Obradović: Genocid nad Srbima u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je genocid izvršen nad Srbima, a ne obrnuto kako to tvrdi hrvatska strana, kaže šef pravnog tima Srbije Saša Obradović. Srbija nije želela spor u Hagu, uprkos velikom broju žrtava srpskog naroda u Hrvatskoj tokom rata, ističe Obradović.

Šef pravnog tima Srbije Saša Obradović rekao je da je genocid u Hrvatskoj izvršen nad Srbima, a ne obrnuto kako to tvrdi hrvatska strana, i podsetio da je danas u toj državi, u poređenju sa 1991. godinom, ostala jedna trećina Srba.

“Ako je bilo genocida – on je izvršen prema Srbima tokom operacije ‘Oluja’ i to je naš glavni argument koje ćemo izneti tokom ove rasprave”, rekao je Obradović novinarima nakon završetka prvog dana usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Istakao je da Srbija nije želela ovaj spor uprkos velikom broju žrtava srpskog naroda u Hrvatskoj tokom rata.

“Ali do njega je došlo i mi se sada nalazimo u fazi koja se može nazvati istorijskom ironijom – srpski narod je u državi Hrvatskoj bio taj koji je doživeo genocid, poznat svima, u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom u NDH koja je u to vreme obuhvatala i BiH i Srem”, rekao je Obradović.

Podsetio je da je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i pored toga, u vreme NATO bombardovanja Srbije, podneo tužbu, jer je, navodno, srpski narod tokom oružanog sukoba devedesetih godina u Hrvatskoj izvršio genocid.

“To je podneo hrvatski predsednik koji je bio vođa separatizma, koji je uništio nekadašnju Jugoslaviju i koji je izjavio, što će biti dokumentovano pred ovim sudom, ‘da Srbi iz Hrvatske treba da nestanu'”, kaže Obradović.

“I nestali su. Danas ih je ostala jedna trećina od onog broja koji je postojao 1991. godine, i četiri puta ih je manje nego što ih je bilo 1931. godine, ali o tome danas ništa nismo čuli”, naveo je Obradović komentarišući izlaganje hrvatskog pravnog tima.

Podsećajući da se danas u MSP-u moglo štošta čuti o srpskom nacionalizmu, o JNA, on je izrazio uverenje da se o genocidu u narednim danima “neće čuti, jer ga prema hrvatskom narodu nije bilo”.

Obradović je istakao da je naš tim svestan istorijske odgovornosti koju ima u ovom postupku, ističući da Srbija ima dobre dokaze koje će izneti sudu i jake argumente koji se odnose na primenu Konvencije o sprečavanju i kažanjavanju genocida.

Napomenuo je da se srpski tim neće baviti političkim pitanjima, ali da će se u svom izlaganju iduće sedmice setiti i žrtava.

“Želimo da iz toga izgradimo bolju budućnost dva naroda”, naglasio je Obradović.

Miljenić: Predstavićemo šta se zaizsta dogodilo

Hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić rekao je da Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde želi da predstavi šta se zaista dogodilo tokom sukoba devedesetih.

“Pokazaćemo šta se u Hrvatskoj zaista dogodilo prezentujući činjenice i prepustiti sudu da donese odluku. Mi ćemo ovde pokazati istinu”, rekao je Miljenić.

Šefica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić Grotić rekla je da je Hrvatska odrekla prava da ispituje svedoke koje je predlozila Srbija.

“Mislimo da oni ničim bitnim ne mogu uticati na dokaze kroz unakrsno ispitivanje. Odlučili smo samo da uzmemo njihove pisane izjave a da sudu prepustimo ocenu dokaza”, rekla Vesna Crnić Grotić.

3 komentara

  1. Pa mili Boze, sta ce njima svedoci, oni su sve utanacili u natovskom sudu, te im ne treba dokaza. njezina je naravno poslednja!!!!!!!

  2. U tome i jeste problem, što Srbija nije želela, kako kaže, spor! Sramota je i nemam poverenja u ljude koji brane, nažalost, KONTRATUŽBU Srbije! Tu si već u inferiornom položaju, iako u MSP znaju celu istinu! Takav odnos s naše strane je i nepoštovanje žrtava hrvatskog genocida /1941,1991/ gde mi težimo samo da ne budemo okrivljeni! Katastrofa! Ceo teren je već “pripremila” prethodna demokratska vlast /pride izvinjenja/ i teško da se možemo nadati pozitivnom ishodu! Za hrvate, koje “čupa” Nemačka u najgorem slučaju “nerešeno”! Zločin OPET pobedjuje!

  3. Ovom svojom izjavom, prozivam sve odgovorne za ignorisanje žrtava zločina, razaranja i uništenja stečene imovine, Srpskog naroda nastradalog u R.Hrvatskoj!

    U vremenu od 1990.godine do danas, iz R.Hrvatske je etnički očišćeno više od 640 000 Srba a samo sa područja najvećeg dela Republike Srpske Krajine u operaciji Oluja, protjerano je više od 250 000 Srba.

    Izjavama Save Štrpca, tužba R.Srbije protiv R.Hrvatske , pokriva stradanja Srpskog naroda samo na većem delu RSKrajine a ne unutar čitave RH.

    Ono što je poznato čitavoj javnosti, jeste da je osnivač – predsednik Savo Štrbac, nevladine nestranačke organizacije Informaciono – dokumentacionog centra „Veritas“, čije je sedište bilo u Kninu a čija je glavna aktivnost njegovog delovanja prikupljanje podataka o PROGONIMA I STRADANJIMA SRPSKOG STANOVNIŠTVA NA TERITORIJI NEKADAŠNJE S.R.HRVATSKE i sveukupnim stradanjima i progonima stanovništva RSKrajine.

    Ono što je očito, jeste da su vlasti naše države, IGNORISALE STRADANJA, RAZARANJA, ŽRTVE , PROGONE za više od 400 000 stradalih Srba, koji su živeli u R.Hrvatskoj, VAN PODRUČJA RSKrajine !
    Za zločine počinjene nad njima, stradanja, razaranja, uništavanja imovine, izgleda da nitko nije u planu da se tereti, optužuje, niti da odgovara za njih!

    Oružana Hrvatska vojska nije samo ulazila u sela i gradove RSK, nego na čitavom području R.Hrvatske je vršila stravične zločine, razaranja, paljenja, rušenja i etničko čišćenje Srpskog naroda, unutar cele teritorije R.Hrvatske.

    TO JE PRAVA ISTINA O DEŠAVANJIMA U R.Hrvatskoj.

    U Haškom tribunalu, na odgovornost su pozvani ljudi za Hrtkovce, jedno mesto u R.Srbiji i o njima raspavlja Haški tribunal a za navedena stradanja Srpskog naroda u celoj R.Hrvatskoj i uništenje njihove celokupne imovine, po svemu viđenome, NITKO NIJE POZVAN NA ODGOVORNOST!

    Celokupna SVETSKA javnost, dužna je da da odgovor Srpskom narodu R.Hrvatske, DA LI I ONI IMAJU PRAVA KOJA SU PROPISANA POVELJOM UJEDINJENIH NACIJA, ILI ONA PRIPADAJU SAMO HRVATIMA i ALBANCI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *