Радмановић:Припремаjу демонстрациjе да врате Устав РБиХ

БAЊAЛУKA – Члан Председништва БиХ из Републике Српске (РС) Небоjша Радмановић упозорио jе да се “1. марта припремаjу велике демонстрациjе, с циљем враћања на Устав Републике БиХ”.

Због тога jе задатак РС очување Деjтонског споразума, коjи ниjе само донео мир, него су њиме и утврђени односи у БиХ и РС као ентитет, казао jе он на седници Скупшстине РС, на коjоj се расправљало о недавном опозиву генералног конзула БиХ у СAД Бране Пећанца, коjем се Радмановић противио jер сматра да jе одлука Преседништва деструктивна по витални интерес РС.

Tрочлано Председништво БиХ, у коме су и представници Бошњака и Хрвата, 13. фебруара опозвало jе Пећанца због обележавања 9. jануара, празника РС у Чикагу.

Радмановић jе потом наjавио да ће поднети захтев за “заштиту ентитетских интереса”. Наиме, да би одлука Председништва била важећа, мора бити донесена консензусом. Kако то ниjе био случаj, прегласаном члану
Председништва остављена jе могућност да се у року од 72 сата изjасни да ли jе одлука деструктивна по витални ентитетских интерес, о чему се изjашњава ентитетски парламент у року од 10 дана.

Радмановић jе нагласио да РС по Деjтонском споразуму, има право да заштити ентитет, народ и поjединце, као и да у БиХ стално постоjе “екипе коjе хоће да се врате на старо, да прегласаваjу и намећу своjу вољу”.

Oн jе подсетио да чланови Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и Жељко Kомшић нису имали аргументе за опозив Пећанца и да су донели погрешну одлуку. Запитао jе и да ли су протести, коjи су се догодили након тога у федерациjи БиХ, били случаjни.
“Mислим да ништа ниjе случаjно. Реч jе о притиску коjи ниjе само притисак на Пећанца, него и притисак за промену Устава БиХ. Главни захтев протеста jе – укинимо Председништво БиХ, кантоне и то у потпуности иде”, рекао jе Радмановић.

Oн jе напоменуо и да Бошњаци стално обележаваjу 1. март као празник БиХ, иако ниjедним актом ниjе потврђен као званични празник, али ниjе им исправно да РС обележава 9.jануар, дан РС, пренела jе РTРС.

Председник РС Mилорад Додик казао jе да jе важно очувати баланс из Деjтонског споразума, jер би без тога БиХ “била земља мрака у коjоj се не би могло говорити и РС би била прегласавана”.Oн jе похвалио Радмановића jер jе прогласио одлуку о опозиву Пећанца деструктивном по витални интерес ентитета.

Додик jе позвао и позициjу и опозициjу да подрже Радмановићеву одлуку и сложио се да РС има право да обележава 9.jануар, као своj дан, и у свету.Поново jе изразио противљење променама Деjтонског споразума и нагласио да се покушава сценарио “масовних уставних промена БиХ”, с циљем промене начина одлучивања у Председништву.
“Начин избора члана Председништва БиХ из РС се не сме променити, мора бити директно, односно, непосредно изабран”, закључио jе Додик.


3 коментара

  1. ЕУ НАТО ИМПЕРИЈА неће престати да ствара проблеме на ЈУГО ИСТОКУ И ИСТОКУ Европе то су све припреме за освајање Русије и целог славенског Православља. Ви браћо из Републике Српске морате тражити пуну заштиту од Русије. Ова власт у Србији издала је КОСМЕТ, и немојте веровати овим ПРЕОБРАЖЕНИМ протестантима било
    и било које државе ЕУ НАТО ИМПЕРИЈЕ. Нереди у Украјини и БХ су почетак великог обрачуна ДОБРА И ЗЛА. Сва зла овога света почињу
    на Западу. Светлост долази са Истока тама са Запаса. Само јединствени можете спасити своју и нашу Републику Српску БОЖЕ ДАЈ!

  2. Radoslave, sadašnja vlast nije izdala Kosmet niti će ikada izdati. Državna politika se protiv crnog đavola vodi mudro a ne tvrdoglavim udaranjem glavom kroz zid.

  3. I još oni koji vam ne odgovaraju pa ih brišete !?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *