Zemlje G7 se dogovorile o uvođenju novih sankcija protiv Rusije

Lideri “velike sedmorke” (G7) dogovorili su se da brzo reaguju po pitanju uvođenja novih sankcija protiv Rusije, izvestio je Rojters, pozivajući se na saopštenje G7.

Između ostalog, kako je navedeno u saopštenju, G7 (SAD, Nemačka, Japan, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada) su spremni da ojačaju sankcije protiv Rusije, “imajući u vidu potrebu da se obezbede mirni izbori u Ukrajini sledećeg meseca”.

“Složili smo se da ćemo delovati brzo po pitanju uvođenja dodatnih sankcija protiv Rusije. Imajući u vidu potrebu da se obezbede mirni izbori u Ukrajini sledećeg meseca, spremni smo da pojačamo sankcije,” – navodi se u saopštenju G7, koje je objavila Bela kuća.

Ranije, Rojters je preneo da će SAD i EU u ponedeljak objaviti nove sankcije protiv niza ruskih pojedinaca i organizacija. Kao što se očekuje, lista sankcija SAD će obuhvatiti 15 lica, navodno umešanih u situaciju u Ukrajini.

Američki predsednik je u petak u telefonskom razgovoru sa predsednikom Francuske, kancelarkom Nemačke i premijerima Italije i Velike Britanije, izjavio da je Vašington spreman da nametne nove sankcije Rusiji.

Ranije, SAD i EU su uvele sankcije protiv Ruske Federacije u vezi sa situacijom oko Krima, čiji stanovnici su na referendumu u martu glasali za prisajedinjenje Rusiji. Vašington i Brisel su utvrdili listu zabranjenih pojedinaca i zamrznuli njihovu imovinu. Od pravnih lica pod udarom sankcija našla se samo banka “Rusija”. Međutim, zemlje G7 su zapretile sankcijama nizu ruskih sektora ekonomije u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine.

Moskva je više puta izjavljivala da je razgovor jezikom sankcija sa Rusijom neodgovarajući i kontraproduktivan. Niz predstavnika EU je, takođe, glasalo protiv novih sankcija protiv Ruske Federacije, jer negativno utiču na privredu EU.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_04_26/Zemlje-G7-se-dogovorile-o-uvodenju-novih-sankcija-protiv-Rusije-9053/

Jedan komentar

  1. Ne veruju ni oni u TE sankcije, ali najvažnije je ne priznati poniženje i poraz, a rasterati /u suštini/ strah! Rusija, ne samo što ima prirodne resurse nego ima ono što ONI nikad nisu, niti će ikada imati, a to je SLAVNU istoriju. I tu je i njihov kompleks! G7, kažnjavate sami sebe, tako vam i treba!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *