Krim izabrao Rusiju

Čak 95,5 odsto glasača na referendumu na Krimu izabralo da se ta republika pripoji Rusiji, pokazuju prvi rezultati. Visoka izlaznost. Slavlje na ulicama na Krimu. Krimska delegacija sutra putuje u Moskvu. Zapad odbacio referendum.

Stanovnici Krima odlučili su na današnjem referendumu da se ta autonomna republika Ukrajine prisajedini Rusiji.

Na osnovu polovine prebrojanih listića, za pripajanje Krima Rusiji glasalo je 95,5 odsto glasača, objavila je ruska državna agencija, prenosti Rojters.

“Danas smo doneli veoma važnu odluku koja će ući u istoriju”, objavio je premijer Krima Sergej Aksjonov na svom Tviter nalogu, a zatim najavio da će vlada Krima sutra i zvanično zatražiti pripajanje Rusiji, odmah po objavljivanju konačnih rezultata.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima će sutra predati zvaničan zahtev da se pridruži Ruskoj Federaciji, rekao je Itartasu prvi potpredsednik vlade Krima Rustam Temirgalijev.

Krimska skupština će na sutrašnjoj sednici sumirati referendum i uobličiti zvaničan zahtev za prisajedinjenje Rusiji – dodao je on.

“Moramo da započnemo politički proces spajanja sa Rusijom, koji će zahtevati odluke državne Dume, Saveta Federacije i predsednika Putina”, rekao Temirgalijev.

Sergej Aksjonov je najavio da delegacija Krima već sutra putuje u Mosvku, koja pažljivo prati rezultate referenduma.

Prema rečima portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Grigorija Karasina Moskva će rezultate razmotriti onda kada oni budu konačni.

Prethodno se oglasio predsednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Sergej Nariškin, rekavši da referendum predstavlja istorijski događaj za Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će poštovati volju glasača.

Vašington je večeras saopštio da odbacuju referendum na Krimu, ocenjujući da je u suprotnosti s ukrajinskim ustavom.

U saopštenju Bele kuće se navodi da SAD neće priznati rezultat današnjeg glasanja koje je održano, kako se navodi, “pod pretnjom nasilja i uz zastrašivanje ruskom vojnom intervencijom koja krši međunarodno pravo”.

Referendum o statusu Krima su odbacili su i London i Pariz.

Vlasti Velike Britanije su nazvale glasanje na Krimu “ismevanjem demokratije”, dok je šef francuske diplomatije Loran Fabijus poručio da Rusija mora da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Prema rečima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa međunarodnim standardima, prenela je agencija Itartas.

Na referendumu je zabeležen veoma visok odziv birača, a građani su odgovarali na dva pitanja – “Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?” i “Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?”.

U Simferopolju je odmah po zatvaranju birališta počelo okupljanje građana sa ruskim zastavama na glavnom trgu, a prema poslednjim informacijama tamo je prisutno oko 15.000 građana koji proslavljaju referndumski rezultat.

Jedan komentar

  1. Rusi su izabrali sebe svoje i svoju državu!! Koga smo mi izabrali
    da novi parlamenat nema opoziciju prema EU NATO IMPERIJI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *