“Pala” i gradska skupština u Donjecku

Proruski aktivisti zauzeli zgradu gradske skupštine u Donjecku. U Slavjansk ušli oklopni transporteri sa ruskim zastavama. Naglo zaoštravanje sukoba stavlja Ukrajinu na ivicu građanskog rata, kaže Vladimir Putin.

Dvadesetak naoružanih proruskih aktivista zauzelo je zgradu gradske skupštine u Donjecku, saopštila je portparolka gradske vlasti, prenosiRojters.

Aktivisti su bili naoružani, ali za sada nisu imali nikakve zahteve.

U Slavjansk je, u međuvremenu, ušlo pet oklopnih transportera sa ruskim zastavama, javio je Rojters, dok Raša tudej navodi da su u pitanju ukrajinske jedinice koje su promenile stranu.

Ukrajinska vojska pokrenula je juče “antiterorističke akcije” protiv proruske “narodne milicije” na jugoistoku zemlje, gde su u borbama za vojni aerodrom kod Kramatorska poginuli četvorica “milicionera”, a ranjeni su još četvorica, prenosi Tanjug.

Aktivisti “narodne milicije” saopštili su da su spremni da brane ulaze u Kramatorsk koji su nadletali ukrajinski vojni avioni i helikopteri.

Većina medijskih informacija sa lica mesta bazira se na izjavama neimenovanih svedoka koji su pominjali još žrtava, a prema njihovim tvrdnjama jedan avion ukrajinske armije oboren je iznad Kramatorska, dok su u napadu na aerodrom učestvovali plaćenici američkog “Blekvotersa”.

Zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema izjavio je da su u Slavjansku i Kramatorsku primećeni pripadnici 45. vazdušno-desantne divizije ruske armije, koji su pojačali prorusku “narodnu miliciju” u ovim gradovima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu da su potezi Kijeva protivustavni i da očekuje da će i Ujedinjene nacije i svetske sile objaviti jasnu osudu Kijeva.

O krizi na jugoistoku Ukrajine Putin je telefonom razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Kako navodi ruska agencija Itartas, Putin je rekao da naglo zaoštravanje sukoba stavlja Ukrajinu, u suštini, na ivicu građanskog rata.

Oglasila se i Bela kuća – Vašington će nastojati da ubedi Moskvu da smiri situaciju.

Grupa vojnih posmatrača OEBS-a stigla je sinoć u Sumsku oblast na severoistoku Ukrajine, a danas će posetiti susednu Harkovsku oblast, prenele su ruske agencije, pozivajući se na saopštenje sumske oblasne administracije.

U grupi su šest posmatrača iz Belgije, Holandije, Luksemburga, Gruzije, Češke i Švedske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *