Vreme poplava

Milorad Vučelić, glavni urednik

Vreme smrti“ Dobrice Ćosića je knjiga koja je učvrstila srpsku nacionalnu i istorijsku svest. Blistavi herojski i stradalnički period srpske istorije bio je pravo otkriće za generacije koje su tada stasavale. To je bio i ostao uporišni kamen i oslonac u rasuđivanju o događajima koji će uslediti i nevoljama, mukama  iskušenjima koja će nas snaći. Ćosićev višedecenijski zadivljujući intelektualni i značajan politički angažman bio je u saglasnosti sa njegovim književnim delom, ali ga je ponekad, nesaglasno i protivrečno, mimoilazio kako to inače neretko biva kada je reč o velikanima. Naš najveći istoričar Milorad Ekmečić u ovom broju „Pečata“ piše da je Ćosić „najbolje od sviju obeležio svoju epohu“. I dodaje jednu lepu unutarsrpsku nijansu po kojoj „Šumadinac ne mrmlja sebi u bradu, nego to napiše na čelo da svi vide“.

Zanimljivo je i to što je ocena partijskog plenuma iz 1968. godine, koja kaže da je Ćosić srpski nacionalista, o čemu piše naš novinarski doajen Slava Đukić, za veliki broj što naših što stranih kritičara, haških tužilaca i napadača na Ćosića sve ove godine i dan-danas ostala važeća. Raspale su se države i nestale partije ali je pretrajala ova  diskvalifikacija data od strane Saveza komunista, koju demokrati, liberali i drugosrbijanci uporno razrađuju, valjda po partijskom zadatku mrtve partije.

Ima simbolike u tome što je pisac velike srpske ratne epopeje preminuo upravo na stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata. I ima simbolike u tome što nas je njegova smrt zadesila upravo onda kada se Srbija i junački i mučenički u isto vreme suočila sa katastrofalnom gotovo potopnom poplavom.

Dobrica Ćosić je početkom 2010. godine napisao Uvodnik za 100.  broj „Pečata“. U ovom broju taj tekst ponovo objavljujemo. Pisac „Vremena smrti“ tada je naše nevreme tačno i zgusnuto označio i ocenio. Tome uvidu i nalazu se posle više od četiri godine nema šta posebno dodati. Pri kraju pomenutog teksta,  uprkos svojim „nespokojnim upitanostima“, Dobrica piše: „Preporod počinje najpre u samom čoveku, u njegovom umu, u srcu i duši njegovoj, a ta velika mena u Srbima i Srpkinjama još se nije okazala.

Okazaće se! Jer mi možemo i više no što možemo“.

Velika i stravična nesreća koja nam se dogodila i čije je sve užasne posledice nemoguće sagledati pružila je priliku našem narodu da po ko zna koji put u istoriji na muci dokaže koliko je veliki. I da može više nego što može. Naš narod je „pokazao da vredi nemerljivo više od onoga što mu daju svi koji mu ne žele dobro, pokazao je da mu ni decenije sistematskog i konstantnog ruženja, ni sav rad na promeni njegove kolektivne svesti ne mogu baš ništa“ –  piše Nikola Vrzić u ovom broju „Pečata“. O tome   pišu i drugi naši novinari i autori.

Narod je zadivljujućim držanjem prizvao svoju državu koja se, takoreći u hodu, uspostavljala i postajala svesna šta joj valja činiti. Srbi su inače narod koji je svoj opstanak poistovetio sa svojom državom, što se ubedljivo pokazalo upravo u ratu čiju stogodišnjicu obeležavamo. Daleko smo od toga da sada precizno nabrajamo koje bi pouke iz naše današnje situacije trebalo izvući, ali da je uloga države i onoga što čini njenu suštinu nezamenljiva, o tome nema zbora. Naša u ratovima neporažena vojska prosto je uništena reformama srpskih „žutih“ natovaca. Pokazalo se da i bez ovoga što je od nje ostalo ne bismo pretekli. Ma koliko se novca u miru izdvaja za vojsku, to se višestruko vraća u kritičnim trenucima. Da i ne pominjemo onu nedavno izrečenu istinu jednog znamenitog Francuza, u kojoj se kaže da se u istoriji svi ismejavaju sa nenaoružanim državama. Nema nikoga ko nije u onome što nas je snašlo pomislio koliko bi nam spasonosnije bilo da nismo iz maloumnih političkih razloga osujećivali izgradnju rusko-srpskog centra za vanredne intervencije u Nišu. I nema nikog odgovornog i normalnog ko ne zna da nam je najveći dokazani i provereni prijatelj Rusija. I mora biti onih političara i državnika koji će napokon to otvoreno pokazati i dokazati. Pre svega svojim odnosom prema izgradnji započetog „Južnog toka“. Da li je uopšte moguće da neko u Srbiji ne uvidi i ne shvati od kakve je epohalne važnosti potpisivanje najvećeg svetskog ekonomskog ugovora između Rusije i Kine i kakve posledice iz toga proističu?

[restrictedarea]

Naravno, to nikako ne znači da iz raznih fondova EU ne treba izvući što više para koje nam i pripadaju i koje smo za ovoliki državni prolom u evrointegracijama odavno i bez poplave zaslužili i krvavo zaradili. Ali tu je mrka kapa i bilo je ružno  kada su naši mediji počeli da pričaju o milijardi evra koja  će nam pristići iz Brisela. Bila je to retka mrlja na veoma dobrom držanju većine medija u toku poplave. Tom laži pokušala se  napraviti nasilna simetrija sa ruskom pomoći. Srećom, vrlo smo se brzo suočili sa surovom EU istinom sa sve aplikacijama i formularima. A ionako će pola od toga što iskamčimo biti vraćeno u strane džepove preko njihovih „obučenih timova“, stručnjaka, programera i softvera kao i za nabavku strane opreme po njihovim standardima. A i trebalo bi konačno da po Briselu slavodobitno prestanu da mlate toliki ministri i delegacije, nego da te formulare preuzme neki činovnik, a na našu veliku žalost i tugu, ima ih s čime popuniti. Odavno je to postala, ali danas je već isuviše uvredljiva ta zaludna EU parada poniženja.

Kako smo uspeli da previdimo da nam je tu nadohvat ruke američka baza „Bondstil“ sa nebrojenim helikopterima, čamcima za spasavanje i svom drugom opremom za hitne i vanredne slučajeve? O tome u ovom broju „Pečata“ piše Dmitrij Sedov u tekstu „SAD: Srbija „Rodžer“, a vašoj pažnji preporučujemo i tekst Mare Kern  „Klimatski ratovi − uvod u totalnu kontrolu“.

Kako nikome u tim zapadnim komandnim centrima ne pade na pamet da pruže pomoć unesrećenima ili su mislili da će ceo posao završiti sa američkih sto hiljada dolara? Gde se dedoše naši natovci da prizovu svoje prijatelje iz „Bondstila“? Jedan od te družine reče, pravdajući ih, da nam  nisu došli zato što su morali da ostanu na Kosovu da bi branili Srbe. Toliko ih vole da ne mogu da se odvoje od njih! Pa je zato Euleks u vreme poplave pustio iz zatvora ozloglašene pripadnike OVK.  Šta bi sa partnerstvom za mir? Pa, rasturismo onoliku vojsku i nagrdismo i zapustismo onoliku opremu zbog tog partnerstva i superiornosti NATO standarda o kojima se toliko pregrejano govorilo. Ustanovismo naknadno da nema ni traga od civilne zaštite niti da ima ikog ko je po zakonu zadužen za mobilizaciju u vanrednom stanju. A na samo jedan poziv premijera za pomoć u velikoj nesreći odazvalo se i samomobilisalo preko deset hiljada dobrovoljaca i danas na hiljade mladih volontera koji su se samoorganizovali.

Pokazalo se koliko je neophodno sačuvati sve preostale nacionalne resurse u javnoj ili tačnije državnoj svojini. Bez toga niti ima suverenosti, niti bi bilo, niti ima spasa ovom narodu. Kako je impresivan taj naš EPS sa svojim radnicima i stručnjacima, koji je već punih četvrt veka kičma i krvotok naše zemlje. I u sankcijama i u bombardovanju. Teško je i zamisliti šta bi nam se dogodilo da nije tako, a tako i mora da ostane ako ima pameti i odgovornosti. Jer patnja propamećuje ozbiljne narode, a mi smo ponovo dokazali da takav narod  jesmo. Da ponovno citiramo „Vreme smrti“ i Dobricu Ćosića: „Ako je narod u zabludi, njega iz te zablude ne izvode ni mudraci ni proroci. Nego vreme i nesreće.“

Bilo bi sada veoma loše da se u ovoj nesreći koja traje i trajaće  probuđene snage naroda i veliki entuzijazam i požrtvovanost izgube i potonu u nekakvom ispraznom evrointegracijskom reformsko-neoliberalnom političkom govoru, i na tome zasnovanim potezima vlasti. Moramo se ne samo osloniti na svoje snage već i posegnuti za izgradnjom bitno drugačije ekonomske strategije i mera, imajući u vidu sva iskustva javnih radova, kenzijanizma i obnove, uz snažnu ulogu racionalne i odgovorne države. I od proverenih prijatelja potražiti zamašnu kreditnu pomoć koju ćemo valjano upotrebiti.

Jer, da malo slobodnije parafraziram reči mitropolita Amfilohija, narod voli svoju državu ali je ozbiljno opominje.

[/restrictedarea]

6 komentara

  1. Cudim se sto samo indirektno zauzimate stav o najvaznijem pitanju. Pokusavam da iz toga izvucem nadu, da nas vode u bolju buducnost nego sto izgleda. Ali tesko.

  2. Gornje lepe reči kojima je na večni pokoj ispraćen naš najveći pisac, kao i prostor koji je cenjeni “Pečat” posvetio tom tužnom događaju, dostojni su i Dobrice Ćosića i autora onog briljantnog ogleda “Paradigma Ćosić”, u Književnim novinama od pre neke decenije.
    Pozdravljam Vas sa izrazima divljenja i zahvalnosti.
    I jedna želja na kraju. Pitanje povezivanja i autoriteta naše prave elite od nekoga mora da počne, jer je to pitanje svih pitanja ! Šta “Pečat” i “Geopolitika” zajedno mogu da urade na tom planu ? Može li se početi sa nekakvim forumima i saopštenjima grupe dokazanih intelektualaca patriota pa onda širiti grupu na privrednike, vojnike idr.?

  3. Mrtva partija-da živi ideja! U nekoliko navrata sretao sam Velikana na dunavskom šetalištu, uhvaćenom pod ruku mlade osobe verovatno unuke ili neko koje vodio računa o Gos, Dobrici. I njegove knjige bile su poplava istine o KATIĆIMA i lažima koje su proturali njegovi saborci i članovi SKSa na plenumu 1968 godine. Nisu samo Šiptari iznosili laži, već što je njega najviše zabolelo
    Srbi članovi SKSa. Poplava njegove pisane istine u DALEKOM SUNCU označilo je njegov dalji put u bujici napisanih književnih dela za generacije koje dolaze. Mena u nama Srbima OKAZAĆESE!!

  4. Kratka istorija “politickog Beograda”,vrlo jasno bi pokazala da u Beogradu postoji KONTINUITET U NAVICI “vladanja pod okupacijom”…bilo vojnom,bilo politickom,bilo ekonomskom.
    Srbiju su zadesila dva velika vodena potopa,i ranije,i to bas uzasnih godina za srpsku istoriju,jedan 1941.g.,nakon cega smo usli pod VOJNU okupaciju,jedan 1966.g.,nakon cega je ono srpsko,u Jugoslaviji,potpalo pod POLITICKU okupaciju.
    Danas,posle opet jedne stravicne poplave,imamo sve sanse da potpadnemo pod EKONOMSKU okupaciju.
    Kao najgori vid okupacije.
    Svest “vladanja pod okupacijom” je dovedena skoro do savrsenstva,jer je spontana,svenarodna (tako mediji kazu)i “donosi rezultate”-okupatoru.Srbi od toga koristi nemaju.
    Ne bih o okupaciji cetrdesetih…verovatno bi se mnogi danasnji “kadrovi” I TADA snasli U NASE IME…ili,sredinom sezdesetih ,kada je grb SFRJ sa pet baklji,obogacen sestom bakljom…

    Pre toga,1958.g.,Vlada Srbije je sever Kosova predala pod administaciju Pristine,sto je pominjao i Dobrica Cosic.
    A pre toga ili ko zna kada, je predala Baranju…
    ajmo,jos malo,pa nestalo?!
    Danas imamo slicnu situaciju…tj.GORU SITUACIJU!
    Svi se bore za teritorije,za prostor,ZA SVOJ NAROD…jedino “politicki Beograd”,za to ne haje,kao da Srbima ne treba prostor,ni teritorija,ni vojska…a ako nemamo teritoriju,sta ce nam Vlada…a onda nema ni drzavu…jer nema ni naroda?
    Danas,”imamo” zaboravljenu Republiku Srpsku Krajinu,imamo postbriselsko Kosovo ,imamo Vojvodinu sa novim Statutom,SA KOJIM JE PASTOR ZADOVOLJAN,a SNS uporno tamo NECE DA POBEDI I PREUZME ODGOVORNOST,ako nam iskreno zele dobro…imamo Republiku Srpsku,koju ce “politicki Beograd” rado da “evropeizuje”…
    IMACEMO PREDBERLINSKU SRBIJU…od Bloka 45 pa sve dooooo,Bajcetine!
    Sta imamo…NEMAMO NISTA!
    Dakle,biti akademik,oficir,politicar,novinar…u takvom istorijskom periodu,KOJI JE PORAZAVAJUCI ZA JEDNU NACIJU…ne znaci mnogo,jer se uvek postavlja pitanje,A KAKVU IMA KORIST DRZAVA,NAROD
    …OD TOGA?
    Ako je KORIST ravna NULI i status pojedinca JESTE RAVAN NULI,pocev od svih nas,sve do AKADEMIKA…
    —————
    Slobodan Milosevic je ucinio JEDINI DISKONTINUITET takve SVESTI I PRAKSE UDOBNOG VLADANJA POD OKUPACIJOM,OD 1941 DO OSME SEDNICE ,1998.G.
    To je trajalo do 2000.g.,kada su ga OPET ISTI,KOJI KOMOTNO VLADAJU POD OKUPACIJOM,NA VIDOVDAN POSLALI U TAMNICU.
    S.Milosevic je bio DRZAVNIK,jer je BRINUO O DRZAVI,NARODU,VOJSCI…
    bio je drzavnik jer je BIO CRNOGORAC U “POLITICKOM BEOGRADU”,KOJI JE VOLEO SRBIJU,
    bio je drzavnik jer je BIO SRBIN KOJI NE MRZI NI JUGOSLAVIJU,NI EVROPU,
    bio je drzavnik jer je ZNAO KO SU PRIJATELJI SRBIJE I SRPSKOG NARODA…
    bio je drzavnik jer je BIO SPREMAN DA SE ZRTVUJE ZA SVOJU DRZAVU!
    ——————
    Danasnji “politicki Beograd” nas trenira da sva nasa ljubav prema samima sebi…energija,smelost,nada…bude motivisana SAMO ispravljanju uzasnih posledica poplave,I DA U NICEMU DRUGOME NE VIDIMO MOTIV ZA ISPOLJAVANJE ENERGIJE,ZELJE,NADE,SMELOSTI…
    A sta da poplava nije bilo???

  5. Mnogo reči se troši, svakodnevno… Spomenu neko i `biblijske` razmere kataklizme, i upravo bi ” I koji bude na krovu da ne silazi uzeti što mu je u kući.” (Mt. 24.17) ?! Da li je ovo (tek) početak stradanja (Mt. 24.8) ali bezakonje je, bez svake sumnje, mnogostruko umnoženo (Mt. 24.12 ?!
    Sveti prorok Isaija u gl. 28 (15) obraća se onima koji se `sporazumeli` sa smrću i grobom, nadajući se da će ih laži i prevara `zakloniti` od `biča` u vidu povodnja (poplava) ?!
    Pa hoće li taj beščasni “sporazum” o odricanju od Svete kosovske zemlje spasiti varalice na čelu države ? I narod, koji trpi zbog takve `glave` ?
    Varalicu još i odlikovaše – ordenom svetitelja ?!
    Slava Bogu, što spase mnoge ! ” Tada pruži s visine ruku, uhvati me, izvuče me iz vode velike ” /Ps. 18.16 … Psalmi se mogu tumačiti bar na tri `nivoa`… Ovaj psalm, sa distance od tri milenijuma poučava o nesrećama koje zadese one, koji zbog napuštanja puta Gospodnjeg izgube `imunitet` ?!/
    Sutra je Spasovdan, -Vaznesenje Gospodnje … Slava tvoja Beograde, nemoj da zaboraviš i da ga dostojno slaviš, kao i svi koji slave ime Gospodnje.
    ” Trubite o meni (novom mesecu) u trubu, o uštapu radi praznika našeg. ” (Ps.81.3) / Danas je dan mene – novog meseca, dve nedelje od uštapa na Jeremijin-dan 14.05., kada je povodanj počeo../

  6. tu PECAT, posebno njegocvom uredniku Vucelicu [to je posvetio ve’i dio tekstau svom listu preminulom Dobrici Cosicu. Na velike lazi, ne da su nasjeli i Srbi nego su se priklonili pljuvatorima najveceg srpskog pisca svih vremena. Kao papagaji ponavljanju ono sto nema veze sa istino. Evo, ako dobro ynam, nije mu bilo mjesta u aleji velikana. Pa , dobro, ko se sve tu mo\da je i bolje da pociva medu onima koji su ga istinski voljeli. Jo[ jednom, hvala Milorade, tvoja doslednost je dokazana dosta puta a posebno sada i kada je ubijen Milosevic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *