Izlog knjige

Volter Pejter, Marije Epikurejac
„Filip Višnjić“, Beograd, 2011.

Roman iz 1885. engleskog pisca, umetničkog kritičara i ideologa prerafaelitskog pokreta, Voltera Pejtera, smešten u svet starog Rima, u vreme kada njegova moć pokazuje znake opadanja i kada se naslućuju velike istorijske nedaće koje će ubrzati i njegov kraj, teži ne samo da „od staroga sveta oživi iznutra ono što su arheolozi 19. veka obnovili spolja“ već da prodre u sam večni princip koji je izrodio neke ljudske arhetipove… da skrati vreme između hiljada godina, dočaravši nam svet iz ugla gledanja „koje razdire večna dilema“ i više od toga – pronađe jednu možda neponovljivu ljudskost.

Gerin skicen-blok
SAI, Beograd, 2013.

Kreativni opus Dušana Gerzića Gere (1961–1998) jednog od autentičnih predstavnika beogradske urbane i umetničke scene s kraja 20. veka, kreće se u rasponu od slika, crteža i kolaža do fotografija, slikanja na telu, karikatura i stripova.
Gera je poslednjih desetak godina života uglavnom izlagao u manjim galerijama u Parizu i Njujorku, gde je neko vreme živeo a njegov rad bio je izraz spoja burnog karaktera i delikatnosti njegove ličnosti i umetničkog postupka. Posle Gerine smrti, radovi su mu prikazivani u mnogim beogradskim galerijama. Gerin prerani odlazak lišio nas je jednog velikog talenta, ali je u isto vreme doprineo da se stvori legenda o umetniku koji ne samo da je stvarao umetnost nego ju je i žitveo. Gerin skicen-blok dopunjava Gerin opus njegovim ranim radovima – crtežima, skicama, karikaturama i stripovima – koji se sada prvi put objavljuju.

Alfred de Vinji, Stelo
„Filip Višnjić“, Beograd, 2013.

Delo francuskog klasika Alfreda de Vinjija u biti predstavlja roman ideja, sa osnovnom i najsveobuhvatnijom tezom da je ljudsko društvo, po svojoj prirodi, nužno ustrojeno tako da je njegov odnos prema pojedincu – uvek i nepomirljivo na štetu ovog drugog. On precizno i psihološki analizira mehanizme, kroz koje se, kako stoji u predgovoru knjige, u različitim istorijskim, a njemu vrlo bliskim okolnostima, ova nepomirljivost zapravo odrazila na trojicu njegovih kolega, pesnika, Francuze Žilbera i Andrea de Šenijea i Engleza Čestertona. U knjizi su prepoznatljiva večita opšta mesta ljudske patnje pokazana na primerima koji su stavljeni u različite društvene i istorijske kontekste, o čijem smislu i danas možemo da razmišljamo kao i one 1832. godine kada je Vinji ovo delo osmislio.

Miloš Kovačević, Srpski pisci u ozračju stilistike
„Filip Višnjić“, Beograd, 2013.

Svi radovi su, kako nagoveštava i naslov knjige, stilističkog, a zapravo lingvostilističkog tipa. U svim tekstovima istražuju se lingvostilističke karakteristike dela srpskih pisaca, pre svega proznih. Od deset ogleda koji čine ovu knjigu, čak osam je posvećeno proznim delima srpskih pisaca među kojima većina pripada modernoj i postmodernoj srpskoj književnosti. Jedan ogled posvećen je analizi granične oblasti književnosti: literarno-žurnalističkom žanru „kriptografske književnosti“.

Dejan Mirović, Kosovo – Palestina: sistem kriza
„Dar Alžundi“, Nadžaf, 2013.

U decembru 2013. u Iraku je izašlo arapsko izdanje knjige docenta međunarodnog prava Dejana Mirovića „Kosovo – Palestina: sistem kriza“. Izdavač (kuća „Dar Alžundi“ koja ima sedište u gradu Nadžafu) poznat je van granica Iraka. Uz Meku i Medinu, to je najznačajniji islamski centar (centar hodočašća za šiite). Prevodilac je dr Džafer Sahib, ugledni irački profesor međunarodnog prava. Tokom devedesetih i građanskog rata u bivšoj SFRJ, Sahib je uporno branio Srbiju u arapskim medijima (zbog čega je odlikovan u maju 2013. od strane naše države, Srebrnom medaljom za izuzetne zasluge). Recenzent arapskog izdanja knjige „Kosovo – Palestina: sistem kriza“ je bivši rektor Filološkog fakulteta u Beogradu, Rade Božović, vodeći srpski orijentalista i arabista, autor više knjiga i dobitnik brojnih inostranih priznanja. Prvo arapsko izdanje knjige je rasprodato i u štampi se već nalazi drugo izdanje (3.000 primeraka tiraž). Knjiga „Kosovo-Palestina: sistem kriza“ je uporedna analiza događaja u bivšoj Jugoslaviji i na Bliskom istoku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *