Бели мантили у криминалу?

Пише Невенка Стојчевић

Српско лекарско друштво, у име својих 27500 чланова, захтева да министар Златибор Лончар подржи суспензију свих органа управљања у Лекарској комори Србије

Предсeдништво Српског лекарског друштва (СЛД) затражило је од министра здравља, др Златибора Лончара да се у Лекарску комору Србије (ЛКС) уведе принудна управа због основане сумње о постојању организованог криминала. На конференцији за новинаре, организованој поводом предстојећих избора у ЛКС у недељу 8. јуна, проф. др Даница Грујичић, проф. др Ана Шијачки и академик, проф. др Радоје Чоловић, рекли су да то тражи Скупштина СЛД од 7. марта, пошто државни органи, спречени од министарке здравља Славице Ђукић-Дејановић, нису реаговали ни после више писаних и усмених обавештења о системској корупцији која разара српско здравство.

 

БЕЗ ЛЕГИТИМИТЕТА СЛД у име својих 27 500 чланова захтева да министар Златибор Лончар подржи суспензију свих органа управљања у ЛКС и именовање привремених органа управљања, да се чланарина за ЛКС одмах смањи на највише 0,2 одсто од месечне зараде за све лекаре у државној и приватној пракси, да се сав затечени новац блокира, отпусте непотребно запослени, стопирају и преиспитају сви уговори и укину све принадлежности лекарима. СЛД такође захтева да финансијска инспекција испита све токове новца, истражи злоупотребе, идентификује одговорне и да се према њима предузму законом предвиђене мере, да се изврше неопходне измене Статута Коморе (који је досад пет пута мењан) а онда распишу избори који би обезбедили легитимно волонтерско руководство и Комору вратили у оквире закона, те да се по потреби изврше измене Закона о коморама, рекла је др Грујичић.

[restrictedarea]

Академик Чоловић је оценио да ЛКС као важна институција здравственог система није показала капацитет и вољу да буде носилац борбе против нарастајуће корупције и масовних злоупотреба на штету грађана Србије.

„Скупштина ЛКС нема никаквог стварног легитимитета. Уз благослов тадашњег министра здравља она је донела обавезујућу чланарину од 0,8 одсто од зараде за лекаре у државној служби и 1,6 одсто за лекаре у приватној пракси. Уведена је обавезна уписнина од 6.000 динара и накнада за лиценцу од 2.000 динара, што је само по основу 32 500 лекара, чланова Коморе, износило око 3,5 милиона евра оснивачког капитала. Процењује се да се за последњих осам година у Комору слило између 20 и 30 милиона евра, што је управу ЛКС стимулисало на све безобзирније расипништво и корупцију, док су њихове колеге лекари међу најмање плаћеним лекарима у Европи“, рекао је академик Чоловић.

 

УИГРАНА ГРУПА У ЛКС Учесници конференције су нагласили да све ово спроводи једна добро уиграна група, окупљена око директорке ЛКС, др Татјане Радосављевић, која зарађује скоро 160 хиљада динара, или два пута више од лекара истог ранга и истих година службе у државној служби. Ова група је чувена по путовањима до најудаљенијих светских дестинација, а путовања по Европи и Блиском истоку се тешко могу и набројати. Притом, путују најбољим авио-компанијама, одседају у најскупљим хотелима, плаћају посебне друштвене програме, узимају дневнице итд. И зато финансијски план трошкова за Стручну службу ЛКС за ову годину износи 27 милиона динара, што је двоструко у односу на прошлогодишњих14 милиона динара.

„Док се у СЛД сви послови обављају волонтерски, без динара накнаде, ЛКС функционише као приватна фирма. На недавним изборима за Судове части ЛКС, за врховне судије изабрани су супружници три највиша руководиоца Коморе: директорке, њене помоћнице и председнице Скупштине Регионалне лекарске коморе Београда, српској лекарској заједници скоро потпуно непознате особе. Таква дрскост, осионост и безобразлук вероватно нису забележени нигде у свету.

За све ово је криво и државно руководство, јер не води рачуна о држави и народу, него о интересима политичких партија“, нагласио је Чоловић.

„Уколико се и министар Златибор Лончар оглуши о захтеве СЛД, лекари КЦС, од којих је већ 750 потписало петицију, организоваће протесте и штрајк, што најмање желе“, рекла је др Грујичић.

Подршка Доктора

„Постоје убедљиви аргументи да је ЛКС криминогено упориште − од трговине листама чекања на Институту за онкологију Војводине преко трговине лекара са погребницима у служби Хитне помоћи и неадекватних раствора за дијализу у Краљеву који су довели до повећане смртности. ЛКС на то уопште није реаговала и уместо процесуирања документованих лекарских грешки, Суд части се бавио прогоном лекара који легитимно постављају питања о трошењу милиона евра прикупљених из чланарине“, нагласио је др Борко Јосифовски у име Доктора против корупције. 

[/restrictedarea] срочный займ на карту у петровича займзаем или займмини займ

Један коментар

  1. Korupcija i kriminal u zdravstu je nastao zbog same drzave. Evo primera. Moj otac mora da operise kataraktu na oba oka. Na jedno sve manje vidi. Ali u drzavnoj bolnici se ceka gotovo godinu dana jer nema sociva?? Drzava i bolnica ne mogu da obezbede sociva zbog para. Lekar salje mog oca u odredjenu privatnu kliniku, bas tu a ne neku drugu i to ce ga kostati 650 eu? Normalno oni imaju sociva za operaciju. Korist ima lekar koji radi u drzavnoj bolnici i privatna klinika. O cemu onda mi ovde pricamo?? Kada drzava obezbedi sociva za zdravstvene ustanove, niko nece cekati godinu dana na operaciju a u privatne klinike ce ici oni koji to zele i imaju para. Ovako sve je jasno, kriminal NIKADA nece biti iskorenjen iz zdravstva. Toliko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *