Украјински војници мењају страну?

Више војника који су јуче били на страни власти у Кијеву данас прелазе на страну проруских активиста, јављају руски медији. Демонстранти заузели зграду градске скупштине у Доњецку. У Славјанск ушли оклопни транспортери са руским заставама.

Агенције АФП и Ројтерс јављају да је око 20 проруских наоружаних активиста ушло у канцеларију градоначелника у Доњецку.

Наоружани мушкарци којима припадници обезбеђења нису пружили отпор, рекли су да је њихов једини захтев да регион Доњецка одржи референдум о федерализацији Украјине.

“Људи са фантомкама и оружјем ушли су у зграду, а за сада нису улазили у канцеларије већ ходају ходницима. Нама је речено да не напуштамо кабинете и да наставимо да радимо”, рекао је један од очевидаца, а пренеле РИА Новости.

У Славјанск је, у међувремену, ушло пет оклопних транспортера са руским заставама, јавио је Ројтерс, док Раша тудеј наводи да су у питању украјинске јединице које су промениле страну.

Неколико наоружаних мушкараца, у камуфлажној униформи, седели су на сваком од тих возила. Она су се зауставила испред зграде општине коју су раније окупирали проруски демонстранти.

Један од војника који се представио као Андреј, рекао је да је његова јединица део 25. бригаде ваздухопловних снага Украјине и да су они прешли на страну проруских снага.

Како је јавио радио Глас Русије, у граду Краматорску, где су украјинске снаге јуче заузеле аеродром, виђени су оклопни транспортери с украјинским заставама.

Амбасада у контакту са српским држављанима у Украјини

Министарство спољних послова Србије саопштило да је Амбасада Србије у Кијеву у сталном контакту са нашим држављанима који бораве у Украјини и да их тренутно има око 130.

На Академији културе и уметности Државног универзитета у Луганску је 47 студената из Србије, који су смештени у ограђеном кампусу Универзитета, који је под сталним обезбеђењем, наводи се у саопштењу Министарства.

Имајући у виду да ће школска година на овом Универзитету бити скраћена због најновијих дешавања на југоистоку Украјине, амбасада Србије у Кијеву послаће своје службенике у Луганск како би им помогла да се врате у Србију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *