balkanu, isto kao i Turska”, dodao je Davutoglu.

Na pitanje novinara da li njegova poseta znači da je stavljena tačka na nesuglasice između Beograda i Ankare zbog prošlogodišnje izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska i Turska Kosovo, Davutoglu je izbegao direktan odgovor.
“Nisam nikada birao kada treba da posetim Beograd, Beograd mi je prijateljski grad u koji sam često dolazio i želim i dalje često da dolazim”, kazao je on i dodao da je današnja poseta usledila posle formiranja nove vlade Srbije.

“Mi balkanski narodi smo kao jedna porodica i kad bude neka nesuglasica možemo da sednemo i pijemo tursku ili srpsku kafu i bratski rešimo sve što treba”, rekao je Davutoglu.

Dvojica ministara složila su se da je zajednički cilj razvoj bilateralnih odnosa u oblasti privrede, sporta, kulture, nauke, bezbednosti, odbrane i vanrednih situacija i najavila da bi na jesen u Turskoj trebalo da bude održan srpsko-turski poslovni forum.

Dačić je podsetio da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Turske 2013. godine iznosila 760 miliona evra, da je Tursku posetilo 170.000 turista iz Srbije, a Srbiju 30.000 turista iz Turske.

Šef srpske diplomatije izrazio je zahvalnost Ankari na pomoći Srbiji tokom poplava i dodao da je sad za Srbiju od vitalnog značaja da prikupi sredstva od međunarodnih donatora za obnovu pogođenih područja.

Davutoglu je rekao da je Turska, koja i sama ima gorka iskustva sa zemljotresima, bila “duboko potresena” prirodnom katastrofom koja je pogodila Srbiju, kao i BiH, i da je spremna da pruži tehničku podršku i svu moguću pomoć.

“U ime 75 miliona građana Turske, da svima vama u Srbiji, srpskom narodu, izrazim naše duboko saučešće”, rekao je on. “U ovakvim slučajevima, Turska i turski narod su uvek uz vas i biće uz vas.”

Na pitanje da li će uskoro biti trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Turske, Dačić je odgovorio da “sada treba raditi na obnavljanju bilateralnih odnosa”.

Upitani da li je postignut dogovor za rešenje problema između Er Srbije i Turkiš erlajnsa, dvojica ministara su odgovorila da je to tema za resorna ministarstva i aviokompanije, ali da je sigurno da postoji zajednički interes za rešenje spora.

Turska aviokompanija bi, prema pisanju medija, mogla da od 1. jula izgubi idealna vremena sletanja i poletanja na beogradskom aerodromu Nikola Tesla zbog toga što međudržavni sporazum Srbije i Turske predviđa reciprocitet, a Turci imaju 21 let nedeljno iz Beograda, dok Er Srbija ima samo sedam, i to ne ka glavnom aerodromu Ataturku, već sporednom “Sabiha Gukcen”.

Spremnost turskih kompanija za nove investicije u Srbiji
U saopštenju posle sastanka sa ministrom Ljajićem navodi se da je Davutoglu izrazio spremnost pojedinih kompanija iz njegove zemlje za nove investicije u Srbiji.

Ljajić i Davutoglu su razgovarali o unapređenju ukupnih bilateralnih, a posebno ekonomskih odnosa dve zemlje.

Ministri su se saglasili da će održavanje velikog poslovnog foruma privrednika Srbije i Turske u septembru ove godine dati snažan podsticaj za dalje jačanje ekonomske saradnje i povećanje obima robne razmene između dve države.

Potpredsednik Vlade Ljajić pozvao je turske investitore da više ulažu u srpsku privredu i uzmu aktivnije učešće u procesu privatizacije, a šef turske diplomatije Davutoglu izrazio je spremnost pojedinih kompanija iz njegove zemlje za nove investicije u Srbiji.

Dvojica ministara su konstatovala i da će bratimljenje Beograda i Istanbula otvoriti novu stranicu u bilateralnim odnosima i dati impuls tešnjoj saradnji srpskih i turskih privrednika, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.

Na sastanku je najavljeno i skoro potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Turske, čija je priprema u toku.

Jedan komentar

  1. a Turci to čine u maniru `brata` – Kaina ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *