Malo je previše

Milorad Vučelić, glavni urednik

Prema nama je sudbina duboko nepravedna. Da se za ovu priliku osvrnemo samo na geografiju i tradiciju. Da se geografski graničimo sa Rusijom, sada bi nam bilo lako, baš kao što je Ukrajincima. Prvo bi glatko odbili oko 23 milijarde dolara ruske pomoći godišnje. Bio bi to pravi gest koji bi u EU umeli da cene. To je pokazala i Amerika jer je precizno izbrojala da su na Ukrajince u poslednjih četvrt veka potrošili skoro pet milijardi dolara.

Da smo im bliži, i  mi bismo, po ukrajinskom receptu, ušli u direktnu konfrontaciju s Rusijom. Baš kao i Crna Gora, i mi bismo rezolutno zahtevali prijem u NATO. Zabranili bismo ruski jezik i otpočeli otvorenu diskriminaciju svih Rusa.

Zbog naše udaljenosti od ruskih granica, i manjka Rusa, mi ovakvu priliku nemamo. Krajnje nepravedno. Što je još gore, ne ispunjavamo ni drugi uslov, jer nemamo, za razliku od Ukrajinaca, nikakvu fašističku ili nacističku tradiciju, nemamo nikakav antisemitski pokret, niti tu tradiciju zvanično slavimo ili afirmišemo. Niko naš ne ostavi kosti jurišajući sa trupama Vermahta na Staljingrad. Sada vam je već jasno o kakvoj je sudbinskoj nepravdi i hendikepu reč. Jer, sada je neopozivo i definitivno to jasno – mi nemamo prilike ni osnova da se ozbiljno konfrontiramo pa i zaratimo sa Rusijom.

Da nam spletom nesrećnih okolnosti ovo nije onemogućeno, i da nam je pružena prilika, došao bi, ne samo u Kijev, nego i ponovo u Beograd, sam američki potpredsednik Džo Bajden i obećao bi nam čitavih 50 miliona dolara! Ej, 50 miliona dolara! Šta bi se sve kod nas dalo uraditi sa ovolikim parama, ne možemo ni da zamislimo. Američka pomoć Srbiji se ovako svodi samo na finansiranje brojnih nevladinih antisrpskih organizacija i njihovu stalnu bojevu gotovost, poneki džip, i jedan gumeni čamac.

Ali nije za nas baš sve izgubljeno jer ako ne možemo da zaratimo sa Rusijom i izvršimo nasilnu diskriminaciju Rusa zbog narečenih objektivnih okolnosti, mi bar možemo da osujetimo izgradnju Južnog toka kroz Srbiju, ili ga našim aktivnim ignorisanjem možda preusmerimo na Rumuniju.

Ali, realno, šta mi za to možemo dobiti od Amerike? Ako su Ukrajincima i onolikoj Ukrajini za antirusko ratovanje dali 50,  mi možda možemo zakučiti jedva desetak miliona i ni dolar više. To je ta vekovna nepravda koju mi moramo da podnosimo.

[restrictedarea]

Ali, malo smo se zaleteli kada smo rekli da u Srbiji nema žive tradicije antisemitizma. Nedavno je naš najstariji dnevni list „Politika“ u svom  Kulturnom dodatku ukazao na antisemitsku ideološko-političku pozadinu knjige Nebojše Vasovića „Zar opet o Kišu?“ Prvo se u  napadačkom tekstu profesora Tihomira Brajovića  na pomenutu knjigu, u kontekst  antisemitizma, „bez ikakvog ličnog udela“ i bez ijednog razumnog razloga, nasilno i potkazivački, smeštaju Nagrada „Nikola Milošević“ i profesor Milo Lompar kao predsednik žirija. Zatim „Politika“ odbija da objavi njegov odgovor, navodno zbog dužine teksta i njegovog nepristajanja da ga skrati. A reč je, u stvari, o doslednosti u brojnim napadima na ovog autora, napadima zbog njegovog „neodstupnog zagovaranja srpskog stanovišta u našoj kulturnoj politici“. Lompar osnovano pita „Politiku“: „Da li je na delu težnja da srpsko stanovište podvedemo pod antisemitizam?“

Čitaoci „Pečata“ mogli su se o tome podrobno informisati čitajući Lomparov tekst u broju od 11. aprila ove godine. Argumentovano su otvorena pitanja obnove „javnog političkog potkazivanja“, „medijskog linča“ i duha „denuncijacije“, zabrane održavanja i politički motivisanog otkazivanja već zakazanih tribina o knjizi od „Politike“ optuženoj za antisemitizam. Postavljena su načelna pitanja o „aktuelnoj kulturnoj orijentaciji ¸Politike‘“. Ukazano je na pojave „nacionalne diskriminacije“ samog Lompara preko objavljivanja pisama čitalaca. Začuđujuće je što je tu izostala žestoka reakcija glavne urednice Ljiljane Smajlović, koja je inače više nego hipersenzibilna, bar mi u „Pečatu“ znamo, kada su takve pojave u pitanju. Ukazano je i na svojevrsno poimanje polemičke ravnopravnosti „Politike“ kroz pravilo pet na jednog.

Lompar je napisao i sledeće: „Tako izgleda svet u kome je za glavnog urednika ¸Politike‘ – u svim vladama naših nacionalnih stranaka, valjda kao garant nekih interesa značajnijih od stranačkih i nacionalnih – postavljena osoba lišena svesti o kulturi“.

Nijedan od ovih navedenih, ni drugih problema nije zavredeo bilo kakav odgovor „Politike“ ili bar urednice njenog Kulturnog dodatka. „Politika“ se odlučila za potpunu diskriminaciju profesora Lompara, pa i „Pečata“, baš kao i pre toga „Srpskog književnog lista“ u kojem je Milo Lompar objavio stavove koje je Brajović politički i ideološki potkazao na stranicama najstarijeg dnevnog lista. „Kulturno-politička akcija ¸Politike‘“ je demonstracija poznate matrice po kojoj treba potegnuti najteže diskvalifikacije, a pre svega onu o antisemitizmu, pa zatim uz lažni izgovor zabraniti odgovor napadnutom, a onda sve što on čini prećutati, ignorisati, minimalizovati i ne odazvati se uopšte na bitna i važna pitanja i probleme. To je pravi način da se osujeti kritička javnost i da se onemogući da u fokus javnog interesa dođu centralne nacionalne teme naše kulture a posebno ne ona o  srpskom stanovištu.

Moglo bi se možda zaključiti da je tu reč o nekoj posebnoj vrsti neodgovorne doslednosti. Ali nije tako. Pravi dokaz da nije reč o pomenutoj doslednosti jeste sve ono što se dešavalo oko izvesnog Ištvana Kaića i njegovog teksta „Treći metak Branke Prpe“ objavljenog u „Politici“. Tu se nije štedelo na prostoru i karakterima. Tu nije bilo skraćivanja. Kada su svetlosti i senke  drugosrbijanskih i „sabljarskih“ unutrašnjih sporenja i sukoba u pitanju, „Politika“ ne žali prostor. To mora postati centralna nacionalna tema. Tu ima mesta za čitave dosijee iz kojih se može doći do dragocenih saznanja o „veridbama sa jednom našom poznatom umetnicom“ ili o seksualnom ili ljubavnom „tadašnjem partnerstvu“. Tu se, u neposrednoj vezi sa Milanom Veruovićem i Brankom Prpom,  na karakterističan način, pominje i „treći metak“ . Naravno, tu je i „politička pozadina“ i „legalizam“ u opakom ili posprdno ciničnom kontekstu.

I tek sada razumemo zašto u „Politici“ nema prostora za neskraćenog Mila Lompara i sve druge bitne ovde pomenute teme koje se ignorišu i izbegavaju. Na taj način se i Lomparovom ekskomunikacijom postavlja rampa drugim tobožnjim ekskomunikacijama  („Ekskomunikacija Ištvana Kaića“) i brani  „ono parče slobodne teritorije koje danas štitimo ovde u ¸Politici‘“, kako bi to rekla glavna urednica ovih novina.

Kada je reč o „trećem metku“, više je nego zanimljivo i u vezi s tim značajno razmotriti i pojam kredibilnosti. Novim  izlivanjem drugosrbijanstva na magistralni srpski put, i pokušajem da se od toga napravi naše centralno pitanje, najnekredibilniji svedoci postaju Veruović, koji je „primio“ metak prilikom Đinđićevog ubistva, i Branka Prpa, koja je bila neposredno uz Ćuruviju kada je ubijen i koja je „primila“ udarac u glavu.

Malo je previše, čak i za ovako zaluđenu i sluđenu zemlju.

[/restrictedarea]

12 komentara

  1. Mozemo mi nauditi Rusiji. Prestat ce mo izvoziti nase proizvode ,bezcarinski, bez kojih ne moze Rusko trziste?! Napasti ce mo Ruske navijace kao u Poljskoj na EP, lani…. Nije bitno da ce mo mi pretrpiti stetu, nego da se SVIDIMO, americi. Moramo se “udati”..

  2. Gospodine Vučeliću,
    Da se Vi ipak niste zaletili,
    ja mislim da će Srbija tek objaviti rat Rusiji !?
    Kad gospođa trilateralka preuzme vlast, pada NIS, Jorogas, Južni tok itd.itd.itd.

  3. Apsolutno tačno!

  4. Cudnu su nam Muckalica Republiku napravili…u zadnjih 100 godina.
    Na grbu Kruna,u stvarnosti Nije,Republika sa Kraljem ,kao u kucnom pritvoru,…mada,treba i za jedno i za drugo,pitati Engleze…
    Jugoslavija nam je u dusi,silom,Crvena petokraka u srcu…milom,
    Zuta petokraka,jos nije na zastavi,(JESTE BRISELSKOJ I NOVOSADSKOJ)…ali nam je cakijom urezuju na celo,malo po malo…
    Crkvu su nam pretvorili u niskobudzetnu NVO,jos gore,crkvu “za po kuci”,ili “za svadbe i sahrane”…
    navlace nam medijski mrak na oci,kao crnu krpu osudjeniku,pred streljanje,ili vesanje…
    tako i Ruse u svojim kucama,po Ukrajini,nazivaju teroristima,ovi “nasi” mediji…koji slusaju one medije,koji su i Srbe u svojim kucama po Kosmetu,Hrvatskoj,Bosni…nazivali teroristima.
    Muckalica Republika je jedna od retkih u svetu gde kada dajes oglas za prodaju stana,pa ako ima zgrada lift,navodis,LIFT RADI?!
    Nesto sto je normalno,kod nas nije normalno.
    Nenormalno je da radi.
    Tako i Vlast,mesecima nam najavljuje Vladu,ili supervladu…uz odlucnu napomenu,imamo Vladu…VLADA RADI,pohitace mediji u svet.
    I JEDNO I DRUGO,IZAZIVA SMEH.
    Posto ne radim za pare,ne mogu reci “Kosovo je izgubljeno”,ali skrecem paznju da je Republika Srpska,BOG NA ZAMLJI ZA SVE SRBE,i da se iz Beograda,od Bosne ne pravi Drzava,a od Republike Srpske,BEOGRADSKA MUCKALICA!Da vam ne padne na pamet!!!

    • Pre nekoliko dana imali smo UZASNU izjavu Dobrice Cosica da je “Kosovo izgubljeno”???Ko ga je to pitao,zasto je to rekao,zasto nas ubija u pojam…ostaje tajna,ali je to POTPUNO NEPRIHVATLJIVO I STETNO.
      Cak da je istina,ne moze se tako govoriti.NIJE ETICKI!!!
      Rezolucija 1244 mozda jeste predvidela i Jarinje i sve,ALI JE PREDVIDELA I SRPSKI KONTIGENT MILICIJE,gde je on?
      Danas srpska vlast slavi NATO CIZMU,a R-1244,govori i o SRPSKOJ CIZMI.Gde je???
      GODINU DANA POSLE BRISELSKOG SPORAZUMA,SVE JE FORMIRANO,OSIM ZAJEDNICE SRPSKIH OPSTINA…I BEOGRAD CUTI???
      Beograd kaze,”Srbija je u sigurnim rukama”???
      Danas Vesna Pesic kaze da ce Vucic smeniti Dodika ali da nece razvijati uspesnu BiH…
      Ona (NARAVNO)brine za BIH a ne za Republiku Srpsku.
      Za to je placena.
      Posto je to ono sto sam gore naveo,iz straha od predstojecih PRVIH diplomatskih dogadjaja,jer nam PRVO dolazi Eston,(ETO SANSE DA SE ZAMERIMO RUSIMA U IZJAVI NASE VLAST)a Vucic PRVO odlazi u Sarajevo,(ETO SANSE DA SE ZAMERIMO REPUBLICI SRPSKOJ),zelim da napomenem,da Srbija nema ceka da se stidi,neka od Izetbegovica trazi da se MUSLIMANI PROCESUIRAJU ZA RATNE ZLOCINE,neka se NJIHOVA Federacija ucini funkcionalnom a da RS ostave na miru.Vucic moze da smenjuje koga hoce,ali NE SME DA NENESE STETU REPUBLICI SRPSKOJ.
      I Vucic,(Bugojno)i ja,(Podgrmec)i zena Tomislava Nikolica,(Bosansko Grahovo),imamo korene bas sa tih prostora-Federacije BiH,sva nasa sela su verovatno bez perspektive,i sta, NE SME SE UNITARIZOVATI BIH I RUSITI REPUBLIKA SRPSKA.
      Pa i taj zalosni Cosic je rekao da je “RS jedina srpska pobeda”.
      Toma i Vucic neka postave pitanje srpske bosanske krajine,od Podrgrmeca do Grahova u livanjskom polju,sa Petrovcem i Drvarom,TO JE OKUPIRANA TERITORIJA,HRVATSKE REGURALNE VOJSKE I MUSLIMANSKIH PARAVOJNIH SNAGA,tokom “oluje”…
      Neka pitaju Izetbegovica kako zive Srbi tamo,imaju li struju,vodu,posaozasto se gasi jedina fabrika u Drvaru,a director Hrvat,gde je Hrvata uvek bilo ISPOD 1%!!!
      …TAKO SE RADI,a ne samo defanziva i okretanje glave.
      NEMA SE STA VISE IZVINJAVATI MUSLIMANIMA,NEKA SE MUSLIMANI IZVINU SRBIMA,PA DA PRICAMO DALJE.
      NEKA SRBIJA CUVA KOSOVO,A SRPSKA CE SE SAMA SNACI.
      Zahvaljujuci Republici Srpskoj,DANASNJOJ,…pa ako hocete-DODIKOVOJ…sa stavom,sa kicmom…BIH NIJE PRIZNALA KOSOVO,A RUSIJA JE NA PRAVI EKONOMSKI NACIN PRISUTNA U REGIONU.
      Dodik je mozda bio ratni profiter,ali NIJE BIO RATNI HUSKAC,a to smeta i Izetbegovicu i Eston,jer NE MOGU DA GA UCENE!!!
      Ko ne vidi principijelan stav Republike Srpske,
      ZELI ZLO SRPSKOM NARODU U CELINI.

  5. Sastav parlamenta nam govori kakvi smo glasaći. Izbor nove vlade,
    govori nam o izgubljenom Kosmetu. Malo pre čusmo Dačića kako reče:
    Nova vlada ni po Briselu ni Moskve. Osta glavni predlagač NI PO BABU NI PO STRIČEVIMA već želji Vašingtona.A,U dokle dogurašmo jadni.

  6. Jao si ga nama ako i dalje budemo slušali što priča Ćosić.
    On i drugari su još prije cca 70 godina, prihvatili početak otimačine kada se nisu suprostavili “najvećem sinu naroda i narodnosti”, svom komandantu, da zabrani povratak iseljnih u toku II rata na KIM.
    Milost komandanta bila im je važnija od inegriteta naroda i države i sad neka makar ne dijele savjete.
    Rukovodstvo države jučer/danas, samo nastavlja taj proces zbog čega su jednoglasno i dobili izbore kako bi prihvatili otimačinu kao legalan proces što na duže staze ipak neće proći ?
    Život će iznjedriti neke nove klince, kojima će integritet domovine biti važniji od svih milosti gospodara a ovi tzv. pobjednici izbora, bit će prezreni a poneko možda i da odgovara za svoja zla dijela…

  7. Gos. Petre u pravu ste kada kažete JAO SI NAMA a ja dodajem sa ovima nastavljačima Ćosićevih DRUGOVA i ovih DOSOVIH,ŽUTO KARTELOVSKIM i PREOBRAŽENI SNSi. Kada ona druga polovina glasača izađe na izbore i počisti BREZOVOM metlom ove UMREŽENE PETO KOLONAŠE verovati daće biti i suđenja za VELE IZDAJU. Ovaj nereče ni reči o GASO VODU i Rusiji.Nikoliću je Putin pružio ruku koja osta u VAZDUHU. A ovi prošli izbori pokazali su koliko smo nacionalno svesni kud nas vodi PROTESTANSKO PREOBRAŽENI VUČIĆ.

  8. G. Vučeliću !!
    Imate četništvo kao “tradiciju” a to je fašizam.
    Dokaz (“Bilo je to u jednoj zemlji seljaka/ na brdovitom Balkanu/
    Umrla je mučeničkom smrču četa đaka u jednom danu/.
    “Iste su godine svi bili rođeni/ isto su im tekli školski dani itd./
    Ova pjesma je moj oslonac protiv fašizma.
    A zašto su četnici sarađivali sa Hitlerom ? Zašto ? I opet Zašto ?
    Ja to ne mogu da razumijem. Sve mogu shvatiti ali to ne razumijem.
    Zašto su, ONI, četnici sarađivali sa fašistima ?

    Nevladine organizacije ste “vi” formirali, dakle srbi (kao što se formiraju u svim republikama Jugoslavije).

    “Južni tok” je privreda i nema veze sa nacijom i/ili nacijama.
    To treba da se radi. Tu nema dileme. Sve što običnim ljudima donosi olakšanje u životu i korist treba podržati.

  9. Da da, nekima je kriv književnik Ćosić, krivi četnici, mladi Kralj, Englezi pa sve do Vojislava Koštinise. A jelte, vi niste “ni luk jeli ni luk mirisali”.
    Nisu krivi naši i vaši: dedovi, očevi, stričevi, ujne i ujaci. Koju vunu svi mi sada “drndamo” dok nam se šerure brojleri ispiljeni iz poznatog šinjela, si – lujući našu nemoć a uz pomoć Imperije. Sve što nam se događa nije Božja volja već NAŠA.
    PS. Književnik g. Ćosić, je odprilike rekao da je – Kosovo izgubljeno- rekao i to
    da je to u ovom vremenu ili nešto slično. Kamo sreće da smo se sa Arnautima razgraničiti, onda kad je to g. Ćosić predlagao. Čije ovce, toga i livada – reče svojevremeno počivši Patrijarh srpski, Pavle.

  10. Gospodine Joviša puno puta ČOBANI na tuđe livade dogone svoje ovce.Gos, Ćosić i njegova KPJ je šiptarske čobane dovela na naše
    livade KOSOVA I METOHIJE. Valda toliko znate šta se dešavalo od
    1945- do danas.

  11. Ovo je, pre, upućeno svim članovima Vlade Srbije (a po broju ih je, zajedno sa ministrima i podministrima, s portfeljom i bez portrfelja, sa sekretarima i sekretaricama, savetnicima i agencijama,bivšim i sadašnjim, više nego ikad ranije u istoriji Srbije, tako da je obična laž g. Vučića o smanjenju broja ministarstava)nego,li,komentatorima na ovoj ONLINE društrvenoj mreži:sve je, od A do Š u pravu, u svom,obogaćenom ironijom i drugim stilskim figurama,tekstu g. Vučelić!Ali, da skratim i da pitam onu vruću proeuroatlantsku PTICOPEVKU Jadranku Joksimović – koju g. Vučić, ne slučajno, pušta, ispred mnogih drugih za ovu priliku pozvanijih ministara – da satim baljezga na Televiziji slavospeve EU, naravno, uz naglasak da ćemo,sada, dobiti drag ocenu pomoć zemalja članica EU zato što smo kandidati za ulazak u EU (čitaj: zato što ćemo se uskoro i ,zvanično, odreći Kosova i Metohije u korist Šiptara, kako bi ONI na istorijskim poristorima Srbije komotno napravili svoju, drugu po redu, državu na Balkanu!): A,KO TO,SAD, PRVI STIŽE U do guše i do krova POTOPLJENU SRBIJU DA PRUŽI POMOĆ?Da to,slučajno, NE BEHU RUSI? Slučajno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *