Crno more kao „crna belega“ za američki sistem «Idžis»

Pojačava se vojno prisustvo SAD kod južnih granica Rusije i Ukrajine. U Crnom moru se već nalaze dva američka vojna broda – razarač Donald Cook i fregata Taylor. Natovski generali više ne kriju da su njihovi radari usmereni na Krim.

Na sajtu Ratne mornarice SAD misija fregate Taylor karakteriše se na sledeći način: „uveravanje saveznika SAD u NATO-u u odlučnosti američke Ratne mornarice da jača i poboljšava interakciju u postizanju zajedničkih ciljeva u ovom regionu“.
Eksperti međutim smatraju da je u ovom slučaju cilj SAD – psihološka podrška današnjoj ukrajinskoj vlasti, zatezanje napetosti u odnosima sa Rusijom i uticaj na partnere iz Evropske unije. Ekonomski pritisak na Rusiju, koja je izašla u susret svojim sunarodnicima u Krimu, SAD su dopunili veoma ubedljivijim –prema njihovom mišljenju- argumentom snage. Razarač Donald Cook je opremljen PRO „Idžis“ i krstarećim raketama Tomahawk, a fregata Taylor je opremljena protivbrodskim raketama „Harpun“ i PVO sistemom SM-1MR “Standard”.
Ali nije sve za Ratnu mornaricu SAD išlo u redovnom režimu. Da podsetimo, 10. aprila krstarica Donald Cook sa krstarećim raketama Tomahawk uplovila je u neutralne vode Crnog mora. Pojavljivanje američkih vojnih brodova u ovom akvatorijumu u kontradiktornosti je sa konvencijom Montre – o karakteru i roku boravka u Crnom moru vojnih brodova zemalja, koji nisu priobalne na ovom moru.

Kao odgovor, Rusija je uputila nenaoružani avion Su-24 za obletanje američke krstarice. Pritom, kako smatraju eksperti on je bio opremljen najnovijom ruskom opremom radioelektronske borbe. Prema ovoj verziji, „Idžis“ je još na dovoljnoj udaljenosti registrovao letelicu, podignuta je uzbuna. Američki radari su definisali kurs zbližavanja sa ciljem. Zatim su se ekrani ugasili, „Idžis“ je prekinuo rad, rakete nisu mogli da dobiju podatke navođenja na cilj. A Su-24 je prošao nad krstaricom, napravio borbeni zaokret i imitirao raketni napad na cilj. Nakon toga je napravio zaokret i ponovio manevar. I tako 12 puta.

Po svemu sudeći, svi pokušaji oživljavanja „Idžisa“ da se daju podaci navođenja na cilj za PVO, doživeli su neuspeh.

Ispalo je, da je frontovski bombarder bez naoružanja, ali sa opremom za radioelektronsko blokiranje radarskih sredstava protivnika, izašao na kraj sa razaračem. Eksperti objašnjavaju ovu činjenicu znatnim manama najsavremenijeg američkog sistema PVO i PRO „Idžis“. To su mogućnosti praćenja ciljeva. Oni dobro rade kada je ovih brodova nekoliko i postoji koordinacija. U ovoj situaciji bio je samo jedan razarač. Očigledno je, da algoritam rada radarskih sredstava na razaraču u sistemu „Idžis“ prilikom aktiviranja sistema radioelektronske neutralizacije sa Su-24, – nije profunkcionisao. Najsavremeniji sistem, pre svega njen informacioni, radarski deo, nije radio na adekvatan način.

Kako javljaju strana sredstva javnog informisanja, nakon incidenta, „Donald Kuk“ je urgentno uplovio u luku u Rumuniji. 27 članova posade su podneli raport o otkazu. Kako kažu, svih 27 vojnih lica su naveli, da nemaju nameru da rizikuju svojim životom. O tome posredno potvrđuje izjava Pentagona. U njoj se tvrdi da je akcija demoralizovala posadu američkog broda.

Stručnjaci smatraju, da sa vojnog aspekta Amerikanci će se zamisliti u vezi usavršavanja sistema „Idžis“. Sa političkog aspekta, ne očekuju se demontracioni potezi sa jedne ili druge strane. Ali je za SAD to krajnje neprijatna epizoda. U celini, sistem PRO, koji oni uspostavljaju, zahteva kolosalna sredstva. Svaki put treba dokazivati, da je potrebno izdvajati ova sredstva iz budžeta. U isto vreme, zemaljska komponenta PRO – protivrakete u silosima – bila je testirana u idealnim uslovima i pokazala je nizak nivo efikasnosti. Pentagon to brižno skriva. Najsavremenija komponenta – sistem „Idžis“ morskog baziranja – u ovoj situaciji takođe je ispoljila svoju slabu stranu.

Sistem, koji je koristio ruski Su-24 i šokirao američki razarač „Donald Kuk“, naziva se „Hibini“ – po istoimenim planinama na Koljskom poluostrovu iza polarnog kruga. „Hibini“ je najnoviji sistem radiolektronskog neutralisanja protivnika. Ovim sistemom će biti opremljeni svi perspektivni ruski avioni. Nedavno je sistem imao naredna ispitivanja na vežbama na poligonu u Burjatiji. Po svemu sudeći testiranje je bilo uspešno, jer je odlučeno sa se sistem ispita u uslovima, maksimalno bliskim realnim.
http://serbian.ruvr.ru/2014_04_27/Crno-more-kao-crna-belega-za-americhki-sistem-Idzis-3511/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *