Vučić: Vlada će biti kao tim “Bajerna”

Nastojaću da nova vlada funkcioniše kao tim i da ministarstva ne budu više partijski feudi, rekao Aleksandar Vučić za “Dojče vele”. Srbiji niko do sada nije postavio priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za članstvo u EU, kaže Vučić.

Vicepremijer Aleksandar Vučić je u intervjuu za Dojče vele istakao da hoće da zna šta se dešava u svakom ministarstvu, prenosi Beta.

“Treba napraviti vladu koja će da funkcioniše kao tim, koja možda ne mora da ima Mesija i Ćavija, nego vladu kao Bajern, koji ima izvanredan tim, on ima odlične pojedince, ali teško da su zvezde tog kalibra Riberi i Kros, ali kao što vidite igraju bolje”, rekao je Vučić.

Istakao je da će se truditi da napravi najbolji tim i da Vlada bude kao jedan, dodavši da će nastojati da se “izbegne feudalizacija” ministarstva, kao što je bilo do sada, čak i u vladi u kojoj je i on bio.

“Hoću da znam šta se dešava u svakom ministarstvu. Hoću da Ministarstvo finansija zna za svaki trošak kojeg pravi ministarstvo sporta ili kulture ili neko drugo”, rekao je Vučić, čija je Srpska napredna stranka osvojila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima 16. marta.

Govoreći o prioritetima nove vlade, Vučić je rekao da će biti pravnih i ekonomskih reformi koje su važne za Srbiju.

“Ekonomiju Srbije moramo da oživimo i ozdravimo. I industriju i poljoprivredu, i za sve to će biti potreban veliki rad i veliko strpljenje. Biće potrebna i promena svesti kod svih nas, ali i kod svih građana”, rekao je Vučić.

Promena većeg broja zakona

Kad je reč o ekonomskim reformama, Vučić je istakao da će nova vlada odmah ići u strukturalne reforme – u promenu većeg broja zakona: o stečaju, privatizaciji, zakona o radu, o državnim službenicima, osiguranju, o planiranju i izgradnji koji podrazumeva izdavanje dozvola u neuporedivo bržem roku nego do sada.

“Naša je namera da u kratkom roku kreiramo neuporedivo povoljniji zakonski ambijent za ulaganja u našu zemlju  za inostrane i za domaće investitore. Sa druge strane, moraćemo da donesemo najmanje 13 zakona koji predstavljaju implementaciju akcionih planova i zakona u oblasti vladavine prava i pravosuđa”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nova vlada moraće da razmišlja i o fiskalnoj konsolidaciji, da reformiše javnu uprave i obezbedi veći industrijski rast.

“U tom smislu pripremamo deo programa za period od 1. juna 2014. do 1. juna 2016. sa podsticajnim paketima koji moraju da budu najbolji u regionu da bismo privukli ljude da investiraju u našu zemlju, jer zašto bi došli u Srbiju ako nemaju povoljnije uslove nego u drugim zemljama”, rekao je Vučić.

Upitan da li veruje da će uspeti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Vučić je rekao da tu ima mnogo problema i da to moraju da rade institucije.

“Ovim što mi radimo, pokazuje se samo nivo političke volje. To nije dovoljno. Sve naše institucije moraju da rade još bolje, još jače i još više. Ovo što sada vidimo to je rad policije i tušilaštva, ali ono gde tek treba da se pokaže, jesu sudovi, koji moraju da budu neuporedivo efikasniji” rekao je Vučić.

“Pitanje priznanja Kosova nemoguće pitanje”

Aleksandar Vučić je rekao da Srbiji niko do sada nije postavio priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za članstvo u EU i naveo da je to pitanje u ovom trenutku nemoguće pitanje za Srbiju.

“Ja ne mogu da govorim o tome šta bi bilo kad bi bilo”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li će u jednom trenutku priznati nezavisnost Kosova ako je to uslov za učlanjenje u EU.

Naveo je da do 2017. ili 2018. godine sigurno niko neće da postavlja to pitanje jer znaju da je to za Srbiju nemoguće pitanje u ovom trenutku i da je to stvar o kojoj ne može da se razgovara.

Dodao je da će verovatno posle sledećih izbora 2017. ili 2018. godine neko drugi biti na vlasti u Srbiji.

“Ali, mislim da niko ni tada neće pristati da prihvati formalno nezavisno Kosovo. Mi shvatamo realnost i znamo da u Glogovcu, Srbici ili u Peći, sem Goraždevca, nema Srba, mi ne možemo da pobodemo srpsku zastavu. Mi živimo u realnosti, ali i Albanci treba da sagledaju realnost na severu Kosova i u nekim drugim delovima. Ali zbog toga smo tu da razgovaramo, i zbog toga razgovaramo”, rekao je Vučić.

Povodom pojedinih stavova da bi Zajednica srpskih opština koja treba da bude formirana na osnovu Briselskog sporazuma mogla da bude uvod u podelu Kosova, Vučić je rekao da misli da o podeli niko nije govorio.

Vučić spreman da predvodi delegaciju u Briselu 

Izrazio je spremnost da kao budući premijer predvodi srpsku delegaciju u pregovorima s Prištinom u Briselu, ali i naveo da treba videti na kom nivou treba da se nastave ti razgovori.

“Želim da kažem da to zavisi i od želja EU. Treba da vidimo na kom nivou treba da se nastave ti razgovori. Ali takvu vrstu obaveza nikada ne bih izbegao”, rekao je Vučić.

On je izrazio spremnost da se do kraja sprovede Briselski sporazum postignut prošlog aprila i da misli da Srbija taj posao radi na korektan način.

“Naravno, mi imamo i unutrašnje probleme, pošto ustavni zakon mora da se uskladi sa Ustavom, vezano za autonomiju, kako ne bi Ustavni sud donosio odluke o tome da to nije u skladu sa Ustavom”, rekao je Vučić.

Upitan da li će biti promena Ustava Srbije zbog sprovođenja tih odluka o Kosovu, Vučić je rekao da je to pitanje evropskih integracija.

“O tome ćemo razgovarati tokom pregovora o integracijama. Ali prvo moramo da donesemo neki ustavni zkon za sprovođenje suštinske autonomije kako bi bilo potpuno jasno kako Srbija gleda na to”, naveo je Vučić.

Na pitanje da li je spreman da se zbog pomirenja albanskog i srpskog naroda izvini zbog zločina koje su Srbi počinili na Kosovu, Vučić je naveo da ne misli da je pitanje izvinjenja ili nekakvih ličnih odnosa bilo kome za bilo šta važno.

“Mislim da je važno da oni koji su počinili zločine za to i odgovaraju”, rekao je Vučić.

3 komentara

  1. Dolazi vreme smelih:
    Citat:
    “” Ministri inostranih poslova zemalja BRIKS-a sastali su se na marginama samita posvećenog nuklearnoj bezbednosti u Hagu i ponovili svoje stavove o protivljenju sankcijama kao održivom rešenju za rešavanje ukrajinskog sukoba. Štaviše, kao predstavnici zemalja članica G-20, suprotstavili su se ideji da se Rusiji uskrati učešće na predstojećem samitu ove grupe. Donet je zaključak da u multilateralnoj organizaciji odluke ne mogu da se donose jednostrano. “”

    “”BRIKS može da predstavlja faktor koji će pomoći ostvarenju ravnoteže interesa Istoka i Zapada. Takođe, ova grupa može da doprinese osnaženju dijaloga i razmene mišljenja i da istovremeno preuzme ulogu brane prema političkim nastojanjima usmerenim ka narušavanju odnosa u svetu “”…..

    Prisna saradnja sa zemljama BRIKSa , kao i usku saradnju u okviru EvroAzijskog Saveza, Srbiji obezbeđuje budućnost.Sve ostalo je put u provaliju, jer kako vidimo zapadnjaci žele slomljenu Srbiju, isparčanu i jadnu, na tome naveliko rade!

    U pamet se braćo…

  2. Gos, Vučić obećava, priprema PREOBRAŽAJ nas Srba.Kaže da njegova
    vlada mora da radi kao Bajern opet Nemci su mu prioritet a ne recimo: U najboljoj formi Zvezda,Partizan ili Vojvodina. Nije Bajern uvek u formi imao je on dosta padova i 1914-1945 i bombardovanje 78 dana 1999 godine.Kada kažem Bajern mislim na sve
    Nemačke vlade koje su slale svoju armadu na SRBIJU I RUSIJU.I
    kaže naš vrli još PPV nemojte nas terati protiv Rusije,ALL RIGHT.
    Niko ne tera nas Srbe protiv Rusa već Vi PREOBRAŽENI I ŽUTI KARTEL zajedno.

  3. Ja ću da poludim bude li ponovio još jednom onu o promeni svesti.Mi da knjižimo gaće i čarape a on da deli arapima Vojvodinu i onda pominje ozdravljenje privrede.Kada čoveku amputiraš nogu nemože da bude zdrav, a kamoli srce kao nama Kosmet.Druga je priča koju oni žele da nametnu da nam je kao lakše da ga priznamo i da kao onda nema granica već neka fina carina i milina.Sve zarad naroda kojeg je ionako malo, a inače smo mi sami zar ne prodali Kosmet još da promenimo svest i milina.A da promenimo Vladu i Premijera? Kako niko ne postavlja to pitanje?Da znaš Vučiću kakve si debilčine primio u mom gradu u stranku plakao bi od muke.I još si im dao vlast.I nemaš pojma kako je kada završiš školu i misliš da vrediš a onda te jedan takav kreten spusti i zapečati ti sudbinu jer mu nisi simpa a dovede koga on hoće po mogućstvu veću budalu.srećna ti bila vlast sa takvima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *