Eparhija raško-prizrenska osudila Tačijevu izjavu

 Episkop raško-prizrenski Teodosije ocenio je da napadi u medijima najviših kosovskih zvaničnika predstavljaju najgori oblik netolerancije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sa ciljem da se unište tragovi i izbriše identitet koji srpski narod vekovima gradi na Kosovu i Metohiji.

“To što prištinski Univerzitet i albanski političari ne mogu da tolerišu pravoslavni hram u centru grada samo pokazuje koliki je stepen netolerancije većinskog albanskog stanovništva u tom gradu u kome danas živi samo pedeset srpskih duša”, smatra Teodosije.

On je dodao da Tačijeva izjava duboko vređa verska osećanja srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji jer su upravo pod izgovorom uklanjanja takozvanih Miloševićevih crkava od 1999. godine na tim prostorima albanski ekstremisti uništili 150 pravoslavnih svetinja, od kojih su mnoge iz srednjeg veka.

“Korišćnje ovakve retorike ne može se drugačije objasniti nego kao ohrabrenje i ustupak onima koji budućnost Kosova žele da izgrade na ruševinama srpskih crkava, domova i grobalja”, naveo je Teodosije.

On je podsetio da izgradnju hrama Hrista spasa nije počeo bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević niti političari, već patrijarh srpski Pavle još 1990. godine, kao tadašnji episkop raško-prizrenski.

“Gradnja ove crkve bila je izraz potrebe srpskog pravoslavnog stanovništva tadašnje Prištine u kojoj je živelo oko 40.000 Srba i u kojoj je postojala samo mala grobljanska crkva Svetog Nikole (koja je zapaljena 2004. godine)”, istakao je Teodosije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *