Radmanović:Pripremaju demonstracije da vrate Ustav RBiH

BANJALUKA – Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović upozorio je da se “1. marta pripremaju velike demonstracije, s ciljem vraćanja na Ustav Republike BiH”.

Zbog toga je zadatak RS očuvanje Dejtonskog sporazuma, koji nije samo doneo mir, nego su njime i utvrđeni odnosi u BiH i RS kao entitet, kazao je on na sednici Skupšstine RS, na kojoj se raspravljalo o nedavnom opozivu generalnog konzula BiH u SAD Brane Pećanca, kojem se Radmanović protivio jer smatra da je odluka Presedništva destruktivna po vitalni interes RS.

Tročlano Predsedništvo BiH, u kome su i predstavnici Bošnjaka i Hrvata, 13. februara opozvalo je Pećanca zbog obeležavanja 9. januara, praznika RS u Čikagu.

Radmanović je potom najavio da će podneti zahtev za “zaštitu entitetskih interesa”. Naime, da bi odluka Predsedništva bila važeća, mora biti donesena konsenzusom. Kako to nije bio slučaj, preglasanom članu
Predsedništva ostavljena je mogućnost da se u roku od 72 sata izjasni da li je odluka destruktivna po vitalni entitetskih interes, o čemu se izjašnjava entitetski parlament u roku od 10 dana.

Radmanović je naglasio da RS po Dejtonskom sporazumu, ima pravo da zaštiti entitet, narod i pojedince, kao i da u BiH stalno postoje “ekipe koje hoće da se vrate na staro, da preglasavaju i nameću svoju volju”.

On je podsetio da članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić nisu imali argumente za opoziv Pećanca i da su doneli pogrešnu odluku. Zapitao je i da li su protesti, koji su se dogodili nakon toga u federaciji BiH, bili slučajni.
“Mislim da ništa nije slučajno. Reč je o pritisku koji nije samo pritisak na Pećanca, nego i pritisak za promenu Ustava BiH. Glavni zahtev protesta je – ukinimo Predsedništvo BiH, kantone i to u potpunosti ide”, rekao je Radmanović.

On je napomenuo i da Bošnjaci stalno obeležavaju 1. mart kao praznik BiH, iako nijednim aktom nije potvrđen kao zvanični praznik, ali nije im ispravno da RS obeležava 9.januar, dan RS, prenela je RTRS.

Predsednik RS Milorad Dodik kazao je da je važno očuvati balans iz Dejtonskog sporazuma, jer bi bez toga BiH “bila zemlja mraka u kojoj se ne bi moglo govoriti i RS bi bila preglasavana”.On je pohvalio Radmanovića jer je proglasio odluku o opozivu Pećanca destruktivnom po vitalni interes entiteta.

Dodik je pozvao i poziciju i opoziciju da podrže Radmanovićevu odluku i složio se da RS ima pravo da obeležava 9.januar, kao svoj dan, i u svetu.Ponovo je izrazio protivljenje promenama Dejtonskog sporazuma i naglasio da se pokušava scenario “masovnih ustavnih promena BiH”, s ciljem promene načina odlučivanja u Predsedništvu.
“Način izbora člana Predsedništva BiH iz RS se ne sme promeniti, mora biti direktno, odnosno, neposredno izabran”, zaključio je Dodik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *