Vučićeva pobeda

Milorad Vučelić, glavni urednik

Na minulim izborima više nego ubedljivo pobedio je Aleksandar Vučić, lider Srpske napredne stranke. Pobeda je takva i tolika da se njegov legitimitet ne može dovesti u pitanje. Sva naknadna preračunavanja, priče o maloj izlaznosti i stvarnom procentu podrške  ne mogu se uzimati u obzir. Gotovo plebiscitarna narodna podrška je van sumnje i zaslužuje puno poštovanje.

Aleksandar Vučić sada nosi punu odgovornost za sve što će biti ubuduće učinjeno. To ne može podeliti ni sa jednom preostalom parlamentarnom strankom. One mu ne mogu biti ni od kakve pomoći niti mu mogu poslužiti kao pokriće za sve ono dobro ili loše  što će uraditi ili propustiti da uradi. Tu odgovornost mora pre svega podeliti sa svojom strankom kojoj verovatno predstoji ozbiljna idejna i organizaciona konsolidacija.

Možda u njegovoj stranci nema dovoljno sposobnih ljudi, ali to ne znači da se neki od njih ne mogu radom, pruženim poverenjem i obavljanjem zahtevnijih poslova i dužnosti pokazati boljim nego što se danas čine. U slučaju drugih parlamentarnih stranaka dokazano je i provereno da se radi o ne samo potpuno nesposobnim istaknutim kadrovima već i dokazanim štetočinama. Kada je o njihovoj radinosti i vrednoći reč, tu stvari stoje još gore, jer u ovom slučaju u pitanju su teški neradnici i ovejane lenčuge. Dovoljno ih je samo pogledati u prepodnevnim televizijskim emisijama. U jedanaest sati prepodne oni su bunovni i upravo na silu probuđeni ljudi koji lelujaju na varljivoj granici između upravo minulog šenluka, mamurluka i mrzovolje. Potrebniji im je raso(l) ili alka selcer nego bilo šta drugo. Odista je teško zamislivo da budući premijer Vučić s njima kao ministrima može stupiti u radni kontakt sve do podneva. Ali neka to bude njegova i njihova briga.

Ubeđeni levičari i oni kojima je na srcu perspektiva levice misle da bi bilo jako dobro da se tri stranke samoproglašene levice (SPS, DS i NDS) ostave van vlasti i da se kroz parlamentarnu borbu i rad na terenu dalje kale i oštre svoja levičarska uverenja. Pošto sve tri stranke krasi najviši stepen dokazanih socijalističkih i socijaldemokratskih ideoloških opredeljenja, za njihov opstanak i jedinstvo ne treba brinuti. Njih na okupu ne drže funkcije u vlasti, nego levičarska ideologija. Kroz borbu mišljenja uz jačanje sindikalnog pokreta, nove socijalne projekte i predloge zakona i kroz klasni internacionalizam rodio bi se, možda, i neki novi lider radničkog pokreta u Srbiji. Taj lider možda ne mora biti baš novi Karl Marks, ali bi mogao biti bar Fridrih Engels u liku Borisa Tadića, Dragana Đilasa ili Ivice Dačića. Bude li neki od ovih likova krasio buduću vladu, biće to ozbiljan dokaz da Vučić ima dugoročno loše namere prema srpskoj levici.

[restrictedarea]

Ostali koji uopšte ne brinu o levici govore da bi stavljanje pomenutih partija i lidera u vlast bilo za Vučića svojevrsno vezivanje za političke mrce. Nekada je to bila najveća kazna a u ovom slučaju bila bi reč o svojevrsnom dobrovoljnom samokažnjavanju. Ima i onih koji su veoma zabrinuti za demokratiju i izgled parlamenta – ukoliko bi ova razna politička kupljevina listom ušla u vlast. Ko bi uopšte bio opozicija? Ko će  kukumavčiti protiv tabloida i diktature, jer  je to izgleda jedina delatnost kojom se ta potencijalna opozicija  bavi. Zar da sav opozicioni teret padne na pleća Rize Halimija i Sulejmana Ugljanina?

Ne treba zaboraviti na osobenu pojavu Bojana Pajtića. Njegova vlast u Vojvodini jeste potpuno nelegitimna i mora na izborima što pre biti okončana. Ipak, Pajtiću bi  trebalo dati neku priliku da se učestalo javno pojavljuje.  Onako uvek sveže kvarcovan, depiliran, nabildovan sa tesnim i zategnutim majičicama i prkosno bez brushaltera, kao hipijevke iz šezdesetih godina minulog veka, on izgleda kao pazolinijevski filmski junak u samoproglašenoj i kratkotrajnoj državi Salo na severu Italije. Bila bi prava šteta da ostanemo uskraćeni za svakodnevni pogled na njegovu pojavu, ako već ne čeznemo za njegovom neposrednom blizinom.

Doduše, preostale parlamentarne stranke za vlast preporučuju razvaline društva i ekonomije koje su one za sobom Vučiću ostavile kao nasleđe. Ko bolje od njih zna za počinjena nepočinstva? Oni mogu postati neka vrsta lokatora naših najvećih nevolja i samo u tom cilju mogu da budu pripušteni u vladu, naravno ako politički preteknu Šarićevo suđenje.

Van parlamenta ostaje Vojislav Koštunica. Njegova ostavština je bitno različita od onoga što su iza sebe ostavile pomenute parlamentarne stranke i njihovi lideri. Svakome ko bude vodio računa o Srbiji njegove ideje političke, ekonomske i vojne neutralnosti moraju biti osnovni putokaz. Geopolitička situacija u svetu to svakim danom dokazuje. Stranputice Evropske unije sve su uočljivije. Najnovije američko primoravanje evropskih zemalja, na čelu sa Nemačkom, na oštru konfrontaciju sa Rusijom (povodom samoopredeljenja Krima) upućuje na prepoznatljive obrise strategije Drang nach Osten u kojoj Srbima uvek pripada dobro poznata uloga. Ohrabrujući je priličan otpor ovoj vrsti politike, koji dolazi iz redova nemačkih kapitalista, političara i intelektualaca. Ova politika, međutim, ima velike zagovornike i u tzv. novoj Evropi.

Koštuničina dalekovidost i doslednost ogledaju se i u tome što je on stvarni rodonačelnik energetskih sporazuma sa Rusijom koji su otpočeli NIS-om a zasada krunisani Južnim tokom. Geopolitički značaj i važnost ovog projekta višestruko su uvećani poslednjim događajima u Ukrajini i na Krimu. I što je najvažnije, tu leži velika ekonomska korist za Srbiju. Ko misli o budućnosti Srbije i odgovorno vrši vlast mora se zalagati za što bržu realizaciju ovog projekta i mora biti spreman da vešto ali hrabro odoleva EU  pritiscima.

Koštuničina zaostavština je i Ustav Srbije i svaki pokušaj njegove promene koja se mora odigrati na referendumu ozbiljno bi pretio destabilizaciji države. Takvo referendumsko izjašnjavanje može imati potrebnu podršku u parlamentu, ali bi bilo avantura koja bi, uz izvesnost poraza, ozbiljno ponovo podelila Srbiju.

Nepriznavanje nezavisnosti i državnosti Kosova mora biti naša trajna politika,  baš kao i borba za srpske interese, koja postaje nešto izglednija ako izvlačimo pametne pouke iz postojećih svetskih prilika i promena. Duh secesije, samoopredeljenja i samoproglašavanja nezavisnosti, otpočet NATO agresijom  i počinjenom nepravdom na Kosovu, zahvatio je veliki broj država, pa i Italiju, Veliku Britaniju i Španiju. Batina očigledno ima dva kraja. Naravno, mora se i dalje računati, ali zasluženo, na ruski veto i kinesku uzdržanost u SB UN.

Odlukama Ustavnog suda o neustavnosti Statuta Vojvodine i Zakona o prenosu nadležnosti, a na inicijativu Koštuničinog DSS-a, zadat je žestok udarac vojvođanskom separatizmu i predstojeći pokrajinski izbori moraju staviti tačku na to pitanje.

Ne treba smetnuti sa uma ni ono što je Koštunica učinio za Republiku Srpsku.

Nije nam namera da ovom prilikom vršimo neku iscrpniju rekapitulaciju tekovina  Koštuničine politike. Cilj nam je da ukažemo na aktuelnost i vrednost tog političkog nasleđa i nužnost njegovog baštinjenja.

Okolnosti u svetu se bitno menjaju i neophodno je vešto prilagođavanje svemu tome, ali mora se paziti da se osnovni nacionalni i državni cilj ne zaboravi i ne smetne s uma. Nekada izgleda da je lakše utemeljivačima značajnih ideja nego onima koji treba da ih sprovode. Nekada, a i sada, i jeste tako.

U takvim iskušenjima i teškoćama političar može postati   državnik koji je dostojan velike podrške naroda i njegovog pamćenja. U suprotnom, on postaje još jedno nemilo svedočanstvo o prolaznim zabludama kojima je svaki narod povremeno sklon.

[/restrictedarea]

7 komentara

  1. NASLOV na mom pečatu nepodoban za one koji su izdali sebe i svoj narod ako priznaju da su deo srpskog naroda. Prihvatiti sve što su uradili ŽUTI KARTEL ima samo jedno narodno ime IZDAJNICI.

  2. Od svih koji su u Djindjicevo vreme dosli na vlast jedini politicar koji je bio iskren i dobi najvise glasova.Svi ostali bili su sljam sxrpski sto potvrdjuju i poslednji izbori ! NE ZNAM SE ODJAVITI pa me VI ODJAVITE !

  3. Pobeda je jasna jer su držali sve poluge vlasti, jer su naprečac odlučili da se ide na izbore i obećali mnogo!

    Videćemo šta će sad da se ispuni , kakav sastav vlade će biti i kako će rešavati probleme. Vladali su dve godine(Dačić-Vučić) i nije bilo rezultata, videćemo šta će biti sad!?
    Valjalo bi da nam jednom krene, ali ozbiljno!

    Opasnost je velika po USTAV Srbije , ili ako se nastavi srljanje kao dos ada ka EU fanaticima!
    Videćemo odnos nove vlasti prema Rusiji, Kini i JUŽNOM TOKU, jer kliko se može videti Mihajlovićeva najavljuje neke investitore iz Brisela da nam tobož pomognu oko ulaganja u JUŽNI TOK; i još najavljuje paralelni gasovod sa EU : Niš-Sofija-TURSKA..što je sabotaža Južnog toka!

    Treba već jednom da se vidi ko je ko u glavnom odboru vladajuće koalicije, ko je učlanjen u međunarodne organizacije, o radi za zapadnjake , ko kroji sudbinu, …dok nije kansno!

    Videćemo šta će biti, sad ej veliki ispit, narod ej sit i plahovit, nemamo za leba,. videćemo , valjalo bi da nam krene i da se oseti jednom i boljitak umesto što se stalno udara na standard običnog naroda, jer kako vidimo tajkuni i lopurde nose po tri meseca narukcvice, niko ne vraća narodne pare!

    Privreda može da krene samo ako se podstakne domaća proizvodnja i domaći investitori, a ne da se sve nudi-daje strancima!

    DSS je zaslužio tu poziciju, naročito URS i LDP,…a Dinkić i Čeda treba ozbiljno da odgovaraju za lopovluke…

    Videćemo, nema više izgovora, valjalo bi da jednom krene nešto na bolje umesto što se steže kaiš osiromašenom narodu

  4. Gos, Vučeliću posle dva puta pročitanog Vašeg uvodnika i objašnjenja šta “POBEDNIK” treba da radi saveto-davno ALLRIGHT. ALI
    ja kao grapanin pamtim šta je pobednik govorio na STIRO-POR mitingu i u predizbornoj kampanji 2012 godine.Posle postaje PREOBRAŽENI pobednik, on će sastaviti vladu po želji EU NATO IMPERIJE, jer je to nastavak politike ŽUTOG KARTELA i nazovi levičara sa KOFERČETOM. Srbija je izgubila radničku klasu sa DOSOM i levu političku ideju, što neznači da su radnici levičari.
    Iskustvo mi govori kod izbora u Americi gde sam to doživeo. Politička ideja je jedno a borba za radnička prava su sasma nešto drugo. Gos, Koštunica i njegove misli i ideje nisu shvatljive
    za običan radni svet, toje za debatni klub ali ne za one gladne hleba i bez posla. Mnoge greške napravili su njegovi ministri i naveći priliv novca iz Šarićeve družine ubačeno u vreme vladavine
    Koštunice i Tadića. Pitanje šta će sve doći na videlo. Sa istinom bez LAKIROVKE .

  5. Uz pojam “samoproglasena levica ” zelim samo da dodam I to da su to ” veliki ljubitelji radnicke klase ” iz vila sa Dedinja I iz najnovijih Audija I BMW-ejaca…! ? Sto se Vuciceve pobede tice pre izvesnog vremena sam cuo kako je on izjavio da ce vozovi u Srbiji ici 300 km. na sat(da dobro ste procitali…! ).Posto je ta emisija bila u vecernjem terminu ja se na trenutak setih one nekadasnje emisije na radiju “Veselo vece”…? Naravno mi gradjani zemlje Srbije , “puni optimizma ” sada ocekujemo da se to I ostvari…!Ma sad ce Vucko sve da sredi…cas posla…!

    • Postoje vozovi koji idu 300 km na sat,i TEORETSKI nije sporno govoriti da se to moze desiti i u Srbiji.
      Spanija ima,medju ostalima,razvijenu mrezu brzih pruga,razdaljine do Barcelone ili Malege,iz Madrida (550-650 km),prelaze se za 2 sata i 30 min-2 sata i 45 minuta.
      Da smo sretna zemlja,imali bi Bec ili Solun za 2 sata i 45 minuta sasvim normalno.
      Cena karte je 70 eura u jednom pravcu na tim daljinama,a penzioneri i omladina imaju popust i do 40%…
      Medjutim,danas govoriti u Srbiji i vozovima koji idu 300 na sat ili cak mega projektu “Beograd na vodi”,nije realno,ili prezicnije,VRLO JE RISKANTNO.
      Spanija je sampion mita i korupcije,svi kradu ,koji mogu.
      VAZNO JE IZMISLITI JAVNE RADOVE,VELIKE PROJEKTE.
      Napravili su 45 aerodroma,neki nikada nisu upotrebljeni…plus nekoliko vojnih,prakticno na svakih milion stanovnika,po jedan aerodrom.
      Nemacka ima mnogo vise stanovnika a ima 26 aerodroma.
      Spanci su gradili privatne autoputeve oko Madrida “radiale”,na putarinu…pala je ekonomska moc,nema vozila,sve je otislo u teske dugove,raste trava po sred autoputa,kao na pokretnim stepenicama u prolazu kod Vukovog spomenika(kakav javasluk!)…VECINA DRZAVNIH BANAKA JE OPLJACKANO,gde god je politika umesala prste,rezultat su enormne pljacke.

      Tako i sa stanovima,gde je Mursija,kao najnerazvijenija i skoro najmanja spanska oblast,godisnje gradila vise stanova nego Madjarska i Austrija,zajedno.Nije Spanija jedina.
      U Irskoj ,koja je proglasila bankrot,ima 10.000 NEDOVRSENIH stanova i kuca,tako da lopovluk nema granice…
      Spanski javni dug je 90% Bruto proizvoda a privatni dug,DUPLO VECI OD JAVNOG,NEVEROVATNIH 180% BRUTO PROIZVODA!?
      SPANCI SU SE U PROSJAKE PRETVORILI ZA 24 MESECA.
      Dakle,Srbija treba da radi ODRZIVE I MANJE RIZICNE PROJEKTE.
      Do juce su se pitali sta da radimo sa dve milijarde od Telekoma???Pa platite jednu milijardu,recimo,srpski deo za Juzni tok,(ako dozvoli “EVROPSKI TOK”)…
      Paralelno,Srbija treba da dovrsi urgentno svoje tranzitne komunikacije,da ne davi ljude na tranzitu,ni privatna lica ni kamione.Da smanji putarinu,uredi parkinge…
      Zasto nekoga briga sta vozi turski kamion za Nemacku,kroz Srbiju,kao sto Francusku briga kada vidi kamion sa srpskim tablama ili bilo cijim,koji ide za Nemacku ili Italiju,kroz Francusku iz Spanije i ne zaustavlja ga.
      Drugo su povremene kontrole i selektivne kontrole,po dubini autoputa.Zaustavi svaki 50-ti kamion,kratko i kulturno…
      Ali nije normalno da svi kada im pomenes Srbiju,hvataju se za celo…
      Srbija sama treba da OSLOBODI TAJ TRANZITNI TROMB,koji je izazvan psihologijom poluzatvorenih,prosovjetskih granica.
      VALJDA SU OTVORENE GRANICE,EVROPSKE VREDNOSTI,A MI POSTAVLJAMO NA JARINJU I GDE SVE NE???
      Konacno,Srbija prve pare treba da ulaze u poljoprivredu i stocarstvo,U SVE ONO STO JE ZA VREME BORISA TADICA UNISTENO,kao posledica tzv.”evropske vizije”…
      Napunite 50.000 torova,sto je USAID (PROJEKAT PESTER),
      prebrojao…
      Ako smo predzadnji sa 1,8 krava po farmi,u Evropi(zadnji su Rumuni sa 1,5),zasto ne dajemo krave ljudima,po pet krava,jer se sa 3,5 krava moze imati korist,sa proizvodnjom mleka.
      I DA GARANTUJEMO FER OTKUP.
      Tako oziveti selo,i stimulisati radjanje dece.
      Za milijardu dolara se moze uzeti milion krava,skoro koliko je rezim Borisa Tadica unistio…
      Urugvaj je prostorno kao Srbija,stim da ima duplo manje stanovnika,IMA VISEMILIONSKI STOCNI FOND, izvozi meso …i u Tursku,koja nam je pod nosom.
      Pa ti Arapi kazu da bi kupovali meso,ZASTO TO NE RADIMO?
      Verovatno jer zapadni lobiji to ne dozvoljavaju…a onda se postavlja pitanje A CIME CE MO DA SE BAVIMO KADA UDJEMO U TU EVROPSKU UNIJU?
      Na kraju,nisu sporne ni 3 milijarde koje Arapi obecavaju,taj Muhamed se isto grli sa spanskim kraljem,kupio je za 4 milijarde dolara vecinski paket u (www.cepsa.com),kupuju zem. zadruge kod Saragose koje pakuju i skladiste seno za ishranu konje i krava,kupuju vile oko Marbelje…u centru Madrida imaju institut za saradnju…
      Izvadice oni i 3 milijarde dolara,ali ako mi to makar delom upropastimo,A RIZIK JE VELIKI,ako se to superpametno ne iskoristi…trajno smo sebi stavili omcu oko vrata.
      SRBIJA NE SME VISE DA PRAVI GRESKE,NI POLITICKE NI EKONOMSKE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *