Rad bolnice u K. Mitrovici ugrožen zbog oduzimanja lekova

KOSOVSKA MITROVICA – Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr. Milan Ivanović izjavio je danas da je hirurški, operativni i program transfuzija krvi u toj ustanovi ugrožen, jer je kosovska carinska služba pre nekoliko dana oduzela lekove neophodne za lečenje pacijenata.

Ivanović je precizirao da je u pitanju 150 boca albumina, kao i reagensi za transfuziju bez kojih se ne mogu raditi određene analize krvi.

On je na konferenciji za štampu rekao da je vrednost lekova oko milion dinara, a da su iz carinske službe saopštili da je vrednost 8.800 evra i da je kazna za taj navodni carinski prekršaj 2.800 evra i oduzimanje lekova, koji se sada nalaze u južnom delu Kosovske Mitrovice.
“Lekovi su nam neophodni i humanitarna kriza može vrlo brzo da preraste u humanitarnu katastrofu, obzirom da su oduzeti albumini za mesec dana, 150 boca, kao i reagensi za transfuziju bez kojih se ne mogu raditi određene analize krvi. Ugrožen je celokupni hirurški i operativni program i transfuzija krvi”, upozorio je Ivanović.

On je rekao da je kosovska carinska služba napisala prijavu, da je celokupna dokumentacija bila u vozilu za prevoz lekova, da svi lekovi su bili tu, uredni prema dokumentaciji i da nije bilo nijednog razloga za oduzimanje lekova.
“Očita je namera kosovskih institucija da stvore nepodnošljive uslove za život Srba da bi ih naterali da se isele sa ovih prostora. Ja sam u razgovorima sa predstavnicima naših vlasti u Beogradu dobio informaciju da je u Briselu dogovoreno da se lekovi, sanitetski materijal i uopšte medicinski proizvodi isporučuju i da se snabdevanje vrši bez teškoća. Međutuim, očigledno je da Priština to ne poštuje, a kad ne poštuje o ovoj oblasti gde se radi o bolesnim ljudima, najosteljivijoj populaciji, kako će poštovati ostala prava”, podvukao je Ivanović.

On je podsetio da ovo nije prvi put, da je ovaj problem počeo sa uspostavljanjem kosovske carinske službe na administrativnoj liniji između KiM i centralne Srbije, istakavši da je očigledno da je namera kosovskih institucija i kosovske carinske službe da otežaju i onemoguće lečenje srpskih pacijenata koji jedino ovde mogu da se stacionarno leče.

Ivanović je rekao da su se obratili državnim organima Republike Srbije, te da je nakon niza sastanaka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Kancelarije za KiM i oficirom za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejanom Pavićevićem, dogovoreno da se u narednih nekoliko nedelja dopremi jedna veća količina lekova na humanitarnoj osnovi da se ovaj problem prevaziđe.

Dejan Radević je jedan od pacijenata kosovskomitrovačke bolnice sa najtežim oboljenjem jetre, koje zahteva stalnu primenu upravo albumina. Njemu je dnevno potrebna minimalna doza od tri boce albumina do transplantacije jetre koju se, kako kaže, nada da će dočekati.
“To je kao da vama oduzmu hleb, pa bez toga i možete, ali automobilu ako uzmete benzin, on će stati. Ne bih imao vise ništa da kažem osim da je klasični genocid i ubistvo na delu, jer danas sam tu, sutra možda nisam. Baš iz tog razloga što nemam krvnih derivata, a to su proteini i belančevine koji se nalaze u albuminima. Čak mi ni to ne pomaže, ali s tim se nekako borim. Tako da sa svim tim što se oni (lekari) trude da mi omoguće, realnost je vrlo loša”, rekao je Radević.

Oficir za vezu Vlade republike Srbije Dejan Pavićević razgovarao je danas sa čelnicima Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici o ovom problemu.

On je rekao da je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice i Prištine istakavši da ovo ne bi smelo da se događa jer je dogovoreno nesmetano snabdevanje lekovima.

Pavićević je rekao da se preduzimaju svi koraci da se ovo pitanje reši u što kraćem roku i da se bolnici vrate albumini i reagensi.
“Ovo je pitanje koje se posle dugo vremena prvi put ozbiljno i sistematski rešava, u to rešavanje je uključeno i Ministarstvo zdravlja i republički fond za zdravstveno siguranje kako bi se omogućilo potpuno nesmetano snabdevanje svih zdravstvenih ustanova na KiM kako lekovima tako i medicinskim sredstvima i omogućio njihov nesmetan rad”, kazao je on.

Pavićević je rekao da želi da veruje da ovo nije planski, već akt pojedinca, nesporazum I da ne postoji ničija namera da se sistematski ugrožava zdravlje jednog naroda te da, ako to nije slučaj, onda, kako je rekao, imamo jedan ozbiljan problem.

“Stvari koje se dogovore u Briselu… nažalost često ne postoji volja druge strane da se poštuju do kraja ili se takve stvari nekad čak i namerno ne poštuju onako kako su dogovorene, međutim mi imamo instrumente, imamo međuanrodnu zajednicu, EU koja je i garant svega što je u Briselu dogovoreno, tako da posle nekih naših intervencija neke stvari se reše i ne ponavljaju se, više ali manje više uz pomoć međunarodne zajednice neke stvari mogu da se prevaziđu”, rekao je Pavićević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *