Напредњаци предложили министре

Влада Србије на чијем челу ће бити Александар Вучић имаће 16 министарстава и два министра без портфеља, саопштено је након седнице Главног одбора странке. Напредњаци су предложили укупно девет кандидата за министре.

Остале одлуке о решењима за министре донеће коалициони партнери напредњака а сутра ће бити познат комплетан састав владе, рекао је потпредседник СНС-а Небојша Стефановић након седнице Главног одбора странке.

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић у одлазећој влади је од септембра 2013. био на функцији првог потпредседника Владе Србије, задуженог за одбрану, безбедност и борбу против корупције и криминала. У истом периоду је обављао и дужност генералног секретара Националног савета за безбедност.

Претходно је, од јула 2012. до реконструкције владе, био министар одбране и потпредседник Владе за одбрану, безбедност и борбу против корупције и криминала.

Вучић је рођен у Београду 5. марта 1970. године. Током студија био је стипендиста Фондације за развој научног подмлатка, а извесно време у младости, живео је у Великој Британији. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду.

Зорана Михајловић водиће Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре. Потпредседница је СНС-а, а у претходном мандату је водила ресор енергетике. Докторирала је на Економском факултету Универзитета у Београду на тему енергетике.

Министарство унутрашњих послова водиће Небојша Стефановић, који је председавао Народноj скупштинi од 2012. Докторирао је на Мегатренд универзитету у области економије.

На челу Министарства одбране биће Братислав Гашић. Био је посланик до августа 2012, када се определио за функцију градоначелника Крушевца. Потпредседник је СНС-а. Дипломирао је на Економском факултету у Нишу.

Из Ургентног центра Златибор Лончар преместиће се на позицију министра здравља. Лончар је начелник Интезивне неге на одељењу Хирургије и тренутно завршава докторску дисертацију.

На челу Министарства финансија остаће Лазар Крстић. Био је министар финансија у влади Ивице Дачића као нестраначка личност. Дипломирао је на Јејлу и радио у консултантској фирми “Мекинси”.

Експерт из Светске банке Душан Вујовић постаће први човек српске привреде – осим што има искуства у реформама у централној и источној Европи, Вујовић је и професор Факултета за економију, финансије и администрацију, а ангажован је и на Харварду.

Министарство правде поверено је Николи Селаковићу који је потпредседник СНС-а, а и у претходном саставу владе водио је Министарство правде. Завршио је основне и магистарске студије на Правном факултету у Београду, а потом уписао и докторске.

Први пут у улози министарке за државну управу и локалну самоуправу видећемо Кори Удовички, некада саветницу у Министарству финансија, министарку рударства и енергетике и гувернерку Народне банке. Удовички је радила и у ММФ-у и Уједињеним нацијама.

Јадранка Јоксимовић, која је предложена за министра без портфеља задуженог за евроинтеграције, је члан Председништва СНС-а. Дипломирала је међународне односе на Факултету политичких наука.

Како је рекао Стефановић, Александар Вулин и Расим Љајић ће такође бити у влади, а сутра ће коначно бити саопштен комплетан састав владе.

Како јавља репортерка РТС-а Јелена Обућина, Расим Љајић ће бити на челу Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Вулин ће бити на челу Министарства рада и запољшавања, Вања Удовичић ће бити министар омладине и спорта, Срђан Вербић ће бити министар просвете.

Александру Антићу припашће ресор енергетике и рударства, министар пољопривреде и животне средине, биће Живанко Радованчев а Ивица Дачић биће министар спољних послова. Велимир Илић биће министар без портфеља.

Стефановић је навео да постоје још неке дилеме које имају везе са неким персоналним решењима о којима ће сутра бити завршене консултације.

Како РТС незванично сазнаје дилема је у вези са министром културе.

Раније је Стефановић истакао да је договорено да кандидат за министра енергетике буде из СПС-а, али није могао да прецизира када ће бити потписани коалициони споразуми са социјалистима и Савезом војвођанских Мађара.

Потпредседник СНС-а је поручио да ће сви министри бити стално на провери, да неће бити незамењивих, и да је Главни одбор подржао Вучића у намери да спроведе одлучне реформе да би грађани живели боље.

То ће уједно бити и основни циљеви владе, закључио је Стефановић.


Један коментар

  1. Ове најаве могу да обећају стварне промене ако се буду у пракси спроводиле!
    Ако се буде поштовао Устав Србије, и ако се промен усмере на обрачун са корупцијом, са бирократијом, и ако подстакну домаће инвестиције и производњу, и ако уведу нормална правила, поштена и акос е реформише цело друштво , корак по корак, биће боље.
    Наравно треба спровести све мере у дело, треба да се спасе народ од глади и пропасти, заштитити породице, раднике који раде за бедни минималац(најмањи на свету), заштитити и незапослене да неби упали у пропаст и безнађе, …дакле увести поштена правила рада, скинути све сецикесе, лопуже и бирократоре, довести поштене рдне људе и у ходу решавати проблеме.
    Најјефтиније је платити(помоћи конкретно и поштено : раднике, незапослене и читаве породице, да неби постали губитници као у протеклих 15 година које су нам само донеле зло, сиромаштви и патолошке несрећне породице и појединце, који су изгубили НАДУ!

    ПОДРШКА за нови кабинет, наравно видећемо како ће то деловати у пракси, јер нас пракса скоро увек демантује!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *