Naprednjaci predložili ministre

Vlada Srbije na čijem čelu će biti Aleksandar Vučić imaće 16 ministarstava i dva ministra bez portfelja, saopšteno je nakon sednice Glavnog odbora stranke. Naprednjaci su predložili ukupno devet kandidata za ministre.

Ostale odluke o rešenjima za ministre doneće koalicioni partneri naprednjaka a sutra će biti poznat kompletan sastav vlade, rekao je potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović nakon sednice Glavnog odbora stranke.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić u odlazećoj vladi je od septembra 2013. bio na funkciji prvog potpredsednika Vlade Srbije, zaduženog za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala. U istom periodu je obavljao i dužnost generalnog sekretara Nacionalnog saveta za bezbednost.

Prethodno je, od jula 2012. do rekonstrukcije vlade, bio ministar odbrane i potpredsednik Vlade za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala.

Vučić je rođen u Beogradu 5. marta 1970. godine. Tokom studija bio je stipendista Fondacije za razvoj naučnog podmlatka, a izvesno vreme u mladosti, živeo je u Velikoj Britaniji. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Zorana Mihajlović vodiće Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture. Potpredsednica je SNS-a, a u prethodnom mandatu je vodila resor energetike. Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu energetike.

Ministarstvo unutrašnjih poslova vodiće Nebojša Stefanović, koji je predsedavao Narodnoj skupštini od 2012. Doktorirao je na Megatrend univerzitetu u oblasti ekonomije.

Na čelu Ministarstva odbrane biće Bratislav Gašić. Bio je poslanik do avgusta 2012, kada se opredelio za funkciju gradonačelnika Kruševca. Potpredsednik je SNS-a. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

Iz Urgentnog centra Zlatibor Lončar premestiće se na poziciju ministra zdravlja. Lončar je načelnik Intezivne nege na odeljenju Hirurgije i trenutno završava doktorsku disertaciju.

Na čelu Ministarstva finansija ostaće Lazar Krstić. Bio je ministar finansija u vladi Ivice Dačića kao nestranačka ličnost. Diplomirao je na Jejlu i radio u konsultantskoj firmi “Mekinsi”.

Ekspert iz Svetske banke Dušan Vujović postaće prvi čovek srpske privrede – osim što ima iskustva u reformama u centralnoj i istočnoj Evropi, Vujović je i profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, a angažovan je i na Harvardu.

Ministarstvo pravde povereno je Nikoli Selakoviću koji je potpredsednik SNS-a, a i u prethodnom sastavu vlade vodio je Ministarstvo pravde. Završio je osnovne i magistarske studije na Pravnom fakultetu u Beogradu, a potom upisao i doktorske.

Prvi put u ulozi ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu videćemo Kori Udovički, nekada savetnicu u Ministarstvu finansija, ministarku rudarstva i energetike i guvernerku Narodne banke. Udovički je radila i u MMF-u i Ujedinjenim nacijama.

Jadranka Joksimović, koja je predložena za ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije, je član Predsedništva SNS-a. Diplomirala je međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka.

Kako je rekao Stefanović, Aleksandar Vulin i Rasim Ljajić će takođe biti u vladi, a sutra će konačno biti saopšten kompletan sastav vlade.

Kako javlja reporterka RTS-a Jelena Obućina, Rasim Ljajić će biti na čelu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Vulin će biti na čelu Ministarstva rada i zapoljšavanja, Vanja Udovičić će biti ministar omladine i sporta, Srđan Verbić će biti ministar prosvete.

Aleksandru Antiću pripašće resor energetike i rudarstva, ministar poljoprivrede i životne sredine, biće Živanko Radovančev a Ivica Dačić biće ministar spoljnih poslova. Velimir Ilić biće ministar bez portfelja.

Stefanović je naveo da postoje još neke dileme koje imaju veze sa nekim personalnim rešenjima o kojima će sutra biti završene konsultacije.

Kako RTS nezvanično saznaje dilema je u vezi sa ministrom kulture.

Ranije je Stefanović istakao da je dogovoreno da kandidat za ministra energetike bude iz SPS-a, ali nije mogao da precizira kada će biti potpisani koalicioni sporazumi sa socijalistima i Savezom vojvođanskih Mađara.

Potpredsednik SNS-a je poručio da će svi ministri biti stalno na proveri, da neće biti nezamenjivih, i da je Glavni odbor podržao Vučića u nameri da sprovede odlučne reforme da bi građani živeli bolje.

To će ujedno biti i osnovni ciljevi vlade, zaključio je Stefanović.

Jedan komentar

  1. Ove najave mogu da obećaju stvarne promene ako se budu u praksi sprovodile!
    Ako se bude poštovao Ustav Srbije, i ako se promen usmere na obračun sa korupcijom, sa birokratijom, i ako podstaknu domaće investicije i proizvodnju, i ako uvedu normalna pravila, poštena i akos e reformiše celo društvo , korak po korak, biće bolje.
    Naravno treba sprovesti sve mere u delo, treba da se spase narod od gladi i propasti, zaštititi porodice, radnike koji rade za bedni minimalac(najmanji na svetu), zaštititi i nezaposlene da nebi upali u propast i beznađe, …dakle uvesti poštena pravila rada, skinuti sve secikese, lopuže i birokratore, dovesti poštene rdne ljude i u hodu rešavati probleme.
    Najjeftinije je platiti(pomoći konkretno i pošteno : radnike, nezaposlene i čitave porodice, da nebi postali gubitnici kao u proteklih 15 godina koje su nam samo donele zlo, siromaštvi i patološke nesrećne porodice i pojedince, koji su izgubili NADU!

    PODRŠKA za novi kabinet, naravno videćemo kako će to delovati u praksi, jer nas praksa skoro uvek demantuje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *