Обрадовић: Геноцид над Србима у Хрватској

У Хрватској је геноцид извршен над Србима, а не обрнуто како то тврди хрватска страна, каже шеф правног тима Србије Саша Обрадовић. Србија није желела спор у Хагу, упркос великом броју жртава српског народа у Хрватској током рата, истиче Обрадовић.

Шеф правног тима Србије Саша Обрадовић рекао је да је геноцид у Хрватској извршен над Србима, а не обрнуто како то тврди хрватска страна, и подсетио да је данас у тој држави, у поређењу са 1991. годином, остала једна трећина Срба.

“Ако је било геноцида – он је извршен према Србима током операције ‘Олуја’ и то је наш главни аргумент које ћемо изнети током ове расправе”, рекао је Обрадовић новинарима након завршетка првог дана усмене расправе пред Међународним судом правде у Хагу.

Истакао је да Србија није желела овај спор упркос великом броју жртава српског народа у Хрватској током рата.

“Али до њега је дошло и ми се сада налазимо у фази која се може назвати историјском иронијом – српски народ је у држави Хрватској био тај који је доживео геноцид, познат свима, у Јасеновцу, Јадовну, Јастребарском у НДХ која је у то време обухватала и БиХ и Срем”, рекао је Обрадовић.

Подсетио је да је председник Хрватске Фрањо Туђман и поред тога, у време НАТО бомбардовања Србије, поднео тужбу, јер је, наводно, српски народ током оружаног сукоба деведесетих година у Хрватској извршио геноцид.

“То је поднео хрватски председник који је био вођа сепаратизма, који је уништио некадашњу Југославију и који је изјавио, што ће бити документовано пред овим судом, ‘да Срби из Хрватске треба да нестану'”, каже Обрадовић.

“И нестали су. Данас их је остала једна трећина од оног броја који је постојао 1991. године, и четири пута их је мање него што их је било 1931. године, али о томе данас ништа нисмо чули”, навео је Обрадовић коментаришући излагање хрватског правног тима.

Подсећајући да се данас у МСП-у могло штошта чути о српском национализму, о ЈНА, он је изразио уверење да се о геноциду у наредним данима “неће чути, јер га према хрватском народу није било”.

Обрадовић је истакао да је наш тим свестан историјске одговорности коју има у овом поступку, истичући да Србија има добре доказе које ће изнети суду и јаке аргументе који се односе на примену Конвенције о спречавању и кажањавању геноцида.

Напоменуо је да се српски тим неће бавити политичким питањима, али да ће се у свом излагању идуће седмице сетити и жртава.

“Желимо да из тога изградимо бољу будућност два народа”, нагласио је Обрадовић.

Миљенић: Представићемо шта се заизста догодило

Хрватски министар правде Орсат Миљенић рекао је да Хрватска пред Међународним судом правде жели да представи шта се заиста догодило током сукоба деведесетих.

“Показаћемо шта се у Хрватској заиста догодило презентујући чињенице и препустити суду да донесе одлуку. Ми ћемо овде показати истину”, рекао је Миљенић.

Шефица хрватског правног тима Весна Црнић Гротић рекла је да је Хрватска одрекла права да испитује сведоке које је предлозила Србија.

“Мислимо да они ничим битним не могу утицати на доказе кроз унакрсно испитивање. Одлучили смо само да узмемо њихове писане изјаве а да суду препустимо оцену доказа”, рекла Весна Црнић Гротић.

3 коментара

 1. Pa mili Boze, sta ce njima svedoci, oni su sve utanacili u natovskom sudu, te im ne treba dokaza. njezina je naravno poslednja!!!!!!!

 2. U tome i jeste problem, što Srbija nije želela, kako kaže, spor! Sramota je i nemam poverenja u ljude koji brane, nažalost, KONTRATUŽBU Srbije! Tu si već u inferiornom položaju, iako u MSP znaju celu istinu! Takav odnos s naše strane je i nepoštovanje žrtava hrvatskog genocida /1941,1991/ gde mi težimo samo da ne budemo okrivljeni! Katastrofa! Ceo teren je već “pripremila” prethodna demokratska vlast /pride izvinjenja/ i teško da se možemo nadati pozitivnom ishodu! Za hrvate, koje “čupa” Nemačka u najgorem slučaju “nerešeno”! Zločin OPET pobedjuje!

 3. Овом својом изјавом, прозивам све одговорне за игнорисање жртава злочина, разарања и уништења стечене имовине, Српског народа настрадалог у Р.Хрватској!

  У времену од 1990.године до данас, из Р.Хрватске је етнички очишћено више од 640 000 Срба а само са подручја највећег дела Републике Српске Крајине у операцији Олуја, протјерано је више од 250 000 Срба.

  Изјавама Саве Штрпца, тужба Р.Србије против Р.Хрватске , покрива страдања Српског народа само на већем делу РСКрајине а не унутар читаве РХ.

  Оно што је познато читавој јавности, јесте да је оснивач – председник Саво Штрбац, невладине нестраначке организације Информационо – документационог центра „Веритас“, чије је седиште било у Книну а чија је главна активност његовог деловања прикупљање података о ПРОГОНИМА И СТРАДАЊИМА СРПСКОГ СТАНОВНИШТВА НА ТЕРИТОРИЈИ НЕКАДАШЊЕ С.Р.ХРВАТСКЕ и свеукупним страдањима и прогонима становништва РСКрајине.

  Оно што је очито, јесте да су власти наше државе, ИГНОРИСАЛЕ СТРАДАЊА, РАЗАРАЊА, ЖРТВЕ , ПРОГОНЕ за више од 400 000 страдалих Срба, који су живели у Р.Хрватској, ВАН ПОДРУЧЈА РСКрајине !
  За злочине почињене над њима, страдања, разарања, уништавања имовине, изгледа да нитко није у плану да се терети, оптужује, нити да одговара за њих!

  Оружана Хрватска војска није само улазила у села и градове РСК, него на читавом подручју Р.Хрватске је вршила стравичне злочине, разарања, паљења, рушења и етничко чишћењe Српског народа, унутар целе територије Р.Хрватске.

  ТО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА О ДЕШАВАЊИМА У Р.Хрватској.

  У Хашком трибуналу, на одговорност су позвани људи за Хртковце, једно место у Р.Србији и о њима распавља Хашки трибунал а за наведена страдања Српског народа у целој Р.Хрватској и уништење њихове целокупне имовине, по свему виђеноме, НИТКО НИЈЕ ПОЗВАН НА ОДГОВОРНОСТ!

  Целокупна СВЕТСКА јавност, дужна је да да одговор Српском народу Р.Хрватске, ДА ЛИ И ОНИ ИМАЈУ ПРАВА КОЈА СУ ПРОПИСАНА ПОВЕЉОМ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА, ИЛИ ОНА ПРИПАДАЈУ САМО ХРВАТИМА и АЛБАНЦИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *