Skupština Vojvodine usvojila pokrajinski Statut

NOVI SAD – Skupština Vojvodine je na današnjoj sednici, koja je počela minutom ćutanja za nastradale u katastrofalnim poplavama u Srbiji, usvojila Statut AP Vojvodine, velikom većinom glasova i bez rasprave o tom najvišem pravnom aktu pokrajine.

Od prisutnih 113 poslanika za novi pokrajinski Statut glasao je 91, protiv je bilo njih sedam, uzdržanih nije bilo a ostali nisu glasali.

Pokrajinska skupština ima ukupno 120 poslanika a za usvajanje Statuta bila je neophodna dvotrećinska većina ukupnog broja.

Skupština Vojvodine usvojila je i Odluku o sprovođenju Statuta pokrajine, kojom je predviđeno da je krajnji rok za usklađivanje svih pokrajinskih akata sa Statutom 30. novembar ove godine.

Pokrajinska skupština usvojila je Statut pošto je prethodno, 20. maja Narodna skupština Srbije dala prethodnu saglasnost na taj akt, takođe ubedljivom većinom glasova poslanika.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je novinarima, posle sednice na kojoj je usvojen i proglašen novi Statut pokrajine, da je time okončan “veoma složen zajednički napor i poduhvat” i ocenio da je donošenje Statuta značajna odluka, kojom je ispoštovana odluka Ustavnog suda Srbije.

Pastor je rekao da je, osim Statuta, usvojena i odluka o sprovođenju tog akta, koja “obavezuje, barem u moralnom i političkom smislu” a kojom je, kada je reč o narednim koracima u sprovođenju tog statute, utvrđeno da je 30. novembar ove godine krajnji rok za usaglašavanje svih akata pokrajine sa novim Statutom.
“To je jedan primeren, ne predugačak, ali sigurno rok u kojem se, sa velikim naporom, taj posao može i mora okončati”, naglasio je Pastor i dodao d aće se on lično potruditi da ti rokovi budu poštovani, kako od Skupštine i Pokrajinske vlade tako i od sekretarijata i javnih preduzeća.

Uoči skupštinske sednice, Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine prihvatio je izmenjen amandman, koji su zajednički podneli poslanici Vladimir Galić (SNS) i Pavle Budakov (SPS), a kojim je traženo da rok za usaglašavanje pokrajinskih akata sa Statutom, umesto prethodno predloženog 31. decembra, bude 1. oktobar.

Članovi odbora postigli su kompromis po tom pitanju, tako da je izmenjeni amandman uvršten u konačni predlog te odluke.

Statut je definisan kao najviši pravni akt AP Vojvodine, koji mora da bude saglasan sa Ustavom i zakonom.

Vojvodina je autonomna teritorijalna zajednica Republike Srbije, u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju, u skladu sa Ustavom i zakonom i neodvojivi je deo Srbije, u kojoj se neguju evropski principi i vrednosti, navedeno je u Članu 1 Statuta, navedeno je između ostalog u Statutu pokrajine.

Simboli Vojvodine su zastava i grb, ali tako da su uz postojeće uvedeni i tradicionalna trobojka i tradicionalni grb Vojvodine iz 1848. godine.

Novi Sad je definisan kao administrativni centar AP Vojvodine u kojem se nalazi sedište pokrajinskih organa, čime je izostavljena odrednica o glavnom gradu pokrajine, iz dosadašnjeg Statuta.

Prema novom Statutu izvršni organ AP Vojvodine je Pokrajinska vlada umesto dosadašnje Vlade Vojvodine, a rad Pokrajinske vlade usmerava skupština i ona je odgovorna pokrajinskoj skupštini za svoj rad.

Posle današnje proglašenja u Skupštini Vojvodine Statut pokrajine biće objavljen u “Službenom listu AP Vojvodine”, a stupiće na snagu osmog dana nakon objavljivanja, odnosno tad počinje njegova primena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *