Proces u Hagu, argumenti Srbije

U Međunarodnom sudu pravde izlaganjem srpskog pravnog tima nastavljena je usmena rasprava u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Hrvatski argumenti, po oceni pravnog tima Srbije, nisu bili jaki i nije se čulo ništa novo.

Srpski zastupnici će najpre osporavati navode hrvatske strane i dokazivati da počinjeni zločini nemaju bitne elemente genocida, a potom predstaviti protivtužbu Srbije iz 2010. godine.

“Najpre ćemo odgovoriti na navode hrvatske tužbe koje smo imali priliku da čujemo tokom prošle semice, a potom u drugoj polovini nedelje, predstaviti naš protivtužbeni zahtev, na koji će kasnije Hrvatska takođe imati mogućnost da odgovori, rekao je šef pravnog tima Saša Obradović u izjaviTanjugu.

Potom će profesor iz Kanade Vilijem Šabas govoriti o tumačenju Konvencije o genocidu u svetlu presude u “bosanskom slučaju” iz 2007. godine i naknadne jurisprudencije međunarodnih sudova, koja je tu presudu uglavnom podržala i uzela je za svoj autoritet, ukazao je Obradović.

“To je za nas veoma bitno jer će se na taj način pokazati sudu da je tumačenje koje je sud tada imao, a koje Hrvatska danas smatra restriktivnim na neki način, zapravo postalo autoritativno i da ovo što Hrvatska traži od suda – da se ti standardni prošire, nije osnovano”, rekao je Obradović.

Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ima ozbiljne argumente, što se očitava u činjenici da je posle sukoba tokom 90-ih u Hrvatskoj ostalo manje od 30 odsto srpskog stanovništva.

Odnosi sa susedima biće dobri, iako neki drugi nisu želeli da povuku tužbe, kaže Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *