Епархија рашко-призренска осудила Тачијеву изјаву

 Епископ рашко-призренски Теодосије оценио је да напади у медијима највиших косовских званичника представљају најгори облик нетолеранције према Српској православној цркви, са циљем да се униште трагови и избрише идентитет који српски народ вековима гради на Косову и Метохији.

“То што приштински Универзитет и албански политичари не могу да толеришу православни храм у центру града само показује колики је степен нетолеранције већинског албанског становништва у том граду у коме данас живи само педесет српских душа”, сматра Теодосије.

Он је додао да Тачијева изјава дубоко вређа верска осећања српског православног народа на Косову и Метохији јер су управо под изговором уклањања такозваних Милошевићевих цркава од 1999. године на тим просторима албански екстремисти уништили 150 православних светиња, од којих су многе из средњег века.

“Коришћње овакве реторике не може се другачије објаснити него као охрабрење и уступак онима који будућност Косова желе да изграде на рушевинама српских цркава, домова и гробаља”, навео је Теодосије.

Он је подсетио да изградњу храма Христа спаса није почео бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић нити политичари, већ патријарх српски Павле још 1990. године, као тадашњи епископ рашко-призренски.

“Градња ове цркве била је израз потребе српског православног становништва тадашње Приштине у којој је живело око 40.000 Срба и у којој је постојала само мала гробљанска црква Светог Николе (која је запаљена 2004. године)”, истакао је Теодосије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *