Beli mantili u kriminalu?

Piše Nevenka Stojčević

Srpsko lekarsko društvo, u ime svojih 27500 članova, zahteva da ministar Zlatibor Lončar podrži suspenziju svih organa upravljanja u Lekarskoj komori Srbije

Predsedništvo Srpskog lekarskog društva (SLD) zatražilo je od ministra zdravlja, dr Zlatibora Lončara da se u Lekarsku komoru Srbije (LKS) uvede prinudna uprava zbog osnovane sumnje o postojanju organizovanog kriminala. Na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom predstojećih izbora u LKS u nedelju 8. juna, prof. dr Danica Grujičić, prof. dr Ana Šijački i akademik, prof. dr Radoje Čolović, rekli su da to traži Skupština SLD od 7. marta, pošto državni organi, sprečeni od ministarke zdravlja Slavice Đukić-Dejanović, nisu reagovali ni posle više pisanih i usmenih obaveštenja o sistemskoj korupciji koja razara srpsko zdravstvo.

 

BEZ LEGITIMITETA SLD u ime svojih 27 500 članova zahteva da ministar Zlatibor Lončar podrži suspenziju svih organa upravljanja u LKS i imenovanje privremenih organa upravljanja, da se članarina za LKS odmah smanji na najviše 0,2 odsto od mesečne zarade za sve lekare u državnoj i privatnoj praksi, da se sav zatečeni novac blokira, otpuste nepotrebno zaposleni, stopiraju i preispitaju svi ugovori i ukinu sve prinadležnosti lekarima. SLD takođe zahteva da finansijska inspekcija ispita sve tokove novca, istraži zloupotrebe, identifikuje odgovorne i da se prema njima preduzmu zakonom predviđene mere, da se izvrše neophodne izmene Statuta Komore (koji je dosad pet puta menjan) a onda raspišu izbori koji bi obezbedili legitimno volontersko rukovodstvo i Komoru vratili u okvire zakona, te da se po potrebi izvrše izmene Zakona o komorama, rekla je dr Grujičić.

[restrictedarea]

Akademik Čolović je ocenio da LKS kao važna institucija zdravstvenog sistema nije pokazala kapacitet i volju da bude nosilac borbe protiv narastajuće korupcije i masovnih zloupotreba na štetu građana Srbije.

„Skupština LKS nema nikakvog stvarnog legitimiteta. Uz blagoslov tadašnjeg ministra zdravlja ona je donela obavezujuću članarinu od 0,8 odsto od zarade za lekare u državnoj službi i 1,6 odsto za lekare u privatnoj praksi. Uvedena je obavezna upisnina od 6.000 dinara i naknada za licencu od 2.000 dinara, što je samo po osnovu 32 500 lekara, članova Komore, iznosilo oko 3,5 miliona evra osnivačkog kapitala. Procenjuje se da se za poslednjih osam godina u Komoru slilo između 20 i 30 miliona evra, što je upravu LKS stimulisalo na sve bezobzirnije rasipništvo i korupciju, dok su njihove kolege lekari među najmanje plaćenim lekarima u Evropi“, rekao je akademik Čolović.

 

UIGRANA GRUPA U LKS Učesnici konferencije su naglasili da sve ovo sprovodi jedna dobro uigrana grupa, okupljena oko direktorke LKS, dr Tatjane Radosavljević, koja zarađuje skoro 160 hiljada dinara, ili dva puta više od lekara istog ranga i istih godina službe u državnoj službi. Ova grupa je čuvena po putovanjima do najudaljenijih svetskih destinacija, a putovanja po Evropi i Bliskom istoku se teško mogu i nabrojati. Pritom, putuju najboljim avio-kompanijama, odsedaju u najskupljim hotelima, plaćaju posebne društvene programe, uzimaju dnevnice itd. I zato finansijski plan troškova za Stručnu službu LKS za ovu godinu iznosi 27 miliona dinara, što je dvostruko u odnosu na prošlogodišnjih14 miliona dinara.

„Dok se u SLD svi poslovi obavljaju volonterski, bez dinara naknade, LKS funkcioniše kao privatna firma. Na nedavnim izborima za Sudove časti LKS, za vrhovne sudije izabrani su supružnici tri najviša rukovodioca Komore: direktorke, njene pomoćnice i predsednice Skupštine Regionalne lekarske komore Beograda, srpskoj lekarskoj zajednici skoro potpuno nepoznate osobe. Takva drskost, osionost i bezobrazluk verovatno nisu zabeleženi nigde u svetu.

Za sve ovo je krivo i državno rukovodstvo, jer ne vodi računa o državi i narodu, nego o interesima političkih partija“, naglasio je Čolović.

„Ukoliko se i ministar Zlatibor Lončar ogluši o zahteve SLD, lekari KCS, od kojih je već 750 potpisalo peticiju, organizovaće proteste i štrajk, što najmanje žele“, rekla je dr Grujičić.

Podrška Doktora

„Postoje ubedljivi argumenti da je LKS kriminogeno uporište − od trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine preko trgovine lekara sa pogrebnicima u službi Hitne pomoći i neadekvatnih rastvora za dijalizu u Kraljevu koji su doveli do povećane smrtnosti. LKS na to uopšte nije reagovala i umesto procesuiranja dokumentovanih lekarskih greški, Sud časti se bavio progonom lekara koji legitimno postavljaju pitanja o trošenju miliona evra prikupljenih iz članarine“, naglasio je dr Borko Josifovski u ime Doktora protiv korupcije. 

[/restrictedarea] sročnый zaйm na kartu u petroviča zaйmzaem ili zaйmmini zaйm

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *