Борбе за градове на истоку Украјине

После дводневних борби, Краматорск под контролом украјинске војске. Проруске и украјинске снаге сукобиле се код Славјанска. Активисти ухапшени у Одеси пуштени на слободу. У Харкову забрањени јавни скупови. ЕУ допринела кризи у Украјини, каже комесар за проширење Уније Штефан Филе.

Украјинска војска, изузев централног трга и градске општине, преузeла je контролу над Краматорском на истоку земље. Током операције погинуло је 10 особа укључујући два војника, јавили су руски медији.

Војници су до сада успели да заузму све зграде, уључујући и зграде МУП-а, Службе безбедности Украјине, а заузет је и телевизијски торањ. Како јављa извештач телевизије Русија 24, искључују се руски канали и укључује емитовање украјинских.

Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков саопштио је са свог Фејсбук налога да су током протекле ноћи ТВ торањ преузеле Национална гарда и оружане снаге. “Активна фаза настављена је у зору. Не заустављамо се”, поручио је Аваков.

РИА Новости пренеле су изјаву једног од лидера побуне у Краматорску да присталице федерализације Украјине држе само централни трг, а да тренутно нема борби у том граду и да је “ноћ протекла релативно мирно”.

“Држимо само центар града и градску управу”, рекао је саговорник те агенције, додајући да је осталу територију града заузела украјинска војска и Национална гарда.

Према његовим речима, убијено је седам присталица федерализације, а рањено око десет.

У наставку специјалне операције против антивладиних активиста уСлавјанску, украјински војници заузели су локални телевизијски центар, саопштио је украјински МУП, а преноси Итартас.

Како су медији раније пренели, неименовани представник проруских активиста рекао је да становници Славјанска намеравају да бране свој град. “Долазе људи и жене да се прикључе устанку. Недостаје нам оружје”, истакао је представник активиста.

Град је и даље окружен контролним пунктовима и у њега је тешко и ући и из њега изаћи.

Више од 2.000 припадника проруских активиста напало је седиште полиције уОдеси, граду на југу Украјине, где је у петак погинуло више од 40 људи, јавља извештач агенције АФП.

Нападачи наоружани палицама најпре су пробили капију с два камиона. Они су тражили пуштање на слободу својих другова ухапшених у петак после сукоба проруских снага и присталица јединствене Украјине.

Након тога, полиција је пустила 67 ухапшених рекавши им да иду кући, преноси Раша тудеј.

Фотографија Слободана Милошевића на барикадама

Проруски активисти поставили су барикаде око зграде локалне администрације у Краматорску које су облепили са неколико слика, међу којима је и фотографија бившег председника Југославије и Србије Слободана Милошевића, јављају новинари са лица места.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *