Вучић: Влада ће бити као тим “Бајерна”

Настојаћу да нова влада функционише као тим и да министарства не буду више партијски феуди, рекао Александар Вучић за “Дојче веле”. Србији нико до сада није поставио признање независности Косова као услов за чланство у ЕУ, каже Вучић.

Вицепремијер Александар Вучић је у интервјуу за Дојче веле истакао да хоће да зна шта се дешава у сваком министарству, преноси Бета.

“Треба направити владу која ће да функционише као тим, која можда не мора да има Месија и Ћавија, него владу као Бајерн, који има изванредан тим, он има одличне појединце, али тешко да су звезде тог калибра Рибери и Крос, али као што видите играју боље”, рекао је Вучић.

Истакао је да ће се трудити да направи најбољи тим и да Влада буде као један, додавши да ће настојати да се “избегне феудализација” министарства, као што је било до сада, чак и у влади у којој је и он био.

“Хоћу да знам шта се дешава у сваком министарству. Хоћу да Министарство финансија зна за сваки трошак којег прави министарство спорта или културе или неко друго”, рекао је Вучић, чија је Српска напредна странка освојила апсолутну већину на парламентарним изборима 16. марта.

Говорећи о приоритетима нове владе, Вучић је рекао да ће бити правних и економских реформи које су важне за Србију.

“Економију Србије морамо да оживимо и оздравимо. И индустрију и пољопривреду, и за све то ће бити потребан велики рад и велико стрпљење. Биће потребна и промена свести код свих нас, али и код свих грађана”, рекао је Вучић.

Промена већег броја закона

Кад је реч о економским реформама, Вучић је истакао да ће нова влада одмах ићи у структуралне реформе – у промену већег броја закона: о стечају, приватизацији, закона о раду, о државним службеницима, осигурању, о планирању и изградњи који подразумева издавање дозвола у неупоредиво бржем року него до сада.

“Наша је намера да у кратком року креирамо неупоредиво повољнији законски амбијент за улагања у нашу земљу  за иностране и за домаће инвеститоре. Са друге стране, мораћемо да донесемо најмање 13 закона који представљају имплементацију акционих планова и закона у области владавине права и правосуђа”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, нова влада мораће да размишља и о фискалној консолидацији, да реформише јавну управе и обезбеди већи индустријски раст.

“У том смислу припремамо део програма за период од 1. јуна 2014. до 1. јуна 2016. са подстицајним пакетима који морају да буду најбољи у региону да бисмо привукли људе да инвестирају у нашу земљу, јер зашто би дошли у Србију ако немају повољније услове него у другим земљама”, рекао је Вучић.

Упитан да ли верује да ће успети у борби против корупције и организованог криминала, Вучић је рекао да ту има много проблема и да то морају да раде институције.

“Овим што ми радимо, показује се само ниво политичке воље. То није довољно. Све наше институције морају да раде још боље, још јаче и још више. Ово што сада видимо то је рад полиције и тушилаштва, али оно где тек треба да се покаже, јесу судови, који морају да буду неупоредиво ефикаснији” рекао је Вучић.

“Питање признања Косова немогуће питање”

Александар Вучић је рекао да Србији нико до сада није поставио признање независности Косова као услов за чланство у ЕУ и навео да је то питање у овом тренутку немогуће питање за Србију.

“Ја не могу да говорим о томе шта би било кад би било”, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли ће у једном тренутку признати независност Косова ако је то услов за учлањење у ЕУ.

Навео је да до 2017. или 2018. године сигурно нико неће да поставља то питање јер знају да је то за Србију немогуће питање у овом тренутку и да је то ствар о којој не може да се разговара.

Додао је да ће вероватно после следећих избора 2017. или 2018. године неко други бити на власти у Србији.

“Али, мислим да нико ни тада неће пристати да прихвати формално независно Косово. Ми схватамо реалност и знамо да у Глоговцу, Србици или у Пећи, сем Гораждевца, нема Срба, ми не можемо да пободемо српску заставу. Ми живимо у реалности, али и Албанци треба да сагледају реалност на северу Косова и у неким другим деловима. Али због тога смо ту да разговарамо, и због тога разговарамо”, рекао је Вучић.

Поводом појединих ставова да би Заједница српских општина која треба да буде формирана на основу Бриселског споразума могла да буде увод у поделу Косова, Вучић је рекао да мисли да о подели нико није говорио.

Вучић спреман да предводи делегацију у Бриселу 

Изразио је спремност да као будући премијер предводи српску делегацију у преговорима с Приштином у Бриселу, али и навео да треба видети на ком нивоу треба да се наставе ти разговори.

“Желим да кажем да то зависи и од жеља ЕУ. Треба да видимо на ком нивоу треба да се наставе ти разговори. Али такву врсту обавеза никада не бих избегао”, рекао је Вучић.

Он је изразио спремност да се до краја спроведе Бриселски споразум постигнут прошлог априла и да мисли да Србија тај посао ради на коректан начин.

“Наравно, ми имамо и унутрашње проблеме, пошто уставни закон мора да се усклади са Уставом, везано за аутономију, како не би Уставни суд доносио одлуке о томе да то није у складу са Уставом”, рекао је Вучић.

Упитан да ли ће бити промена Устава Србије због спровођења тих одлука о Косову, Вучић је рекао да је то питање европских интеграција.

“О томе ћемо разговарати током преговора о интеграцијама. Али прво морамо да донесемо неки уставни зкон за спровођење суштинске аутономије како би било потпуно јасно како Србија гледа на то”, навео је Вучић.

На питање да ли је спреман да се због помирења албанског и српског народа извини због злочина које су Срби починили на Косову, Вучић је навео да не мисли да је питање извињења или некаквих личних односа било коме за било шта важно.

“Мислим да је важно да они који су починили злочине за то и одговарају”, рекао је Вучић.

3 коментара

  1. Долази време смелих:
    Цитат:
    “” Министри иностраних послова земаља БРИКС-а састали су се на маргинама самита посвећеног нуклеарној безбедности у Хагу и поновили своје ставове о противљењу санкцијама као одрживом решењу за решавање украјинског сукоба. Штавише, као представници земаља чланица Г-20, супротставили су се идеји да се Русији ускрати учешће на предстојећем самиту ове групе. Донет је закључак да у мултилатералној организацији одлуке не могу да се доносе једнострано. “”

    “”БРИКС може да представља фактор који ће помоћи остварењу равнотеже интереса Истока и Запада. Такође, ова група може да допринесе оснажењу дијалога и размене мишљења и да истовремено преузме улогу бране према политичким настојањима усмереним ка нарушавању односа у свету “”…..

    Присна сарадња са земљама БРИКСа , као и уску сарадњу у оквиру ЕвроАзијског Савеза, Србији обезбеђује будућност.Све остало је пут у провалију, јер како видимо западњаци желе сломљену Србију, испарчану и јадну, на томе навелико раде!

    У памет се браћо…

  2. Гос, Вучић обећава, припрема ПРЕОБРАЖАЈ нас Срба.Каже да његова
    влада мора да ради као Бајерн опет Немци су му приоритет а не рецимо: У најбољој форми Звезда,Партизан или Војводина. Није Бајерн увек у форми имао је он доста падова и 1914-1945 и бомбардовање 78 дана 1999 године.Када кажем Бајерн мислим на све
    Немачке владе које су слале своју армаду на СРБИЈУ И РУСИЈУ.И
    каже наш врли још ППВ немојте нас терати против Русије,ALL RIGHT.
    Нико не тера нас Србе против Руса већ Ви ПРЕОБРАЖЕНИ И ЖУТИ КАРТЕЛ заједно.

  3. слађана

    Ја ћу да полудим буде ли поновио још једном ону о промени свести.Ми да књижимо гаће и чарапе а он да дели арапима Војводину и онда помиње оздрављење привреде.Када човеку ампутираш ногу неможе да буде здрав, а камоли срце као нама Космет.Друга је прича коју они желе да наметну да нам је као лакше да га признамо и да као онда нема граница већ нека фина царина и милина.Све зарад народа којег је ионако мало, а иначе смо ми сами зар не продали Космет још да променимо свест и милина.А да променимо Владу и Премијера? Како нико не поставља то питање?Да знаш Вучићу какве си дебилчине примио у мом граду у странку плакао би од муке.И још си им дао власт.И немаш појма како је када завршиш школу и мислиш да вредиш а онда те један такав кретен спусти и запечати ти судбину јер му ниси симпа а доведе кога он хоће по могућству већу будалу.срећна ти била власт са таквима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *