Dr Velimir Abramović / filozof / Etnički opredeljen ciklon

Razgovarala Biljana Đorović

Ovo što smo videli na delu u Srbiji posledica je delimične primenjene Tesline tehnologije uticaja na prirodne sisteme. Delovalo se samo Hercijanskim mehanizmima Teslinih aparatura, dok je izostalo sofisticirano, za fizičke i biološke sisteme − neoštećujuće dejstvo Teslinih, kako ih on sam naziva – Nehercijanskih talasa

Upotreba meteorološkog oružja, zasnovanog na Teslinoj tehnologiji ekscitiranja i pražnjenja naelektrisanih slojeva atmosfere, posebno Jonosfere, demonstrirala je u napadu na područje Balkana neverovatnu preciznost ciklonalnog pojasa čije su granice bile strogo omeđene određenom geografskom oblašću. Ciklon je danima kružio oko Srbije i njenih rubnih područja, pre nego što se zaustavio tačno nad nama, a onda se tri dana i tri noći nije pomerao, da bi potom naglo prestao. U čitavoj operaciji prirodna slučajnost je bila minimalna i bez naročitog uticaja na ovaj eksperiment.

O karakteristikama oružja koje je korišćeno kao deo strategije totalnog rata protiv Srba, za „Pečat“ govori prof. dr Velimir Abramović, stalni član ruskog Interdisciplinarnog temporološkog seminara na Državnom univerzitetu „Lomonosov“ u Moskvi. U okviru Interdisciplinarnog temporološkog seminara, koji obuhvata zajednički rad 17 katedri na „Lomonosovu“ i bavi se prirodom vremena u najrazličitijim aspektima, 2011. profesor Velimir Abramović održao je predavanje na temu „Objašnjenje matematičke metode i pobijanje fizičkih zaključaka Ajnštajnove elektrodinamike tela u kretanju“, popularno nazvane Specijalna teorija relativnosti. Prvo predavanje na „Lomonosovu“ Abramović je održao 2003, pod naslovom „Uvod u ontologiju vremena“. To je ujedno bilo i prvo predavanje na „Lomonosovu“ ikada održano na srpskom jeziku, uz prevod.

Koji sistem je korišćen za proizvodnju poplava u Srbiji i RS, koje su odnele velike ljudske žrtve i nanele ogromne materijalne gubitke, za koje odgovornost snose i oni koje zanimaju isključivo lični interesi i naredbe nalogodavaca Novog svetskog poretka, koji su nakon 5. oktobra 2000. pristupili velikoj operaciji uništavanja naše zemlje i naroda? Kako objašnjavate da je ciklon bio izrazito etnički opredeljen? Na koji način taj sistem funkcioniše? Da li je u pitanju upotreba usavršenog HAARP sistema? Opišite nam, molim vas, na koji način je čitava operacija izvedena.

Bio sam impresioniran demonstriranom preciznošću ciklonalnog pojasa čije granice su obuhvatale nesrpsku populaciju samo u slučajevima nacionalno mešovitih varošica i sela. To ranije, klasičnim HAARP sistemom, nije bilo moguće postići. Po tome sudeći, zatvorena konferencija naučne sekcije NATO-a, koja je pre 12 godina održana u Slovačkoj, a kojom je tada rukovodio nobelovac, termodinamičar Ilja Prigožin, tek poslednjih godina dala je i eksperimentalno fizičke rezultate. Konferencija je bila posvećena problemu definisanja vremena u fizičkim i biološkim procesima i nije imala naročit odjek u naučnoj javnosti iako je razmatrala fizički pojam vremena, ključnu buduću temu teorijske fizike, najznačajniju za postojanje Fizičke realnosti. Ilja Prigožin, tadašnji naučni savetnik NATO-a, zapravo je aktualizovao staru diskusiju Ajnštajna i Bora o determinizmu i indeterminizmu u kvantnoj mehanici i napisao je dve knjige koje to razmatraju kroz prizmu termodinamike, to jest fizičkog ekvilibrijuma i fizičko-hemijskih disipativnih sistema: Red iz haosa i Kraj određenosti − vreme, haos i novi zakoni prirode. U julu 1999. godine, pročitavši jedan moj članak, koji mu je prijatelj preveo na francuski, Prigožin me je pismom pozvao da iste godine učestvujem na jubilarnom simpozijumu u Padovi, posvećenom njegovom shvatanju kreativnosti i tom prilikom vodili smo dug razgovor o tome šta je u kosmosu osnovni princip, poredak ili sloboda. Dakle, posle naučne konferencije u Slovačkoj, 2002. godine, na kojoj je uzelo učešće i nekoliko profesora „Lomonosova“, NATO je u oglede sa HAARP sistemom uneo i temporalnu komponentu, konkretno Prigožinove termodinamičke vremenske operatore, već potvrđene na primeru poznate hemijske reakcije Belousov−Žabotinski. Jasno je da je u inženjerskom smislu od tada učinjen značajan napredak. Tu je za nas važan fazni pomak koji tačno sinhronizuje početak ciklonalnih efekata sa određenom geografskom oblašću. Ciklon je danima kružio oko nas pre nego što se zaustavio tačno nad nama, a onda se tri dana i tri noći nije pomerao, da bi potom naglo prestao. Ko god išta zna o temi o kojoj govorim, a sačuvao je i zdrav razum, složiće se da je u čitavoj operaciji prirodna slučajnost bila minimalna i bez naročitog uticaja na ovaj eksperiment. Nakon kratke emisije od manje od pola sata na malom Internet radiju „Snaga naroda“ proradila je i kolektivna narodna intuicija: sve ukupno, preko pola miliona ljudi je za nedelju dana pozitivno reagovalo na tu objavu istine. Evo samo jednog javnog komentara meni nepoznatog Ljubiše Stjepanovića:

„Jeste ovo izazvano HAARP-om, ali ne zanosite se razmišljanjem da je to neka antenica tu u komšiluku. HAARP ne mora nužno da izgleda kao polje antena, a funkcioniše tako što se vibracija visokog intenziteta ispucava na Jonosferu i reflektuje na željenu tačku, što znači da antena može biti u Tunguziji, a mislim da nam ovo prave braća Evropljani jer se dvoumimo između Rusije i Evrope. Tog jutra, pre no što se formirao oblak, moj wireless je totalno poludeo. Jačine signala WiFi stanica u okolini su se iz sekunde u sekund menjale, skakale sa -15 do -90 dbm, bukvalno podivljale na nekih 1-2 sata pre ciklona.“

[restrictedarea]

Ovo što opisuje kolega Ljubiša tipično je za kombinaciju faznog pomaka pri amplitudnoj modulaciji.

 Na kojim principima se zasniva Teslina tehnologija koja se koristi za vođenje meteoroloških ratova?

Ovo što smo videli na delu u Srbiji posledica je nepotpuno shvaćene, odnosno delimično primenjene Tesline tehnologije uticaja na prirodne sisteme.

Delovalo se samo Hercijanskim mehanizmima Teslinih aparatura, dok je sofisticirano, za fizičke i biološke sisteme − neoštećujuće dejstvo Teslinih, kako ih on sam naziva – Nehercijanskih talasa, izostalo, bolje rečeno, ostalo neprimećeno. Nehercijanski talasi deluju na samu konfiguraciju diskretnog prostora, izazivajući promene sinhronih fraktalnih zona i u fizici su poznati kao skalari, tj. longitudinalni, podužni talasi, koji se iz centra emitovanja rasprostiru u svim pravcima. Ovi elektromagnetski talasi, nalik na zvučne i druge mehaničke talase, imaju bioisceljujući karakter i koriste se uspešno u regenerativnoj medicini Teslinog tipa.

Ukratko, primena Tesline tehnologije zasniva se na samo dva osnovna principa koji neotklonjivo utiču na sve pojave u kosmosu, na principu vibracije (kojom Tesla naziva harmoničnu rezonanciju celog fizičkog sistema na koji se utiče) i rezonancije (nezavisno osciliranje odabranih delova fizičkog sistema) kao i na tri pomoćna principa: podešavanje amplitudne, fazne i frekventne modulacije, koje je izuzetno važno za uspostavljanje pune rezonancije, koja može biti magnetska, električna, elektromagnetska, atomska, molekulska ili složeno sistemska, posebno ako su u pitanju geografska područja.

Svakako da vođenje meteoroloških ratova ima i svoje psihološke efekte, jer je ljudski mozak senzitivan na promenu takozvanih Šumanovih elektromagnetskih frekvencija atmosfere i planete Zemlje, jer je rezonantan sa njima, drugim rečima, planeta Zemlja elektromagnetski radi na istim osnovnim frekvencijama kao i ljudski mozak, što zna svaki neurolog i biofizičar. Faznim pomakom i modulacijom elektromagnetskih emisija se putem emitovanja njihovih viših i nižih harmonika, kao i ciljanom pulsirajućom indukcijom mogu namerno i predvidljivo izazivati određena psihička i emocionalna stanja pojedinaca, kao i čitavih grupa i društava na tehničkim uslovima definisanoj teritoriji. Kolektivni psihološki efekti imaju i političku fenomenologiju, jer se ljudsko društvo sastoji od pojedinaca, a radikalna promena klimatskih uslova ima i ekonomske posledice, što zna svaki poljoprivrednik. Evo koje su mogućnosti Teslinih eksperimentalnih setova, ukratko i srpski jasno:

1 Veštačko izazivanje električnih pražnjenja i kondenzacije vode, kao i veštačkih kišnih padavina, visokointenzivnim jonizatorima i elektromagnetskim poljima, što je Teslu i njegovog asistenta Cita, kada im se u laboratoriji u Kolorado Springsu, u toku eksperimentisanja, slučajno dogodila olujna kiša, nateralo da istrče napolje iz laboratorije kako bi spasli živu glavu od strujnog udara.

2 Indukovanje posebnih psiholoških i emocionalnih stanja rezonantnim elektromagnetskim poljima, što je Nikola Tesla prvi otkrio takođe u Kolorado Springsu još davne 1899. godine, a što je decenijama kasnije razrađivano i usavršavano u naučnim institutima širom sveta.

3 Ekscitiranje i pražnjenje naelektrisanih slojeva atmosfere, posebno Jonosfere (po potrebi sporo, naglo ili katastrofično) Tesla je demonstrirao noćnom probom Kule Vordenklif na Long Ajlendu, o čemu je podrobno pisala tadašnja američka štampa. Punu snagu svog transmitera Tesla je isprobao 15. jula 1903, počevši tačno u ponoć. Građani Njujorka prisustvovali su te noći manifestaciji daleke naučne budućnosti. Zaslepljujuće blještavi pramenovi električne plazme, dijametra i po stotinu milja, spajali su sfernu kupolu Vordenklifa sa nebom. Pod naslovom „Teslini bljeskovi zastrašuju“ i podnaslovom „Ali on neće da nam kaže šta to pokušava sa tornjem“, jutarnji list „Njujorško Sunce“ izvestio je sledećeg dana:

„(…) Susedi koji žive u blizini Tesline laboratorije na Long Ajlendu više su nego zainteresovani za prirodu njegovih eksperimenata sa bežičnim prenosom. Prošle noći bili smo svedoci neobičnih fenomena kao što su munje raznih boja, koje je Tesla po volji puštao, zatim paljenja slojeva atmosfere na raznim visinama i na vrlo velikoj površini, koje je noć povremeno pretvaralo u dan (…) Dešavalo se i da čitav vazduh bude i po nekoliko minuta ispunjen svetlucavim elektricitetom, koji se koncentrisao po obodima ljudskih tela, pa su svi prisutni svetleli svetloplavom sablasnom svetlošću (…) Izgledali smo sami sebi kao duhovi.“

Tom prilikom je Tesla zapalio nebo nad Atlantskim okeanom u vidljivoj dužini od preko 200 kilometara, a dalje nije imao ko da posmatra.

Nakon stravičnih poplava, zemljotresi potresaju područje Balkana: Albaniju, Grčku, Tursku, dok je 26. maja Skoplje pogodio zemljotres jačine 3,7 stepeni Rihterove skale, a istovremeno se sručilo i nevreme sa gradom i pljuskovima koji su poplavili delove grada. Da li su ovi zemljotresi posledica upotrebe meteorološkog oružja nad Srbijom, delovima BiH i Hrvatske?

Planeta Zemlja čini jedinstven geofizički sistem. Šta god da radite u atmosferi, ima neki efekat i na Zemljinu koru. Do pre dvadeset godina u našem Geomagnetskom zavodu, koji je u međuvremenu investiciono, kadrovski i stručno sveden gotovo na pribežište za državi Srbiji nepotrebna lica koja se ne bune zbog malih plata i nerada, bilo je naučnika, ali su sad uglavnom u inostranstvu ili u penziji. Od tih najboljih davno sam naučio da vrlo niskofrekventno oscilovanje atmosfere, stručno nazvano tektonski talasi, utiče i na seizmiku tla. I više od toga, da veštačko vibriranje Jonosfere, koje nije usklađeno sa drugim geofizičkim komponentama, obavezno, ali tempirano, za dva do tri dana, izaziva reakciju tektonskih ploča. To se zove smirivanje neravnotežno pobuđenog geosistema. Naravno da će reakcija izbiti na mehanički najosetljivijem području, a to su na Balkanu južni obodi Srbije. Tako je i bilo.

 Ruski ministar za vanredne situacije najavio je da će ispitati okolnosti pod kojima je Srbija poplavljena. Da li bi to ispitivanje moglo da uključi i problematizaciju upotrebe meteorološkog oružja? Da li bismo mogli da očekujemo da i srpski naučnici učestvuju u ovom istraživanju?

Zašto je on to najavio? Neće valjda da proučavaju blato na njivama!? U pitanju je prikupljanje podataka i analiza pre svega svih institucionalnih i privatnih elektromagnetskih merenja pre, u toku i posle ciklona, kao i naučno anketiranje mnogobrojnih očevidaca. Rusi znaju tačno šta je bilo, ali su im potrebni dokazi, jer je psihološko nusdejstvo HAARP-a učinilo da se ljudi nevoljno evakuišu, većina pogođenih poplavama u prvim necenzurisanim izveštajima na televiziji izjavljuje da su bili blago začuđeni i nisu osećali nikakvu paniku, čak ni običan strah. Užas je usledio kasnije, kad su se ljudi osvestili i kad je HAARP zapravo isključen. Mislim da Rusi nemaju razloga da bilo koga iz Srbije zovu u taj tim, osim da nekom srpskom naučniku koji ne veruje da je ovo bilo veštački izazvano natrljaju nos podacima, jer oni raspolažu istom ili savršenijom tehnologijom kontrole vremenskih prilika.

Da li srpski naučnici skrivaju od naroda svoja saznanja o vođenju savremenih klimatoloških i meteoroloških ratova i zbog čega?

Ništa oni ne kriju. Oni to ne bi ni umeli. Strah od kompromitovanja im je do te mere pomračio i pobrkao racionalna saznanja da nisu više mentalno u stanju ni da jednostavno i zdravorazumski uporede ono što vide, čuju i osećaju oko sebe sa onim što su iz fizike naučili u toku školovanja, to jest kišu koja pada prirodno sa onom koja je izazvana veštački. Provincijalna inferiornost toliko je ophrvala naše fizičare i elektroinženjere da su prag svoje autocenzure podigli do stepena ličnog bezumlja i društveno opasnog nemorala. Je li normalno da u Muzeju Nikole Tesle, od devetoro stalno zaposlenih, nema nijedan stalno zaposleni kustos elektroinženjerske struke? Tamo maltene možete kvalifikovano da se raspitate samo za Đukinu ličku torbicu, Teslin gvozdeni krevet, štap i šešir… Je li normalno da posle Drugog svetskog rata na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu nije odbranjen ni jedan jedini diplomski, magistarski ili doktorski rad o Tesli?

Zbog čega je gađana TE „Nikola Tesla“?

Čisto simbolički, da se celom svetu pokaže čija je fizika zaista istinita i stoga najmoćnija – Teslina, ne Ajnštajnova, ne Fermijeva, niti ona Nilsa Bora… Reč je o pedagoškom eksperimentu, demonstraciji namenjenoj pre svega svetskim, a uz to i našim nadrinaučnicima koji ignorišu Teslu i neizmerne naučne fondove traće na besmislice, kakva je Higsov bozon, koji je samo još jedna u nizu od preko 400 nazovielementarnih čestica, sasvim banalnih karakteristika. To neosnovano i prepotentno najavljeno traganje za nazovi-Božanskom česticom završilo se faustovski žalosno statističkim, ne pravim, pronalaskom jedne, u stvari, Đavolje čestice, koja je naterala naučnike da zbog utroška ogromnih fondova (oko 9 milijardi evra) najzad štimuju rezultate jednog već svakom vidljivo lažnog istraživanja strukture materije. Jednom atomskom ili hidrogenskom bombom ne možete uništiti planetu Zemlju, a jednim jedinim Teslinim kompleksnim oscilatorom kakav je bila Kula Vordenklif na Long Ajlendu – možete. Tunguska eksplozija 1908. godine bila je Teslin poslednji planetarni eksperiment usmerenog trenutnog transmitovanja velikih količina energije kroz prirodne sredine, u tom konkretnom slučaju kroz zemlju. Već tada je ezoterijskim naučnim krugovima svetske vlade u poodmaklom nastajanju bilo sve jasno. Ali puštena je i atomistika da se razvija, samo radi zgodnog zastrašujućeg oružja. Relativizam niko nikada nije ozbiljno uzeo, ni sam Maks Plank, koji je za Ajnštajna založio sav svoj autoritet, pišući lična pisma kolegama fizičarima da nekako prihvate naučne snove i fizičku poeziju našeg zeta Alberta.

Zanimljivu medijsku operaciju pokrenula je „Politika“. Namera je, čini se, bila da se analiza odgovornosti vlasti za katastrofalne posledice udara meteorološkim oružjem i same upotrebe ovog oružja prekrije pitanjima – da li postoji ili ne postoji sistem HAARP, uz nastavljanje operacija „držite antenu“ i napade ad hominem na ljude koji se bave istraživanjima sistema Novog svetskog poretka.

Nemoralni stručnjaci su puka sredstva opasne retorike vlasti. Stručnjaci za antiteoriju zavere, koje je nekada ugledni list „Politika“ na brzinu napabirčio po zamrlim i naučno i filozofski sasušenim beogradskim fakultetima i institutima, u neodgovornim izjavama i nepažljivo napisanim člancima u „Politici“ od 25. maja ove godine, pokazali su se nedoraslim svom neočekivanom državnom zadatku. Dokazujući bez dokaza i pravog poznavanja teme da u Srbiji nije bilo dejstva HAARP-a, stručne neznalice, antizaverenici po državnom nalogu, pokazali su toliko neznanje da su na kraju preterali, tako da je implicitni utisak čitave histerične „Politikine“ akcije da HAARP zapravo i ne postoji i da ga je izmislio književnik Dejan Lučić, koga je na to nagovorio reditelj Abramović.

Čitav tim „Politikinih“ stručnih pitbul terijera, među kojima se pored lukavog psihologa ističe i jedan fizičar, koga inače studenti na fakultetu zovu Higsov Bozon (on će se prepoznati ko je) jer provodi više vremena tezgareći u CERN-u nego na nastavi, učinio je sledeće greške:

Zamena teza im je jedna od perfidnijih metoda za izvrgavanje ruglu ljudi koji veruju u teorije zavere. „Nađite mi antenu u Barajevu ili na teritoriji Srbije!“ Ova nevešta zloupotreba elementarne logike razbija se pitanjem: „Ko vam je rekao da antena kojom se deluje u oblasti Srbije mora i da bude na njenoj teritoriji?!“

Pitanje kompetentnosti: kompetentni su samo oni koji imaju titulu (diplomu). Tako da čoveku koji govori o tome da mu je vodena bujica odnela kuću i klizište spralo temelje ne treba verovati jer on nije ni stručnjak za vodoprivredu niti za građevinu. Pitam se šta bi rekli za pojedinca koji slučajno ima diplomu iz date oblasti a misli suprotno?! Verovatno bi mu se našla mana koja ga diskredituje! Iznad svega: prenebregava se činjenica da su upravo ti diplomirani eksperti (najčešće zaposleni u državnim institucijama) ljudi od kojih nećete saznati istinu, jer je njihov moral (savest) u šaci onih koji ih plaćaju i time održavaju njihovu egzistenciju (redak je novinar koji će objaviti istinu ako zna da njegova egzistencija zavisi od onoga koji može da mu da otkaz zbog neposlušnosti?!) Nije slučajno što se globalno ljudi usmeravaju na uske specijalnosti kako pojedinac ne bi imao uvid u kontekst, to jest stekao širu sliku, koja smanjuje entropiju i podiže stepen kritičke svesti. Kako vidimo, nekada naš list „Politika“ zalaže se danas za zabranu mišljenja van opšteg klišea i uske profesije!

Veoma podla deduktivna psihološka analiza Nebojše Jovanovića, koja uvredljivim tonom govori o onima koji „odskaču“ time što „žele da sebe smatraju elitom koja prosvećuje neprosvećene mase“. Pitam se zašto nije takvu analizu napravio za govor predsednika vlade na sednici pred kamerama i javnosti Srbije. Neubedljivo i nevešto, Jovanović navodi budalaste primere koristeći one koji hoće na bagerima u Barajevo da ruše antene i patrijarha koji za kataklizmu proglašava gej paradu kako bi skrenuo i bagatelisao ozbiljan problem meteorološkog rata, diskreditijući svaku diskusiju o tome. To je demagogija poput: Pera kaže da je Beograd u Srbiji, ali Pera je narkoman i alkoholičar. Prema tome, svako je budala ko veruje da je Beograd u Srbiji. Oni koji koriste takvu retoriku nemaju za cilj istinu, nego isterivanje svoje verzije! Toliko o naučnim analizama eksperata za antizaveru u „Politici“.

[/restrictedarea]

5 komentara

  1. Šta i koliko su naši naučnici, koji slede i proučavaju delo i lik Nikole Tesle, učinili, u praktičnom smislu, da se Srbija i srbski narod zaštite od ove počasti – meteorološkog rata koji NATO besomučno vodi protiv Srbskog naroda?
    Da li postoje bilo kakva formacijska ili priručna sredtsva kojima bi se neutralisao ili znatno ublažio poguban uticaj HAARPA-a?
    Vidite, gromobran je vrlo jednostavna naprava kojom se štitimo od groma!
    Geometrijski – to je smao metalni šiljak okrenut naviše i provodnikom spojen sa zemljom…
    Da li se, sledeći analogiju jednostavnosti gromobrana, može razmišljati na sličan način za zaštitu i od zračenja HAARP-a.?
    Na takav ili sličan način bi mogli razmišljati i naši vrli naučnici, i tako praktično pomoći sebi i drugima, kao i svojim potomcima ako budu u prilici da dožive spostvenu sadašnjost, pored ove i ovakve sumorne sadašnjosti njihovih, inertnih predaka.
    Eto, dolaze i ruski inžinjeri, da ispitaju uticaj HAARP-a na vreme u Srbiji i povezanost sa skoršnjim polavama.
    Ali, nadajmo se da će oni, osim analize, pomoći i praktično – kako bi se moglo PREVENTIVNO delovati na eventualni HAARP uticaj u nekom budućem vremenu!
    To je od životnog interesa za Srbiju ali ništa manje i za Rusiju!!!
    Hvala im na pomoći!!!
    Dosta je naučničkih priča, analiza, preseka situacija,sagledavanja, informisanja, umovanja…
    Potrebna su nam, kao imperativ vremena, PRAKTIČNA, INŽINJERIJSKA REŠENJA – SAD I OVDE!!!
    Naravno, ovo podrazumeva i pratktična rešenja MOĆI MISLI I REČI!!!

    Dragan Slavnić

  2. Ovo je samo da zaseni prostotu. Sa TIME na WEATHER, sa ontologije vremena i njegove fizicke i ontoloske prirode – na metereologiju, pa obori teoriju relativiteta i diskredituj nobelovca da bih ja bio najpametniji.

  3. Ne znam da li ima veze sa HAARPOM, ali sam dve godine gledala bele tragove sto su ostavljali avioni dan pred kisu. Sutra dan kisa ne padne ili bude slaba ( tako su nam izazivali susu, po mom misljenju ). Ovoga puta pred kise koje su izazvale poplave belih tragova nije bilo, sto me je jako iznenadilo. Verovatno ih je bilo izvan regiona koji je bio zahvacen poplavom. Na taj nacin, po mom misljenju, su drzali ciklon nad regionom koji je bio zahvacen poplavom. Volela bi da neko od strucnjaka ovo prokomentarise. Belih tragova aviona nije bilo sve do, mislim 29 maja.Tacan datum nisam zapamtila , ali znam da je bio kraj maja.

    • …. za svaku ozbiljniju `operaciju` trebaju, bar – dve `ruke` ?!
      Ciklon “Tamara” je bio `fiksiran` `omotom` vazduha od 1010 mb, pa na više ( u centru je vazdušni pritisak iznosio cca 1000 mb – što je ponekad pritisak – anticiklona ?!)…

  4. Coveeek je djavo, sto bi Cvarkova bab rekla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *