Vlada traži sednicu SB UN zbog kosovskih snaga

Vlada Srbije zatražiće održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova i pogoršanja bezbednosno-političke situacije na KiM, kaže ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Vulin je na konferenciji za medije istakao da je Vlada duboko zabrinuta zbog pogoršanja bezbednosno-političke situacije na Kosovu i Metohiji, počevši od kamenovanja srpskih hodočasnika u Đakovici, pa do zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo, za šta, kako je kazao, još nigde nismo mogli da čujemo jasnu i određenu osudu ovakvih skandaloznih i vandalskih dešavanja.

Vulin smatra da najava prelaska kosovskih bezbednosnih snaga u kosovku vojsku mora da zabrine čitavu međunarodnu zajednicu.

“To je neprihvatljivo i protivno rezoluciji 1244, u kojoj se jasno kaže da ne može da postoji vojska na prostoru Kosova i Metohije. To je teritorija pod upravom UN i može da postoji samo jedna oružana sila, a to je Kfor”, poručio je Vulin.

Istakao je da Vlada Srbije traži hitnu sednicu Saveta bezednosti na temu poštovanja Rezolucije 1244 i najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Nasilje, prema njegovim rečima, kao da je postalo svakodnevnica na Kosovu i Metohji, usmerena je prema Srbima.

S tim u vezi je pomenuo i hapšenje u Štrpcu, zadržavanje Srba u pritvoru i pored pismenih garancija vlade Srbije, zabrana ulaska ministara vlade Srbije na prostor Kosova i Metohije i jučerašnja neshvatljiva, nemoguća za opravdati, zabrana ulaska predstvanicima DSS.

Jedan komentar

  1. Gospodine Vulin zar je moguce da vi trazite sednicu u UN? Zar vi koji ste se zajedno sa Vucicem u Dacicem odrekli rezolucije 1244 a dopustili da sve bude pod okrilje euleksa i Brisela. Sta zelite sada da postignete kada je za sve kasno jer ste se svega odrekli i siptarima sve poklonili za rad nekih obecanja EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *