Dan pobede cinično maskiran

Zbog čega srbija treba da slavi svoju prošlost, a ne da je se stidi

Piše Nenad Popović

Vrhunski je cinizam da od svih 365 dana u godini Evropska unija, predvođena Nemačkom, 1985. godine donese odluku da se Dan Evrope slavi baš 9. maja

Na današnji dan, pre tačno 69 godina, nešto iza ponoći, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke u Drugom svetskom ratu.
U ime poražene nacističke Nemačke ovaj akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, dok su u ime saveznika kapitulaciju nemačkih snaga ratifikovali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.
Istoričari se slažu da su glavnu prekretnicu u Drugom svetskom ratu donele dve pobede Crvene armije nad nemačkim Vermahtom, jedna u Staljingradu, a druga kod Kurska, u istočnoj Ukrajini. Staljingradska bitka je bila jedna od najkrvavijih, a možda i najveća pojedinačna bitka u ljudskoj istoriji. Na površini od 100.000 kvadratnih kilometara besnela je 200 dana, počev od 23. jula 1942. do 2. februara 1943. godine. Odnela je živote preko milion ruskih vojnika i civila. U njoj je učestvovalo više od dva miliona ljudi, sa 20.000 topova, oko dve hiljade tenkova i isto toliko aviona. Ovom bitkom, u kojoj su učestvovali ruski muškarci, žene, pa čak i trinaestogodišnji dečaci, Rusija je pokazala na kakve je žrtve spremna u borbi protiv fašizma, ohrabrujući mnoge oslobodilačke pokrete širom okupirane Evrope.
Vinston Čerčil je rekao: „Staljingrad je bio kraj početka, a Kurska bitka početak kraja.“
Kurska bitka odigrala se od 5. jula do 23. avgusta 1943. godine. Ova bitka je ostala zapamćena kao najveća tenkovska bitka u istoriji ratovanja. Nemačka je u Kurskoj bici raspolagala sa 900 000 vojnika i 2.700 tenkova, dok je Crvena armija imala izvesnu brojčanu prednost u ljudstvu i 3.600 tenkova. Završetkom Kurske bitke okončana je i poslednja nemačka ofanziva na Istočnom frontu. Posle ove bitke nemačka vojska se nalazi u konstantom povlačenju, a inicijativa definitivno prelazi na sovjetsku stranu, vodeći ka konačnoj pobedi nad nacističkom Nemačkom.
Pobedom u Kurskoj bici otvara se put za prelazak reke Dnjepar i oslobađanje Ukrajine, da bi konačno, na proleće 1945, Crvena armija probila nemačke linije u Poljskoj i krenula u nezadrživ pohod ka Berlinu. Snažna sovjetska ofanziva u delu Nemačke koji će kasnije postati Istočna Nemačka (DDR) imala je dva cilja. Napredak je morao da bude što je moguće brži da bi se linija dodira sa zapadnim saveznicima pomerila što više na zapad, dok je drugi motiv bio da se osvoji Berlin. Osvajanje Berlina imalo je ne samo veliki posleratni strateški značaj već i veliki simbolički značaj. Onaj ko osvoji Berlin, taj će biti pravi pobednik Drugog svetskog rata. Ruski vojnik Mihail Minin, 30. aprila 1945, popeo se na zgradu Rajhstaga u plamenu, i na njoj istakao crvenu zastavu. Rusija je odnela pobedu.
U bici za Berlin, koja je trajala od 16. aprila do 8. maja 1945, stradalo je 185 000 vojnika Crvene armije, dok je na strani nemačke vojske živote izgubilo 170 000 ljudi. Suočen sa neizbežnim padom Berlina, a time i sa konačnim krahom svog sna o hiljadugodišnjem rajhu, Adolf Hitler je 2. maja izvršio samoubistvo u svom berlinskom bunkeru.
Sedam dana posle toga, u Evropi je okončan Drugi svetski rat.
U ovom, do tada neviđenom ratnom vihoru, više od 50 miliona ljudi izgubilo je život. Najveće žrtve u borbi protiv fašizma podnela je Rusija, odnosno SSSR, čiji se gubici procenjuju na blizu 25 miliona ljudi. Jugoslavija je, prema zvaničnim podacima, imala 1,7 miliona žrtava. Imajući u vidu broj žrtava i razmeru razaranja koje je svetu doneo Drugi svetski rat, Dan pobede nad fašizmom, kada su razaranja zaustavljena, sa razlogom se smatra jednim od najvažnijih datuma u istoriji čovečanstva.
Tokom proteklih 69 godina, Dan pobede nad fašizmom doživeo je duboki simbolički i sadržinski preobražaj. Taj preobražaj je započet samo pet godina posle okončanja Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, kada je francuska vlada objavila Deklaraciju o stvaranju zajednice uglja i čelika, zapadnoevropske nadnacionalne tvorevine koja je trebalo da objedini industriju uglja i čelika dva najkrupnija proizvođača posleratne Evrope – Nemačke i Francuske.
Ovaj projekat je u istoriji ostao poznat kao Šumanov plan, koji je dobio ime po tadašnjem francuskom ministru inostranih poslova Robertu Šumanu.
Zahvaljujući ovom projektu, 9. maj se obeležava ne samo kao Dan pobede nad fašizmom već i kao Dan Evrope. Vrhunski je cinizam da od svih 365 dana u godini Evropska unija, predvođena Nemačkom, 1985. godine donese odluku da se Dan Evrope slavi baš 9. maja.
U svemu ovome postoji jedno pitanje koje se kao lažna dilema, sa jasnom političkom dimenzijom, sve češće nameće u javnosti: koji od ova dva događaja, što se obeležavaju istog datuma, današnja Evropa treba da slavi? Da li je to dan koji je označio pobedu ujedinjene Evrope nad zlom nacističke Nemačke, ili dan kada je stvorena prva naddržavna organizacija u Evropi koja suštinski predstavlja preteču sadašnje Evropske unije?
Nepravedno je, ali sa njihove tačke gledišta možda i razumljivo, da Nemačka, Hrvatska ili Mađarska, koje su u Drugom svetskom ratu bile na strani agresora, žele 9. maja da slave Dan Evrope. Ali za Srbiju, zemlju čiji je gotovo svaki stanovnik izgubio nekog bližnjeg u Drugom svetskom ratu, ta dilema ne bi smela da postoji.
Ali uprkos tome, u Srbiji se, u poslednjih nekoliko godina, proslava Dana Evrope tretira sa istim, ako ne i većim značajem, nego Dan pobede nad fašizmom. Da li je Srbiji datum kada je doneta Šumanova Deklaracija o osnivanju organizacije uglja i čelika zaista važnija od Dana pobede nad fašizmom? Ili je to samo još jedan, veoma lukav pokušaj da se tim događajem zaseni, obezvredi i gurne u zapećak onaj drugi? I da li Srbija, zaslepljena politikom bezuslovnog pridruživanja Evropskoj uniji, treba da pristane i na taj uslov da učestvuje u reviziji sopstvene istorije?
Očigledna revizija istorije, koju u osvit obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i 70-godišnjice od završetka Drugog sprovode pojedine članice Evropske unije, opasna je ne samo zbog toga što iskrivljuje istorijske činjenice, praveći od dželata žrtve, i obratno, već i zbog toga što vodi ka renesansi ideje fašizma, koja svoje otelotvorenje danas ima u fašističkom pokretu koji kroji novi državni poredak u Ukrajini.
Zahvaljujući povampirenju fašizma u Evropi, danas, kao i pre 70 godina u beloruskom selu Hatinu, ukrajinski fašisti − ovog puta u Odesi – spaljuju žive civile. Evropa ne sme da zatvara oči pred ovom pojavom, već mora stalno na nju da podseća i ukazuje kako se užasna prošlost Drugog svetskog rata nikada ne bi ponovila. Zato je važno da čitava Evropa, a posebno Srbija, 9. maja slavi Dan pobede.
Patrijarh Pavle je govorio: „Braćo, da praštamo – moramo jer je to jevanđelska zapovest, ali da zaboravimo – ne možemo. Ne možemo da zaboravimo Drugi svetski rat, i ne možemo da zaboravimo NATO bombardovanje Srbije. Onaj ko to može, neka 9. maja slavi Dan Evrope.“
Autor je član Demokratske stranke Srbije

6 komentara

  1. Ruski i Srpski narod su najvise doprineli pobedi nad fasizmom!
    Sovjetska “Crvena Armija” i njena pobeda kod Staljingrada i kasnije
    u drugim bitkama bile su kljucne u slamanju Hitlerove soldateske-presudne po dalju sudbinu covecanstva!!!Doprinos toj pobedi dao je
    i nas narod kroz svoju narodnooslobodilacku borbu.To mora da se pamti!I drugi narodi su imali svoje pokrete otpora(Grcka,Francuska)
    ali dosta slabije.
    Zapadni saveznici(SAD i V.Britanija)su rat protiv Hitlera vodili
    iskljucivo iz geostrateskih razloga-jer je on njih ugrozavao!
    Borba protiv fasizma kao ideologije kod njih je bila u drugom pla-
    nu ili sasvim potisnuta!To se pokazalo u potonjim decenijama hladn-
    og rata!!!

    • Ne zaboravite da je i beloruski narod dao ogromne zrtve zajedno sa ruskim narodom.Svaki treci Belorus je platio zivotom.U Belorusiji su izvrseni stravicni zlocini pokolja i spaljivanja celih sela.Belorusi za razliku od nas postuju svoje zrtve i ne daju da ih niko minimizira i potcvenjuje.Treba da ucimo od njih jer to je hrabar i ponosan narod.Predlazem uredniku da pozove sadasnjeg ambasadora Republike Belorusije u Beogradu Nj.E.goispodina Vladimira Cuseva da on isprica svu tragediju beloruskog naroda u tom periodu.Inace, ambasador Cusev je sa nama obicnim gradjanima proveo 78 dana i noci za vreme NATO bombardovanja i mi ga smatramo nasim ratnim drugom.Pozdrav!

  2. Srbija se sve vise distancira od ucesca velikog broja pripadnika srpskog naroda pre svega, a onda i pripadnika drugih naroda, od velicanstvene borbe protiv fasizma.To se ogleda vec duze vreme u brisanju naziva ulica, skidanju spomenika koji podsecaju na taj period istorije, malim ili nikakvim ceremonijama i sl.Predsednik Nikolic na Avalai, minisitar Vulin na groblju oslobodilaca Beograda. Gde su ostali celnici ove drzave?!? Uz duzno postovanje ministra Vulina, ali zar takav nivo odavanja pocasti?!? Pogledajte napise u nivinama.Samo kratka ili ni takva notica.Ja sam licno protestovala kod “Politike” koja je tog datuma u gornjem desnom uglu naslovne strane napisala stidljivo:Dan pobede u Valjevu sa slikom Matije Beckovica!Ogovoreno mi je pitanjem:zasto mi smeta Valjevo?!? Ne smeta mi Valjevo niti ijedna grad u ovoj zemlji, ali mi smeta sta ispade da se Dan pobede tice samo Valjeva!Mi, potomci onih koji su u tu borbi utkali svoju mladost i svoje zivote osecamo omalovazavnje tih zrtava i rezultata te borbe.Kako se stvari odvijaju,ne bi me zacudilo da uskoro i Hitleru podignemo spomenik!Kuda to ides srpski narode, kuda Srbijo?!?

  3. Sve je u pravu Marija!Eto,sada najpoznatije naše dnevne novine najavljuju na Jugu Srbije (Bujanovac i Preševo) nekakvu zajedničku vežbu VS sa vojnim jedinicama Sjedinjenih Američkih Država,Albanije, Makedonije,Hrvatske, Slovenije, i ko zna s kojim sve vojskama još ne,ali ne i sa jednom jedinom vojskom iz nama prijateljskih,slovenskih država – iz Rusije i Belorusije, na primer,koje su, kao i Srbija, dale najveće žrtve u borbi protiv fašizma! I to u vreme kada Priština samo što nije, već kroz neki dan, zvanično,uz pomoć država i vojnih paktova koji su nas bombardovali (SAD,EU,NATO) proglasila formiranje svoje,šiptarske vojske, na još uvek (po važećem našem Ustavu)prostoru države Srbije!Ta vežba,elem, treba da bude vatreni,svečani pozdrav formiranju,druge po redu, ŠIPTARSKE VOJSKE NA BALKANU!Bravoj,si,ga,nama!Plači, voljena Srbijo!Koji te, i gde te, to vode (nek njihova imena navedu informisaniji i pozvaniji od mene!)- u sigurnu propast?!

    • Gospodine Malagurski, neko je dobro “sredio” nasu vojsku po pitanju njene snage, a sada je gura da vezba sa onima koji su nam srusili drzavu, slali “Milosrdnog andjela”, napravili najvece etnicko ciscenje posle II svetskog rata,odobrili trgovinu ljudskim organima, pobili toliko ljudi…nekaznjeno do danas!I kod ovih poplava se vidi koliko nam je vojska slaba kad su gradjani morali da pomazu u ovolikom broju.Mi nemamo nuklerni potencijal ali jaka vojska je isto tako faktor odvracanja potencijalnog agresora.Sta da naucimo od onih koji nikada nisu branili svoj dom i svoje ognjiste vec su uvek napadali i razarali tudje!Kakvo ponizenje za nas!Ne mogu da verujem !ne znam ko nam moze pomoci ako sami sebi ne pomognemo!Pozdrav!

  4. Imate pravo gospodine Josipe M. O pobedi nad NACIZMOM i nacistickom Nemackom odlucio je Srpski narod odbijanjem da prihvati Trojni pakt i time stavi na stranu Nemacke, a koje ga je vlada potpisala 26 marta 1941 gMasovnim manifestacijama 27 marta 1941 Trojni pakt je odbijena i vlada smenenja. Aktom odbijanja Pakta Hitler je morao odgoditi plan “Babarosa”Munjevitog rata”:Blitz Krieg/ za mesec i po dana. I to odgadjanje rata dovelo je do poraza Nemacke.Tako rat je zasao u jesen a vremenske neprilike onemogcavale Nemackoj vodjenje tog Munjevitog rata, a to je Sovjetskoj vojci omugucilo bolje organizovanje odbrane sto je na kraju dovelo do pobede Sovjetskog Saveza i poraza Nacisticke Nemacke i Hitlera.Tako je odluka Srpskog naroda odbacivanjem da bude na strani Nacisticke Nemacker doprinela njenom porazu i tako zavrsetku II Svetskog rata!A kao nagradu za 27 mart 1941 g od nasih Saveznika dobismo nagradu OSUDU na smrt Jugpslavije i rasturanje Srbije i koje jos traje,kao i otimanje svete srpske pravoslavne zemlje KOSOVA i METOHIJE sastavnog i neotudjivog dela nase Srbije potvrdjenih Medjonarodnim ugovorima!Zamislite kako se osecaju sad ucesnici i njihove brojne familije a i sadadsnje generacije ovim NEDELOM nedelom prema Srbima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *