Ukrajinski vojnici menjaju stranu?

Više vojnika koji su juče bili na strani vlasti u Kijevu danas prelaze na stranu proruskih aktivista, javljaju ruski mediji. Demonstranti zauzeli zgradu gradske skupštine u Donjecku. U Slavjansk ušli oklopni transporteri sa ruskim zastavama.

Agencije AFP i Rojters javljaju da je oko 20 proruskih naoružanih aktivista ušlo u kancelariju gradonačelnika u Donjecku.

Naoružani muškarci kojima pripadnici obezbeđenja nisu pružili otpor, rekli su da je njihov jedini zahtev da region Donjecka održi referendum o federalizaciji Ukrajine.

“Ljudi sa fantomkama i oružjem ušli su u zgradu, a za sada nisu ulazili u kancelarije već hodaju hodnicima. Nama je rečeno da ne napuštamo kabinete i da nastavimo da radimo”, rekao je jedan od očevidaca, a prenele RIA Novosti.

U Slavjansk je, u međuvremenu, ušlo pet oklopnih transportera sa ruskim zastavama, javio je Rojters, dok Raša tudej navodi da su u pitanju ukrajinske jedinice koje su promenile stranu.

Nekoliko naoružanih muškaraca, u kamuflažnoj uniformi, sedeli su na svakom od tih vozila. Ona su se zaustavila ispred zgrade opštine koju su ranije okupirali proruski demonstranti.

Jedan od vojnika koji se predstavio kao Andrej, rekao je da je njegova jedinica deo 25. brigade vazduhoplovnih snaga Ukrajine i da su oni prešli na stranu proruskih snaga.

Kako je javio radio Glas Rusije, u gradu Kramatorsku, gde su ukrajinske snage juče zauzele aerodrom, viđeni su oklopni transporteri s ukrajinskim zastavama.

Ambasada u kontaktu sa srpskim državljanima u Ukrajini

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo da je Ambasada Srbije u Kijevu u stalnom kontaktu sa našim državljanima koji borave u Ukrajini i da ih trenutno ima oko 130.

Na Akademiji kulture i umetnosti Državnog univerziteta u Lugansku je 47 studenata iz Srbije, koji su smešteni u ograđenom kampusu Univerziteta, koji je pod stalnim obezbeđenjem, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Imajući u vidu da će školska godina na ovom Univerzitetu biti skraćena zbog najnovijih dešavanja na jugoistoku Ukrajine, ambasada Srbije u Kijevu poslaće svoje službenike u Lugansk kako bi im pomogla da se vrate u Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *