Krim se pripaja Rusiji

Parlament Krima jednoglasno je podržao pripajanje Rusiji, ali će ta odluka morati da prođe test na referendumu zakazanom za 16. mart. Istovremeno, proruske snage kontrolišu sve strateške prilaze poluostrvu.

Premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov rekao je i da su proruske snage blokirale sve ukrajinske vojne baze koje se još nisu predale, dok ukrajinski mediji javljaju da je ruska flota na ulazu u luku Sevastopolj potopila jedan rashodovani brod i time blokirala ukrajinske ratne brodove.

Aksjonov je rekao da se regionalnim bezbednosnim snagama i policiji priključilo 11.000 pripadnika samoodbrane. Veruje se da su ako ne svi, onda većina njih Rusi, iako su i ruski predsednik i ministar odbrane demantovali da su uputili snage na Krim, navela je agencija AP.

Aksjonov je, takođe, naveo da je njegova vlada u stalnom kontaktu sa ruskim zvaničnicima.

Krimske vlasti su u nedelju objavile da je većina ukrajinskih jedinica stala na stranu proruskih snaga “bez ijednog ispaljenog metka” i upozorile komandante nekoliko jedinica koje su ostale verne Kijevu da će biti podvrgnuti krivičnoj odgovornosti ukoliko odbiju da se predaju.

Ukrajinska policija preuzela je u međuvremenu kontrolu nad zgradom regionalne vlade u istočnom gradu Donjecku, jedan dan nakon što su je uzeli proruski demonstranti i razvili na njoj rusku zastavu nakon sukoba u gradu.

Izvor u lokalnoj policiji rekao je za AFP da je policija uhapsila 75 ljudi, ali je negirao da je jedan od uhapšenih proruski biznismen i vođa protesta Pavel Gubarev.

“Ljudima je bilo preporučeno da napuste zgradu. Svi su je napustili”, rekla je predstavnica policije. Zgrada je napuštena jer je policija saopštila da je u njoj postavljena bomba.

Donje spratove zgrade vlade u ponedeljak su zauzeli sledbenici Pavela Gubareva, vlasnika jedne marketinške kompanije iz Donjecka, koji je sebe proglasio “narodnim guvernerom”, tražio je da taj region prekine veze sa Kijevom i da sva kontrola nad regionalnim snagama bezbednosti bude prepuštena njemu.

Za Gubarevom je policija raspisala poternicu u sredu.

Evropska unija je rano jutros saopštila da se sankcije koje je juče uvela Ukrajini, odnose i na predsednika Viktora Janukoviča, objavivši zvanično imena i ostalih osoba na koje se odnosi ta kaznena mera.

EU je saopštila da sankcioniše 18 osoba, funkcionera bivšeg ukrajinskog režima i da zamrzava sredstva koja su proneverili.

Na listi su, pored Janukoviča, njegovi najbliži saradnici, među njima bivši ministar unutrašnjih poslova, pravde, državni tužilac, šef bezbednosnih službi i Janukovičev sin.

Sankcionisani su još bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov i njegov sin, preneo je AP.

Imena su objavljena uoči današnjeg vanrednog evropskog samita u Briselu posvećenog krizi u Ukrajini. Očekuje se odluka o tome kako će Unija reagovati na sve veće prisustvo ruskih trupa na Krimu.

Sednicu posvećenu Ukrajini danas će održati i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, i to iza zatvorenih vrata.

5 komentara

  1. Sve dolazi na svoje kod ruskog naroda i političara. Ovi neredi u
    Kijevu i Zapadnim delovima Ukrajine doprineli su mogućnost nanete
    nepravda sa BOLJŠEVIČKOM REVOLUCIJOM i momunistički raspačavanja jedinstvenog ruskog etničkog prostora evropske Rusije. Šta mi Srbi da radimo? Dali da MUČIMO, STENJEMO sagnute glave dozvoljavamo
    da nas gaze gori od nas. Ili da krenemo RUSKIM PUTEM na to imamo pravo : Proglasiti ne važeće AVNOJSKE granice jer to su doneli komunisti na štetu srpskog naroda. Zaposesti odmah bez čekanja 4 OPŠTINE SEVERA KOSMETA. Započeti razgovore sa lojalnim ŠIPTARIMA
    sugurno ih ima dosta,Vratiti Vladiku Artemija na svoju Eparhiju.
    Zahtevati da se prognani vrate na svoja imanja ko neće oduzeti i dati onome ko se vrati.

  2. Istorijski gledano Krim je uvek I bio ruski. To je nesporno. U okviru tih dogadjanja oko krima I Rusije I Ukrajine mislim da bismo I mi srbi morali da jako pazimo da se ne “istrcavamo previse ” I da se dobro pazi sta se govori I radi . Tako mislim zato jer bas oko tih dogadjanja tamo I upravo zbog toga I Amerika I NATO I EU I ceo zapad mogu da pocnu da “pritezu ” nas Srbiju I Repubiku Srpsku ! ? Voleo bih da se prevarim ali…!

  3. Gos. Nikola nije vreme da zavlačimo glavu u pesak da ništa nevidimo šta se dešava, šiptari osnivaju osnovanu vojsku pod tutorsvom EU NATO IMPERIJE. Ako sportista ne učini dobar ZALET nemože ni dobar SKOK napraviti tako i mi moramo odmah krenuti za
    onim što je naše sjediniti i UJEDINITI naše nejedinstvo.

  4. Dobar zalet dobar skok, lepo i slikovito, a sta uraditi kada vam prilikom aletavanja vas trener pometne nogu.

    Znate za Brsel i dvojac bez korlilara koji punom snagom vesla bez alrenative.

  5. Gos.Radoslave lepo je to sto Vi reagujete srcem I emocijama na sve to , ali u politici I medjudrzavnim odnosima situacija nalaze da se reaguje pragmaticno I na osnovu interesa I samo interesa ! Mi nismo supersila vec evropska drzava srednje velicine sa slabo naoruzanom vojskom I privredom u katastrofalnom stanju I vrlo losom medjunaroddnom pozicijom . Dakle…! ? Budimo realni…! Ne treba mi “da zavlacimo glavu u pesak ” I da nista ne vidimo… Naprotiv ! Mi treba da ostanemo uspravni I da sve itekako dobro vidimo, ali se ne treba istrcavati I konfrontirati jer sa time nista nebismo postigli osim sto bi se to zavrsilo vrlo brzo I sa velikom stetom po nas !Neko pametan je rekao: ” Imate pravo da zrtvujete sebe , ali nemate pravo da zrtvujete narod ! ” . Amerikanci znaju da kazu : ” Nemoj da pocinjes tucu ako nisi u stanju da je zavrsis ! “

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *