Borbe za gradove na istoku Ukrajine

Posle dvodnevnih borbi, Kramatorsk pod kontrolom ukrajinske vojske. Proruske i ukrajinske snage sukobile se kod Slavjanska. Aktivisti uhapšeni u Odesi pušteni na slobodu. U Harkovu zabranjeni javni skupovi. EU doprinela krizi u Ukrajini, kaže komesar za proširenje Unije Štefan File.

Ukrajinska vojska, izuzev centralnog trga i gradske opštine, preuzela je kontrolu nad Kramatorskom na istoku zemlje. Tokom operacije poginulo je 10 osoba uključujući dva vojnika, javili su ruski mediji.

Vojnici su do sada uspeli da zauzmu sve zgrade, uljučujući i zgrade MUP-a, Službe bezbednosti Ukrajine, a zauzet je i televizijski toranj. Kako javlja izveštač televizije Rusija 24, isključuju se ruski kanali i uključuje emitovanje ukrajinskih.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov saopštio je sa svog Fejsbuk naloga da su tokom protekle noći TV toranj preuzele Nacionalna garda i oružane snage. “Aktivna faza nastavljena je u zoru. Ne zaustavljamo se”, poručio je Avakov.

RIA Novosti prenele su izjavu jednog od lidera pobune u Kramatorsku da pristalice federalizacije Ukrajine drže samo centralni trg, a da trenutno nema borbi u tom gradu i da je “noć protekla relativno mirno”.

“Držimo samo centar grada i gradsku upravu”, rekao je sagovornik te agencije, dodajući da je ostalu teritoriju grada zauzela ukrajinska vojska i Nacionalna garda.

Prema njegovim rečima, ubijeno je sedam pristalica federalizacije, a ranjeno oko deset.

U nastavku specijalne operacije protiv antivladinih aktivista uSlavjansku, ukrajinski vojnici zauzeli su lokalni televizijski centar, saopštio je ukrajinski MUP, a prenosi Itartas.

Kako su mediji ranije preneli, neimenovani predstavnik proruskih aktivista rekao je da stanovnici Slavjanska nameravaju da brane svoj grad. “Dolaze ljudi i žene da se priključe ustanku. Nedostaje nam oružje”, istakao je predstavnik aktivista.

Grad je i dalje okružen kontrolnim punktovima i u njega je teško i ući i iz njega izaći.

Više od 2.000 pripadnika proruskih aktivista napalo je sedište policije uOdesi, gradu na jugu Ukrajine, gde je u petak poginulo više od 40 ljudi, javlja izveštač agencije AFP.

Napadači naoružani palicama najpre su probili kapiju s dva kamiona. Oni su tražili puštanje na slobodu svojih drugova uhapšenih u petak posle sukoba proruskih snaga i pristalica jedinstvene Ukrajine.

Nakon toga, policija je pustila 67 uhapšenih rekavši im da idu kući, prenosi Raša tudej.

Fotografija Slobodana Miloševića na barikadama

Proruski aktivisti postavili su barikade oko zgrade lokalne administracije u Kramatorsku koje su oblepili sa nekoliko slika, među kojima je i fotografija bivšeg predsednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića, javljaju novinari sa lica mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *