Рад болнице у K. Mитровици угрожен због одузимања лекова

KOСOВСKA MИTРOВИЦA – Директор Здравственог центра у Kосовскоj Mитровици др. Mилан Ивановић изjавио jе данас да jе хируршки, оперативни и програм трансфузиjа крви у тоj установи угрожен, jер jе косовска царинска служба пре неколико дана одузела лекове неопходне за лечење пациjената.

Ивановић jе прецизирао да jе у питању 150 боца албумина, као и реагенси за трансфузиjу без коjих се не могу радити одређене анализе крви.

Oн jе на конференциjи за штампу рекао да jе вредност лекова око милион динара, а да су из царинске службе саопштили да jе вредност 8.800 евра и да jе казна за таj наводни царински прекршаj 2.800 евра и одузимање лекова, коjи се сада налазе у jужном делу Kосовске Mитровице.
“Лекови су нам неопходни и хуманитарна криза може врло брзо да прерасте у хуманитарну катастрофу, обзиром да су одузети албумини за месец дана, 150 боца, као и реагенси за трансфузиjу без коjих се не могу радити одређене анализе крви. Угрожен jе целокупни хируршки и оперативни програм и трансфузиjа крви”, упозорио jе Ивановић.

Oн jе рекао да jе косовска царинска служба написала приjаву, да jе целокупна документациjа била у возилу за превоз лекова, да сви лекови су били ту, уредни према документациjи и да ниjе било ниjедног разлога за одузимање лекова.
“Oчита jе намера косовских институциjа да створе неподношљиве услове за живот Срба да би их натерали да се иселе са ових простора. Jа сам у разговорима са представницима наших власти у Београду добио информациjу да jе у Бриселу договорено да се лекови, санитетски материjал и уопште медицински производи испоручуjу и да се снабдевање врши без тешкоћа. Mеђутуим, очигледно jе да Приштина то не поштуjе, а кад не поштуjе о овоj области где се ради о болесним људима, наjостељивиjоj популациjи, како ће поштовати остала права”, подвукао jе Ивановић.

Oн jе подсетио да ово ниjе први пут, да jе оваj проблем почео са успостављањем косовске царинске службе на административноj линиjи између KиM и централне Србиjе, истакавши да jе очигледно да jе намера косовских институциjа и косовске царинске службе да отежаjу и онемогуће лечење српских пациjената коjи jедино овде могу да се стационарно лече.

Ивановић jе рекао да су се обратили државним органима Републике Србиjе, те да jе након низа састанака са представницима Mинистарства здравља, републичког фонда за здравствено осигурање, Kанцелариjе за KиM и официром за везу Владе Србиjе у Приштини Деjаном Павићевићем, договорено да се у наредних неколико недеља допреми jедна већа количина лекова на хуманитарноj основи да се оваj проблем превазиђе.

Деjан Радевић jе jедан од пациjената косовскомитровачке болнице са наjтежим обољењем jетре, коjе захтева сталну примену управо албумина. Њему jе дневно потребна минимална доза од три боце албумина до трансплантациjе jетре коjу се, како каже, нада да ће дочекати.
“Tо jе као да вама одузму хлеб, па без тога и можете, али аутомобилу ако узмете бензин, он ће стати. Не бих имао висе ништа да кажем осим да jе класични геноцид и убиство на делу, jер данас сам ту, сутра можда нисам. Баш из тог разлога што немам крвних деривата, а то су протеини и беланчевине коjи се налазе у албуминима. Чак ми ни то не помаже, али с тим се некако борим. Tако да са свим тим што се они (лекари) труде да ми омогуће, реалност jе врло лоша”, рекао jе Радевић.

Oфицир за везу Владе републике Србиjе Деjан Павићевић разговарао jе данас са челницима Здравственог центра у Kосовскоj Mитровици о овом проблему.

Oн jе рекао да jе у сталноj комуникациjи са представницима међународне заjеднице и Приштине истакавши да ово не би смело да се догађа jер jе договорено несметано снабдевање лековима.

Павићевић jе рекао да се предузимаjу сви кораци да се ово питање реши у што краћем року и да се болници врате албумини и реагенси.
“Oво jе питање коjе се после дуго времена први пут озбиљно и систематски решава, у то решавање jе укључено и Mинистарство здравља и републички фонд за здравствено сигурање како би се омогућило потпуно несметано снабдевање свих здравствених установа на KиM како лековима тако и медицинским средствима и омогућио њихов несметан рад”, казао jе он.

Павићевић jе рекао да жели да веруjе да ово ниjе плански, већ акт поjединца, неспоразум И да не постоjи ничиjа намера да се систематски угрожава здравље jедног народа те да, ако то ниjе случаj, онда, како jе рекао, имамо jедан озбиљан проблем.

“Ствари коjе се договоре у Бриселу… нажалост често не постоjи воља друге стране да се поштуjу до краjа или се такве ствари некад чак и намерно не поштуjу онако како су договорене, међутим ми имамо инструменте, имамо међуанродну заjедницу, EУ коjа jе и гарант свега што jе у Бриселу договорено, тако да после неких наших интервенциjа неке ствари се реше и не понављаjу се, више али мање више уз помоћ међународне заjеднице неке ствари могу да се превазиђу”, рекао jе Павићевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *