Aldo Moro, Milošević, Janukovič neka se pripremi…

Piše Nikola Martić

Postoji li veza između ukrajinskog „Desnog sektora“ sa zapadnoevropskim ekstremnim organizacijama iz vremena Hladnog rata, poput „Crvenih brigada“ iz Italije i nemačkog krila ove organizacije „Bader-Majnhof“? Analiza tajne američke operacije „Gladio“, koja nikada nije suspendovana, a smišljena je radi uklanjanja anti-NATO lidera, pruža nove uvide i u savremenu prirodu američke „dominacije punog spektra“ na Starom kontinentu

Kriza u Ukrajini rezultat je specijalnih operacija tajnih službi Zapada. Iste službe imale su svoju ulogu i u bacanju Srbije na kolena. Ove akcije neodoljivo podsećaju na nešto što se događalo širom Evrope krajem prošlog veka. Sećate li se velike afere oko američke operacije „Gladio“?

Kraj Drugog svetskog rata označio je podelu Evrope, konfrontaciju NATO i Varšavskog pakta i početak tzv. Hladnog rata koji je, kako će se pokazati, na tlu evropskog kontinenta vođen svim mogućim sredstvima. Jedna od najvećih bojazni lidera NATO alijanse za Zapadnu Evropu bila je mogućnost invazije Staljinove Crvene armije. Zbog toga su SAD pokrenule tajnu operaciju „Gladio“, operaciju regrutovanja pripadnika „bivših nacista“, koji su formirali paramilitarnu strukturu u svim zapadnoevropskim državama, a obučavani su kako za obaveštajni rad, tako i za eventualni gerilski rat protiv okupatora, u slučaju invazije i nasilnog svrgavanja „demokratskog režima“.

Detalji o tome bili su predmet istrage zvaničnih pravosudnih organa u Italiji, Belgiji i Nemačkoj krajem osamdesetih godina.

 

MAČ CIA Američka tajna operacija „Gladio“ (naziv potiče od latinske reči „gladius“ – rimski kratki dvosekli mač koji su koristili gladijatori) evropska paravojna formacija NATO sastavljena od tajnih agenata „spavača“ koji bi, u slučaju da Staljin okupira Zapadnu Evropu, organizovali gerilski otpor novoj komunističkoj vlasti, vremenom je prerasla u sredstvo za vođenje tajnog rata protiv onih političkih lidera koji su ili koketirali sa komunizmom, ili su se na bilo koji način protivili ustanovljenom poretku NATO protektorata u svojoj zemlji.

Metod „rata“ protiv ovih političara podrazumevao je ubistva (obelodanjeno je postojanje spiskova za odstrel zapadnonemačkih političkih lidera koji su „viđeni“ kao mogući kolaboracionisti sa komunističkim okupatorom)  zatim terorističke akcije protiv civilnog stanovništva i legalnih struktura vlasti (za koje bi bili optuživani komunisti kako bi se uticalo na popularnost Komunističke partije) kao i subverzije, političke ucene i podmetanja, čime bi strogo kontrolisani masovni mediji „politički sahranjivali“ svakog anti-NATO lidera koji pretenduje da osvoji većinu na „demokratskim“ izborima.

Posebno kritična bila je politička situacija u Italiji, gde je Komunistička partija, neposredno posle Drugog svetskog rata, imala oko 40 procenata podrške biračkog tela. Koketiranje sa Komunističkom partijom glavom je platio italijanski premijer Aldo Moro, koji je izlaz iz višegodišnje političke krize video u vladi narodnog jedinstva, gde bi bila uključena i Komunistička partija. Ovakva „subverzivna delatnost“ u jednoj NATO državi nije mogla biti tolerisana: Moro je kidnapovan usred Rima 16. marta 1978. godine, na dan kada je parlament trebalo da raspravlja o uključivanju Komunističke partije u vladu prvi put posle 1948. godine. Moro je ubijen dva meseca posle toga. Za ovo ubistvo optužena je ultralevičarska organizacija „Crvene brigade“, čiji su se lideri branili činjenicom da im je organizacija infiltrirana i da su atentat na premijera izvršili profesionalci. Potonji italijanski predsednik Frančesko Kosiga, u razgovoru sa engleskim novinarima koji su snimali dokumentarni film za Bi-Bi-Si, rekao je sledeće: „Smrt Alda Mora veliki je teret za Hrišćansko-demokratsku partiju. Ta odluka, zbog koje sam osedeo, odluka da Moro praktično bude žrtvovan, zapravo je spasila Republiku.“

[restrictedarea]

O vezama ultradesničarskih paramilitarnih formacija u Zapadnoj Evropi sa tajnim strukturama NATO postoje mnoga svedočenja. Tako, uticajni oficir CIA u Evropi posle Drugog svetskog rata, Osvald Li Vinter, navodi „da je postojao amandman u okviru NATO protokola o pristupanju ovoj organizaciji, koji je bio apsolutno neophodan jer niste mogli da pristupite NATO ako to niste potpisali, gde je pisalo da, u ime vlade koja pristupa paktu, prihvatate dogovor prema kojem nećete procesuirati ultradesne i antikomunističke aktiviste u svojoj zemlji.“

U sastavu NATO paramilitarne strukture „gladijatora“ zaduženih za antikomunističko delovanje u Italiji nalazio se i princ Valerio Borgeze, pod čijom je komandom za vreme rata takozvana Deseta flotila ubila na hiljade komunista koji su vešani ili streljani na ulicama širom zemlje. Saradnjom sa američkim okupatorom Borgeze je nastojao da izbegne osvetu komunista, budući da je širom Italije bio poznat kao nacistički oficir koji se „isticao u revnosnoj borbi protiv komunističkog taloga“. Borgeze je karika koja „bivše naciste“ direktno povezuje sa vrhom piramide američkih obaveštajnih službi. Prema svedočenju Pitera Tompkinsa, oficira OSS (ratna obaveštajna agencija iz koje je kasnije izrasla američka CIA) za regrutovanje „bivših nacista“ bio je direktno zadužen Džejms Anglton, potonji načelnik Kontraobaveštajne službe američke Centralne obaveštajne agencije, za koga je šef CIA Ričard Helms svojevremeno izjavio da je to „čovek koji je bio prepoznat kao dominantna kontraobaveštajna figura u ne-komunističkom svetu“.

 

NEPODOBNI Tajne aktivnosti NATO u Zapadnoj Evropi, kako će se ispostaviti, nikada nisu prekinute. Nakon što je zvanično potvrđeno postojanje operacije „Gladio“, Evropski parlament je, prema pisanju nemačkog lista „Špigl“, pre nekoliko godina uputio zahtev Beloj kući da prekine sa ovim aktivnostima. Od Sjedinjenih Američkih Država, međutim, nikada nije stigao zvaničan odgovor. Stigla su samo nova saznanja, koja je obelodanio Edvard Snouden, da američka Državna bezbednost (NSA) „sluša“ čak i telefon Angele Merkel.

O savremenoj ulozi NATO u evropskoj politici za rusku televiziju „Raša tudej“ govorio je nedavno i Ričard Kotrel, nekadašnji član Evropskog parlamenta i autor knjige pod nazivom „Gladio: NATO bodež u srcu Evrope“. Kotrel kaže da „Sjedinjene Američke Države nikada neće tolerisati neku evropsku vladu koja ne podržava (američki) režim. Uzmimo za primer grčku partiju ¸Siriza‘, koja je nedavno pobedila na izborima za Evropski parlament – to je klasični primer partije koju SAD neće tolerisati.“ Kotrel navodi da je u poslednje vreme postalo malo teže koristiti nasilne metode nego što je to bilo u prošlosti, tako da ćemo u budućnosti gledati mnogo više taktiziranja u odstranjivanju ovakvih anti-EU lidera. Posebno će biti interesantno, kaže Kotrel, gledati kakva će taktika biti upotrebljena protiv lidera anti-EU bloka koji je osvojio ogroman broj glasova na izborima za Evropski parlament u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Medijski deo strategije u borbi protiv „nepodobnih“ evropskih političara već smo u prilici da vidimo u formi bespoštednog blaćenja lidera britanskog UKIP Najdžela Faradža posredstvom globalnih sredstava javnog informisanja. Uzimajući to u obzir, nije teško zaključiti kakva je strategija upotrebljena protiv ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča koji je pokušao da otrgne svoju državu od „evropskog puta“ u NATO alijansu.

Sve ovo treba imati u vidu i pri analizi sudbine predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića kao, uostalom, i celog srpskog naroda. Milošević je bio jedan od nepodobnih anti-NATO političara zbog kakvih je svojevremeno pokrenuta, i nikada nije suspendovana, operacija „Gladio“. U slučaju Slobodana Miloševića NATO, ipak, nije mogao da odstrani ovog „nepodobnog lidera“ drugim sredstvima; u tu svrhu morala je da bude angažovana čitava vojna mašinerija NATO u nelegalnom ratu protiv jedne suverene evropske države.

Istovremeno, treba imati u vidu da nije puka slučajnost to što se srpska vojska u odbrambenom ratu protiv NATO (avijacije) uporedo borila i protiv fašističkih fanatika (na kopnu) na prostorima današnje Hrvatske i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije. Istorijska perspektiva saradnje nemačkih nacista i italijanskih fašista sa američkim okupatorom u zapadnoevropskom NATO protektoratu baca novo svetlo na događaje koji su, čini se, od krucijalnog značaja za razumevanje višedecenijskog sukoba evroatlantskog sveta sa slobodarskim duhom istočnih naroda.

[/restrictedarea]

4 komentara

  1. Opsiran clanak o ovoj (jos zivoj organizaciji) moze se lako naci na
    Wikipediji (Operation Gladio), na engleskom.
    Da je (post Britanska) imperija planirala da SAD “okupiraju” Evropu,
    koja, pod kontrolom NATO, Nemackoj, posle dva svetska rata namenjuje
    istu ulogu.
    Punih 25 godina odvija se priprema za odlucujuci napad na Rusiju,
    gde je pocetak raspad SSSR, Jugoslavije, rat (koje samo mi nazivamo
    bombardovanje)protiv Srba u Bosni (posle naredbe da se Hrvatska i
    muslimanska BiH ujedine) protiv ostatka Jugoslavije (Srbije, uglavnom), invazije Iraka, Avganistana, sva arapska “proleca”
    (ciji su “cvetovi” doneli plodove-stotine hiljada mrtvih glava) i sada (krvavi) gradjanski rat u Ukrajini. Napadi na Kinu, iznutra
    i spolja (insceniranjem sukoba u Juznom Kineskom moru) deo su istog
    scenarija. U pripremi osvajanja Irana, radi se, takodje perfidno,
    a u tom ratu, “kolateralna steta” treba da bude “konacno resenje
    jevrejskog pitanja”-zavrsetak genocida.
    Kakav je plan za nas, zar se treba pitati, posle dva veka, genocida
    koji je poceo u XIX veku i jos traje, a izvrsna akcija prosirena
    “odbranom Shiptara, kojima je pretila humanitarna katastrofa”.
    NATO agresija, je izvrsena za ostvarenje nekoliko ciljeva. Koliko
    je perfidno delovanje, mi cak ne vidimo. Danas, je Srbija, ne samo
    pod “neformalnom” NATO okupacijom, vec imamo “kontrolnu” strukturu,
    daleko goru i efikasniju od Petenovog rezima u Francuskoj, Kvislinskog u Norveskoj, tokom Drugog sv. rata.
    Kako nismo shvatili zasto, i ko je, likvidirao toliko nasih vodja i
    krunisanih glava, progutali smo i tolika ubistva zadnjih 15 g. a
    i ne marimo, sto svakome sledi “enigmatski” kraj, ako se usudi na
    “pogresan zaokret”.
    Srboljub Savic

  2. Osovina zla ovozemaljskog sveta isprojektovana davno, osnovana dvadesetog veka u vremenu hladnog rata, predstavlja veliku pretnju ovozemaljskom i kosmičkom svetu u dvadeset prvom veku…
    Isprojektovali su ga zlikovci angloameričkog imperijalizma, njihovi čelnici, a osnovali poznati kauboj robovlasnik Regan i hladni feudalni zlikovac gospođa Tačer, uz blagoslov ozloglašenog rimokatoličkog popa, pokrštenog Poljaka, Vojtile, njihovog komesara…
    Ova osovina zla je isprojektovala sistem svoje neograničene vladavine svetom u dvadeset prvom veku, koji će svetu doneti njegovu kataklizmu..
    U svetu kada će vladati totalna blokada ljudskog uma i uspostava robovlasničkog sistema, sa svetim trojstvom profita, vere i sile..
    U svetu rasplamsavanje zločina, kriminala, nemorala i uništavanja čoveka..potpunog uništenja naroda, vera, nacija i civilizacijskih tekovina..totalnih ratova i narušavanja ravnoteže ovozemaljske i kosmičke atmosfere i izazivanja opšte kataklizme svetova..
    Ili, možda u svetu oslobađanja od angloameričkog terora,
    oslobađanja od verskih stega i mračnjaštva, svetu izlaska sa stramputice na prirodan put razvoja civilizacije i njenog prirodnog civilizacijskog procvata..
    Savest čovečanstva svetova je pred izborom, ili se pomiriti sa sudbinom i čekati samouništenje u kataklizmi koju stvara angloamerički imperijal-fašizam, ili boriti se za slobodu od isprojektovane antičovečanske i anticivilizacijske nemani…
    Za sada imperijal-fašisti uklanjaju sve moguće prepreke za ostvarenje svoga cilja u stvaranju jedinstvenog imperijal-fašističkog svetskog sistema..
    Uništavaju sve što bi im moglo stati na put stvaranja i razvoja svoje svetske imperije koju naziva „Novi svetski poredak“.. Zakonom profita razara i pljačka svet, razara i uništava ljudski um i dovodi ga u potpunu psihološku zavisnost od novca, stvara od čoveka bezdušnika zavisnika od uslovljene savremenosti, potrošača bogatstva jeftinoće, lišenog svake ideje, mašte i mišljenja, sem mašte o sapunici njihovog materijalnog bogatsva…
    Svoj sistem su isprojektovali na ogromnom iskustvu u nasilnom stvaranju takozvane britanske i američke nacije, sa dominantnom ulogom profita, na pokrštavanju naroda i nacija i nasilnom asimillacijom rimokatoličke vere kao univerzalne ideološke vrednosti, i pretnjom i upotrebom ogromne sile kojom kažnjava „neposlušnike“ i sveti se svima onima koji su se suprostavljali ranijim projektima razvoja „demokratije“, poput „Trećeg rajha“ i slično…
    Eksploatacijom i pljačkom nacija stvara svoje bogate pristalice koje postaju „krem društva“ nacija koju porobljavaju i preko njih, svojih oslonaca i stubova, drži narode u podaništvu.. Od snage podanika zavisi i snaga ropstva..
    Snaga stubova zavisi od snage podaništva naroda koja postaje lak plen i žrtva imperijalizma..
    Uklanjanjem antifašističkih snaga i udruženih zajednica slovenskih naroda, pre svega Jugoslavije i Sovjetskog saveza i Varšavskog ugovora, i kao žrtava fašizma i kao pobednika fašizma, iz ravnoteže savremrenog sveta, angloamerički imperijalizam je otkrio svoje pravo lice preuzimanjem uloge prvog ešelona zla od evropskog fašizma iz drugog svetskog rata…
    Preuzimanjem uloge prvog evropskog ešelona zla imperijal-fašističkog zapada potvrđuje se da angloamerički imerijalizam nije bio nikakav saveznik slovenskim narodima nego samo drugi ešelon kapitalističkog imperijal fašizma, što potvrđuju sve činjenice nakon rušenja berlinskog zida..
    Rušenjem berlinskog zida nastavlja se drugi svetski rat, koga slobodno možemo nazvati „Treći svetski rat“, ali ne konvencionalni rat visokog inteziteta sa vidljivim rušenjem, razaranjem i direktnim sukobom protivničkih armija, nacija i njihovih dobara, nego nekovencionalan rat niskog inteziteta sa snagama posrednog nastupanja upotrebom podaničkih oslonaca za porobljavanja i kolonizaciju naroda..Naravno upotrebom svih oprobanih metoda razbijanja višenacionalnih zajednica na verskoj osnovi i razbijanja naroda na socijalnoj osnovi..
    Ovaj rat je zasnovan na kriminalu kao ideologiji, veri kao doktrini, profitu kao ideji i sili kao rešenju, odnosno svršenom činu…
    Dvadeseti vek je vek borbe između dobra i zla, pobedilo je zlo koje ima svoju osovinu zla; Njujork-London-Rim..Svaki deo ove osovine je po svojoj istorijskoj ulozi je strašno zločinački, a udruženi je udario pečat na kraju svoga zla kao katoličko-kapitalistički imerijal-fašistički zapad pod vodstvom angloameričke imperije na čelu sa rimokatoliškim komesarom Papom..
    Taj sistem je duboko reakcionaran jer sprečava napredak ljudske zajednice, deformiše svest ljudi, stvara podanike blokiranog uma koji su više spremni da budu sigurni da trpe ropstvo i nesreću, nego da rizikuju hrabrost da bi se izborili za slobodu i sreću… Cementira odnose među ljudima i vraća ih u vreme robovlasnićke društveno ekononomske formacije…Robovlasnički američi i feudalni britanski sistem su stvorili evropski kapitalistički podanički ekonomski sistem i sopstvenu političku koloniju koju štiti stubovima i potporama podanika i kriminalizovanih političara, špijunskih agencija, razvijenog dirigovanog podzemlja i sopstvenim vojnim formacijama koje su visoko iznad suvereniteta evropskih naroda..A iznad svega, anglomamička kolonijalna Evropa je okovana rimokatoličkom verom koja ima proklamovane svoje ciljeve i programe da sa štićeničkom kolonijom definitivno zavlada svetom, mobilizacijom mase „Savremenog zapada“od milijardu katolika..

  3. Ponovo će doći komunizam na vlasti a mnogima će doći do naplate svojih nedela kao svi pedsednika amerike kao i evrope.

  4. …`ključna` rečenica, da se neće tolerisati ni jedna politika koja NE PODRŽAVA SAD, jeste načelo, u koje se `uklapa` mnogo toga u Evropi, od 1945.g, pa naovamo ?! /Tu je i Brozova `jugoslovenska` politika ?!/ Ali, Sovjetskog saveza više nema niti u Rusiji postoji želja za ponavljanjem novog 70-godišnjeg `vavilonskog ropstva` ?! Ostaje samo paranoični Gladio projekat, koji se koristi kao `regrutacija` – protiv Rusije ?! Ali, jedno su razbijeni `desperadosi` planirani za `gerilu`, a drugo je `pohod` ?! Evropa ima gorkih iskustva – sa pređašnjim – Napoleonovim i Hitlerovim / uvek `koalicije` – `osovine` ?!/ A koji je `profil` ove `tajne bezakonja` i koliko je prihvatljiva za evropljane, – to je već, – drugo pitanje ?! SAD su `startovale` pređašnje velike ratove sa `minusom` (prezaduženšću) a izlazile, – sa velikim `plusom` na tuđoj nesreći ?! Lud bi bio, ko bi im to ponovo `priuštio` ?! A od mača su umirali, – i rimski imperatori ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *